自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問各位有經驗媽咪, 點様令6歳小朋友毎天自動自覺練琴, 唔洗鬧. 她巳經學左一年, 毎次彈新歌都喊 話好難. 但彈熟左就oK囉! 真係好煩.

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

我個囡都係6歲,學咗年幾,妳每天要佢練幾耐,我個囡每首彈4-5次,有時佢熟咗3次都得,佢咪當交功課,有時練咗4-5次都唔熟我都算,唔好比咁大壓力佢,唔識咪算囉,老師唔收貨咪彈多個星期囉!

子爵府

跟我囝囝一模一樣, 成日要我提佢先會練琴, 我同佢講不如唔好學, 費事side 錢, 佢又死都要學, 又話好鍾意, 但睇佢彈落又好似有板有眼, 已經學左半年, 又唔想放棄, 又不想給他半途而廢的壞印象...唉...

別墅

原帖由 karry 於 09-6-25 13:00 發表
我個囡都係6歲,學咗年幾,妳每天要佢練幾耐,我個囡每首彈4-5次,有時佢熟咗3次都得,佢咪當交功課,有時練咗4-5次都唔熟我都算,唔好比咁大壓力佢,唔識咪算囉,老師唔收貨咪彈多個星期囉! ...

老師毎次都問佢想毎日彈幾次架! 但佢成日話10次, 咁老師就寫10次囉! 我都係有時佢熟咗3次都得,有時練咗4-5次都唔熟, 我都算, 至多埋REPEAT. 但我最怕佢喊搞到我鬼死咁激氣

別墅

好媽媽勳章

其實我個囡都係要叫先練,我老公見佢唔係自動自覺就好火滾,成日叫佢唔好學,個囡又話要學,其實咁細好難要佢自動自覺,除非好有興趣啦!

別墅

原帖由 surewin 於 09-6-25 13:00 發表
跟我囝囝一模一樣, 成日要我提佢先會練琴, 我同佢講不如唔好學, 費事side 錢, 佢又死都要學, 又話好鍾意, 但睇佢彈落又好似有板有眼, 已經學左半年, 又唔想放棄, 又不想給他半途而廢的壞印象...唉... ...

唉! 好似我個孫女呀! 又係同佢講, 咁辛苦不如唔好學, 費事side 錢, 佢又死都要學, 我都唔想佢放棄, 我記得我有一個朋友, 佢個仔彈琴好好. 我朋友話想小朋友彈好琴, 最緊要是媽媽的堅持, 因他們還小, 不明白彈琴既好處. 到他們長大後, 就會多謝媽咪. 明白媽咪既苦心.

唔知我地仲要等幾多年呢?

別墅

原帖由 emilythestrange 於 09-6-25 12:58 發表
我個鋼琴老師教小朋友時, 會"利誘", 例如俾佢揀學一首disney的歌, 首先令佢唔好怕彈琴, 如果平時彈琴彈得好又會送下貼紙之類的小禮物, 最緊要係唔係鬧佢~ ...

鋼琴老師最近開始彈得好會送印仔鼓勵, 但佢通常在老師到OK架! 因為我巳經激左6日~~~

侯爵府

如果要鬧或利誘先肯彈或練琴, 係時候諗下, 佢到底有冇興趣彈琴?
小朋友已經6歲, 應該有少少主見, 反正又試過學琴係點樣一回事, 如果都激唔起佢對學琴既興趣, 我建議唔好勉強.
因為學琴係長遠既事, 必須下苦功, 現階段已經要咁辛苦去誘導佢, 不如再諗清楚到底學琴適唔適合佢. 又或者佢對其他樂器比學琴更有興趣.

禁止訪問

別墅

原帖由 karry 於 09-6-25 13:18 發表
其實我個囡都係要叫先練,我老公見佢唔係自動自覺就好火滾,成日叫佢唔好學,個囡又話要學,其實咁細好難要佢自動自覺,除非好有興趣啦!

我個女就係太火滾, 所以先由我呢個婆婆頂上

別墅

原帖由 anma 於 09-6-25 13:28 發表
如果要鬧或利誘先肯彈或練琴, 係時候諗下, 佢到底有冇興趣彈琴?
小朋友已經6歲, 應該有少少主見, 反正又試過學琴係點樣一回事, 如果都激唔起佢對學琴既興趣, 我建議唔好勉強.
因為學琴係長遠既事, 必須下苦功, 現 ...

我同意你所講, 但叫她唔好學, 她又喊, 話好中2. 她媽媽又好想她學, 睇離要同媽媽傾下.

子爵府

2024年龍年勳章

現今小朋友好多不同節目和興趣好難會自動自覺去練琴,仲話要日日練, 簡直無可能, 我的經驗是有時要鬧有時要讚, 有時要講些美麗謊言, 直至考了2級, 人大了,才會自覺練琴

彈琴是好好訓練耐性的
Marians

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

既然佢係想學既就易搞啦, 話如果唔練就唔好學啦, 唔好side媽咪d錢, 咁佢就會去練架啦, 我個仔~

珍珠宮

唔好勞氣,唔好鬧!

愈鬧,咪愈減少佢對呢樣課外活動既興趣囉!

首先,唔好俾咁多壓力佢,
練琴係一個習慣,
慢慢培養!

首先唔好迫佢日日練住,
亦可以唔使一次過練,
例如放左學可以練15分鐘,
做完功課、玩完又可以練15分鐘!

彈得好就讚下佢,
彈得唔好,都要鼓勵下佢!

另外,適量既利誘都好緊要,
例如獎佢食粒糖、睇多陣電視之類啦!

別墅

原帖由 babyellow 於 09-6-25 13:31 發表
好多的稱讚,俾機會佢係學校同學朋友家人面前表演。
我個仔有時會係學校彈俾小朋友聽,又會係親友前表演,試過係大會堂表演,係好多稱讚下,佢會覺得自己係彈琴裡面有一定的成功感,有時,我會叫佢教我彈,咁佢仲會覺得自己好叻仔.. ...

好多謝各位的寳貴意見

我都有在適當時稱讚下佢架!

你仔仔幾歳呀?他可能有天份, 加上你既培養. 我都會學吓你, 叫佢教吓我同媽媽先. Thanks a lot!

別墅

Thanks Marians, newcook and NoName

I will try all your suggestions and see if they work. I will also try not to get angry.

Thanks everyone. Feel relaxing after seeing all the post.

大宅

我個仔係日日自己練琴架﹗我成日都同佢講,所有時間都係你自己,你要多啲時間去做自己想做嘅事,首先就係要盡快做晒要做嘅嘢先。好似我個仔好鍾意玩online game,我咪同佢講,你只要做晒我要你做嘅嘢,咁就可以玩。我叫呢啲做自由時間,呢段時間太約係1-2小時,喺自由時間入面我係唔會理佢做咩﹗所以佢好會自己去做功課同練琴。仲好珍惜光陰架﹗

別墅

原帖由 NoName 於 09-6-25 13:47 發表
唔好勞氣,唔好鬧!

愈鬧,咪愈減少佢對呢樣課外活動既興趣囉!

首先,唔好俾咁多壓力佢,
練琴係一個習慣,
慢慢培養!

首先唔好迫佢日日練住,
亦可以唔使一次過練,
例如放左學可以練15分鐘,
做完功課、玩完又可以練15分鐘!

彈得好 ...

Hi, NoName,

今天試了你這個方法, 暫時都生效 , 今日練得好開心, 同好快練完, 彈得還算不錯. 不過未知可以維持幾耐~~希望一直有效啦!其餘各位的意見, 我都會一一試下.

好多謝各位

水晶宮

如果阿媽叫我做也用鬧...睬巨都傻...
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁

尾頁

跳至