自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

https://wealthcode.top/9181/張致恒拆解一家開支-網友建議「賣屁股」養家/?noamp=available

話自已堅持唔拎綜緩 但就呃人錢同乞錢?
佢d小朋友第日大個知道個爸爸係咁 先係最受傷害嗰個

男爵府

回覆樓主:

養育4個細路, 點解一個月最少要3萬幾咁多? 冇錢就平養啦⋯⋯

男爵府

佢提到以前啲人拎綜援要去沙灘或者郊野公園執垃圾? 大家有冇聽過

公爵府

四個要3萬。咁佢咁窮計,都算幾富養。。

洋房

呢兩公婆睇黎又要乞錢。
仔係佢地要生,工作養家係應份,但就講到好似全世界迫害佢地咁。
同埋我未見過窮人會堅持要請工人、養狗、去迪士尼。

水晶宮

佢老婆又出post話呢兩日要搵大錢,只要埃過呢關就冇事,又唔知發生咩事

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

計一個月要幾多開支無意思, 首先要知道你有能力搵幾多錢呀嘛! 呢D人, 點睇都係寄生蟲.. 仲講呢樣唔好個樣唔好... 你仲有得揀咩?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

原來一直有客昅實

YOGISOELMO    發表於 24-5-12 16:41

子爵府

回覆樓主:

不知所謂,根本就懶+無廉恥,賣下橙就有好心人幫,駛乜執垃圾咁蠢

”當被問到為何不申請政府綜援,他說:「我個人係比較抗拒攞綜援,我知道對屋企嚟講係一件好事,但係因為我細個有經驗,以前我細個時我阿爸有攞過綜援,我好記得每個禮拜都要幫我老豆去沙灘同郊野公園執垃圾,所以變咗我係好抗拒綜援。我寧願辛辛苦苦,雖然依家要淪落到問人借錢,但係我覺得攞綜援始終唔係一件好事囉。」

被問到一家人每月開支要多少?張致恒說:「你諗下四個仔,奶粉尿片飲食,燈油火蠟,一個月大概都三萬幾。」有網民指出借錢不是好事,他表示:「我知借錢唔係好事,但係我真係無諗過唔還吖嘛,我只係依家未有呢個能力去還到畀朋友。」他又謂自己想減肥,可是沒有精力去減,要照顧兒子已相當忙碌。”

原文網址: 張致恒深夜開live拆解一家開支 被提議出賣肉體養家即自嘲顯高EQ | 香港01 https://www.hk01.com/article/1018667?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

他坦言自己曾經抗拒向政府申請綜援,因為他曾經目睹父親申請綜援時的辛苦經歷,這讓他對綜援產生了抗拒情緒。

不知所謂, 申請綜緩都嫌辛苦.. 咁又係又要填 form 又要去搞手續... 點舒服得過 整個qrcode 行乞
人懶懶到好似佢咁, 都經典

girlbear    發表於 24-5-12 16:17

水晶宮

KateTam_FB 發表於 24-5-12 15:03
呢兩公婆睇黎又要乞錢。
仔係佢地要生,工作養家係應份,但就講到好似全世界迫害佢地咁。
同埋我未見過窮人 ...

如果佢哋請工人係騰出勞動力去賺錢做雙職父母,咁都情有可原。但又不是!

養狗,廸士尼,非必需品。沒呢二樣野都生存到。

翡翠宮

回覆樓主:

養4個要$30000
怪唔得堅持唔攞綜緩要岀嚟乞啦
攞老綜邊有30000咁多呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

生第一個都知養小朋友花費大,點解仲要生4個?

拎綜援都無咁睇佢唔起,放qr code叫人俾錢真係好肉酸

大宅

Mani羊生好心俾份嘢佢返吓啦。去英皇賣錶可能吸到啲boyz嬸去掃貨都未定。計落佢靚仔過羌淘,佢都可以做得到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sinchui 發表於 24-5-12 15:21
不知所謂,根本就懶+無廉恥,賣下橙就有好心人幫,駛乜執垃圾咁蠢

”當被問到為何不申請政府綜援,他說: ...

雖然依家要淪落到問人借錢,但係我覺得攞綜援始終唔係一件好事囉。... 問人乞就最好

係我真係無諗過唔還吖嘛,我只係依家未有呢個能力去還到畀朋友。... 佢係唔係講緊英皇時期借果班? 咁耐又買迪迪尼年券都冇錢還比人............. 咁又係乞就唔使還

水晶宮

Babylyly 發表於 24-5-12 14:59
佢提到以前啲人拎綜援要去沙灘或者郊野公園執垃圾? 大家有冇聽過

做義工 / 社會服務?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

無論係攞綜援定問朋友借都唔應該.. 仲後生就要人同你埋單? 幾時養到佢老吖..

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冇人叫佢生4個,冇錢學咩人生

大宅

Babylyly 發表於 24-5-12 14:59

有聽過,好似定期有車車佢地去做,有人管佢地死蛇咁做,但就無理由比佢代佢老豆做

公爵府

回覆樓主:

佢以前唔係話綜援唔批咩??

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊