自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

財務公司通知我, 話我工人係佢度借錢~除左要收好自己財物, 仲有無咩要留意?Thanks.

男爵府

回覆樓主:

留意擔保人寫邊個?
借唔借錢根本都要收好財物,
借錢後先收好財物,喺治標不治本。
點解唔直接問工人因乜事借錢?
共處一屋顧主應該關心一下,起碼工人情緒得到舒緩安心工作,避免借錢上引。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 cedarcone 的帖子

thanks~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都冇咩可以留意,財仔打俾你,即係佢冇按時還款,小心佢唔只借一間,我經驗係工人問咗5, 6間借,根本冇可能還,哩啲係博炒格。本來我嗰個仲爭3個月完約,結果我都要炒佢,佢唔只俾固網電話財仔,連我手提都俾唔同財仔嚟追數。但啲財仔好奇怪,我話同財仔約喺一個地方,帶埋工人去當場出糧,佢自己同工人收數,財仔唔肯喎,剩係一味要我叫工人還錢,我俾電話工人自己同財仔講,不過太多財仔打嚟,炒咗算。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

財仔whats app佢張貸款單俾我咋~見佢張單, 只係早兩日先開始借, 但唔知係咪第一間

侯爵府

2024年龍年勳章

想問由你收到財仔電話, 到炒佢, 大概幾多個月?我諗緊係咪要請定人~thanks.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hkgra 發表於 24-5-7 15:28

財仔whats app佢張貸款單俾我咋~見佢張單, 只係早兩日先開始借, 但唔知係咪第一間 ...

係咪TC? 我有2個唔同工人,都同哩間借過錢,佢又係Whatsapp我,但只有一個係借5, 6間

侯爵府

2024年龍年勳章

唔係~RichXXn~

象牙宮

hkgra 發表於 24-5-7 15:30

想問由你收到財仔電話, 到炒佢, 大概幾多個月?我諗緊係咪要請定人~thanks. ...

um....都有幾個月,初初以為得1, 2間,點知越嚟越多,細數到連幾千嘅私人財仔都有(即係古惑仔嗰啲,影工人借錢嘅相Whatsapp我),之前有人話,工人如果斷約走咗財仔就唔會再追數,因為其他肯還錢嘅工人條數已夠賺有突,我懷疑有工人因為咁,諗住唔駛還狂借博炒返國,然後再申請來港工作,就唔駛還錢的了

象牙宮

hkgra 發表於 24-5-7 15:36

唔係~RichXXn~

係喎,唔同的

複式洋房

hkgra 發表於 24-5-7 09:09
財務公司通知我, 話我工人係佢度借錢~除左要收好自己財物, 仲有無咩要留意?Thanks.
...

炒啦

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 mmmlee 的帖子

1516緊~唔捨得0的agent 錢~唉不過應該都係炒

侯爵府

2024年龍年勳章

有幾個月都好, 起碼可以請定人

男爵府

...

即炒。

珍珠宮

...
留意你工人嚟緊會特登做錯嘢, 打爛嘢或者做啲嘢嚟激你同試你底線, 搏你頂佢唔順炒咗佢就一走了之唔還錢

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 whyyou 的帖子

好, 謝謝提醒~

象牙宮

hkgra 發表於 24-5-7 15:53

有幾個月都好, 起碼可以請定人

佢哋真係好煩的,好好哋做好份工唔得嘅!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我前工人做佢阿姨擔保(果時做左一年到),阿姨走左佢上身,財仔打來所以我知,我叫工人每月拎$去還,拎單返來比我睇。佢做到我小朋友大唔請工人,做了十年。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Fishqqma 的帖子

部分工人都會乖乖還錢~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

hkgra 發表於 24-5-8 09:56
回覆 Fishqqma 的帖子

部分工人都會乖乖還錢~~

YES.

首頁

尾頁