興趣嗜好

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

如果小朋友仲係幼稚園, 3-4歲, 有咩書值得係書展可以買??

大宅

Teresa,

唔該晒你既意見.

另外, 我想幫升讀小二既仔仔買本中文字典, 最好可以用到升中為止, 請問有咩好介紹呢?

原帖由 Teresa 於 09-7-7 10:38 發表

樂思出既都幾好架. 不過佢地有唔同series, 岩唔同level既學生, 你要睇返你小朋友學校用咩出版社既教科書再配合番會好d.

子爵府

原帖由 Teresa 於 09-7-7 11:37 發表

Martin mami,

如果我冇記錯, 你都係我街坊, 同埋你仔仔讀山道o個間男女小學? (我個仔都係讀山道o個間男校, 以我記得, 大家程度都差唔多.)

中文:
我個仔學校用"快樂學語文", 學校出卷鐘意出中文語法, 所以學校比 ...

Teresa

請問眾課堂出版有邊款系列呢, 我在訂購表格上找不到呀?

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 saui 於 09-7-8 10:07 發表
Teresa,

唔該晒你既意見.

另外, 我想幫升讀小二既仔仔買本中文字典, 最好可以用到升中為止, 請問有咩好介紹呢?

呢本唔錯, 我個仔都用緊:

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 christy-mama 於 09-7-8 11:51 發表

Teresa

請問眾課堂出版有邊款系列呢, 我在訂購表格上找不到呀?

我o係表格都見唔到呀! 不過我o係出面書店買過, 眾課堂都係樂思出架.

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 小福媽媽 於 09-7-8 09:26 發表
如果小朋友仲係幼稚園, 3-4歲, 有咩書值得係書展可以買??

$10/本既故事書, 或者台灣繪本, 或者"I can read" (分levels) series 既英文書.

珍珠宮

畀面勳章

名家推介優秀翻譯外語新書

http://hkbookfair.hktdc.com/tc/Events.aspx?qfrbook=0

為了推廣香港出版的新書及提高香港市民對閱讀的興趣,香港貿易發展局與香港藝術發展局攜手合作,舉辦「名家推介」新書書評活動,由34位名家選出共46套由香港書展本地參展商出版的新書,並撰寫書評,其中包括6套新增設的「名家推介優秀翻譯外語新書」。

次序:新書名稱/作者/參展商/提名名家

文學/文化 (包括流行文化)
下一個十年──香港的光榮年代? 陳冠中 牛津大學出版社 張倩儀女士
山南水北 韓少功 牛津大學出版社 黃慶雲女士
太陽下山了(紀念版) 舒巷城 花千樹出版有限公司 陶然先生
目送 龍應台 天地圖書有限公司 潘金英女士
孤城記‧論香港電影及俗文學 吳昊 七字頭出版社 洪清田博士
青玉案 董橋 牛津大學出版社 王偉明先生
孩子你慢慢來 龍應台 天地圖書有限公司 嚴吳嬋霞女士
後殖民食物與愛情 也斯 牛津大學出版社 張詠梅博士
香港有文化──香港的文化政策(上卷) 陳雲 花千樹出版有限公司 馬家輝博士
香港潮語話齋 彭志銘 七字頭出版社 陳鈞潤先生
真話能走多遠* 季羨林 和平圖書有限公司 宋詒瑞女士
統覽孤懷──梁羽生詩詞、對聯選輯 楊健思編 天地圖書有限公司 孫立川博士
敦煌語絲 金耀基 牛津大學出版社 樊善標教授
艱苦的行程(紀念版) 舒巷城 花千樹出版有限公司 陶然先生
讀中文.看世界 陳耀南 三聯書店(香港)有限公司 胡國賢先生

外文書籍
Light and Shade: Sketches from an Uncommon Life Solomon Matthew Bard
(白爾德) 香港大學出版社 趙令揚教授

外語新書
UFO──是真實存在還是謊言? Rosamaria Latagliata著;趙宇惠譯 新雅文化事業有限公司 曹宏威教授
人文工程師 M. W. Thring著;孫祥燕譯 商務印書館(香港)有限公司 黃維樑教授
人體的故事 麗薩.斯沃林、理查德.沃克著;張伯堯、張景華譯 三聯書店(香港)有限公司 關朝翔醫生
世界漫畫指南 Tim Pilcher, Brad Brooks著;田蕾,張文賀,郭紅雨譯 三聯書店(香港)有限公司 黃慶雲女士
金字塔──誰建造的? Roberto Giacobbo著;顧馨譯 新雅文化事業有限公司 葉積奇先生

兒童/青少年為對象的書籍(包括兒童及青少年文學/兒童漫畫)
不一樣的暑假 潘金英,潘明珠著 和平圖書有限公司 梁魏懋賢女士
名家學者談語文學習 李詩琳 中文大學出版社 陳文威先生
韋婭中英文童詩集──頑皮的風 韋婭 和平圖書有限公司 潘金英女士
從小搖籃到大世界* 黃慶雲 和平圖書有限公司 周蜜蜜女士
愛是你的傳奇 馬翠蘿 新雅文化事業有限公司 嚴吳嬋霞女士

宗哲
佛智今用 李焯芬、淨因法師 天地圖書有限公司 岑逸飛先生

社會科學(包括心理/社會/政治/評論)
中文解毒──從混帳文字到通順中文 陳雲 天窗出版 鄧昭祺教授
不要忘記、好好活著──512四川地震災區親歷記錄 MySinaBlog 香港經濟日報集團有限公司 潘耀明先生
中國傳媒風雲錄 陳婉瑩,錢鋼 天地圖書有限公司 薛興國先生
中國傳媒與政治改革 錢鋼 天地圖書有限公司 鄭宇碩教授
輕安自在 李焯芬 三聯書店(香港)有限公司 余非女士
激情新聞筆記 邱立本 天地圖書有限公司 薛興國先生
讀人與讀世 陳萬雄 天地圖書有限公司 岑逸飛先生

病理/醫學
中醫臨床安全與合理用藥 劉良教授 萬里機構出版有限公司 鄧昭祺教授
培元正道(2)抗氧化.除病源 顧小培 天窗出版 張灼祥校長

財經/經濟/投資地產/商業
中國的經濟制度 張五常著‧譯 花千樹出版有限公司 洪清田博士
論性──曹仁超創富智慧書 曹仁超 天窗出版 何巧嬋校長

教育(包括親子)
狼八式:寫作與思考 鐘(鍾)偉民 皇冠出版社(香港)有限公司 秀實先生

歷史
1978:我親歷的那次歷史大轉折 于光遠 天地圖書有限公司 林曼叔先生
失落的一代:中國的上山下鄉運動1968-1980 潘鳴嘯 中文大學出版社 周蜜蜜女士
左圖右史與西學東漸──晚清畫報研究 陳平原 三聯書店(香港)有限公司 梁文道先生
在如來佛掌中──張東蓀和他的時代 戴晴 中文大學出版社 羅琅先生
墓碑──中國六十年代大饑荒紀實 楊繼繩 天地圖書有限公司 孫立川博士

優秀翻譯
星新一科幻超短篇──反復無常機械人 星新一著;張成淼譯 匯識教育有限公司 曹宏威教授

藝術(音樂/戲劇/舞蹈/電影/視覺藝術)
翰墨風神──故宮名篇名家書法典藏系列 陳萬雄 商務印書館(香港)有限公司 王偉明先生

民房

thanks for sharing

大宅

原帖由 Teresa 於 09-7-8 11:58 發表

$10/本既故事書, 或者台灣繪本, 或者"I can read" (分levels) series 既英文書.

Teresa,
我小朋友就快4歲. 請問"I can read"系列啱唔啱我小朋友睇呢? 又或者, 你仲有無其他推介呢?

複式洋房

今年最少有九析。

大宅

Will they on discount?

原帖由 labelle 於 09-7-7 23:23 發表
一定有

大宅

Will they on discount?

原帖由 momopanpan 於 09-7-7 22:45 發表
書展有咩教材買?
eg. Your Baby Can Read, Disney, Noddy ??

珍珠宮

畀面勳章

Mcmug & Mcdull

http://www.regentlane.hk/e/default_home.asp

大宅

Dear teresa,

我上年都有同小朋友一齊去(當時升小一),本想買書(我想會平一點,而且可以早一些看看內容,如果託學校買要開學係學校派,我覺得早些好點)最後去到,人又多,道道都話有折,同埋d贈品好吸引,已打亂了我的計劃,只係一見平便買,其實都唔知係比平時書局平幾多!
今年小朋友升2年級,中英數都同你同一出版社,我都係想買補充,有無好提意呢!
謝謝!
quote]原帖由 Teresa 於 09-7-7 11:37 發表

Martin mami,

如果我冇記錯, 你都係我街坊, 同埋你仔仔讀山道o個間男女小學? (我個仔都係讀山道o個間男校, 以我記得, 大家程度都差唔多.)

中文:
我個仔學校用"快樂學語文", 學校出卷鐘意出中文語法, 所以學校比 ... [/quote]

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Abby媽 於 09-7-9 10:36 發表
Dear teresa,

我上年都有同小朋友一齊去(當時升小一),本想買書(我想會平一點,而且可以早一些看看內容,如果託學校買要開學係學校派,我覺得早些好點)最後去到,人又多,道道都話有折,同埋d贈品好吸引,已打亂了我的計劃,只係一見平便 ...

Abby媽:

唔洗諗喇, 書展冇教科書賣架!

我搵補充練習搵得好刁鑽, 因為個仔學校考試同平日既程度係2回事, 而且又要睇番仔既弱項係咩至搵岩既練習, 所以我唔會買同佢同一年級/同一出版社系列既補充架 仲有, 我唔鐘意o個d好多彩圖貼紙又大大隻字o個種補充, 又貴又唔實用, 個仔用貼紙做補充, 你估幼稚園咩?

我唯一會o係書展買o個d補充都係特價o個d, 課室出版社年年都有架. $5/copy book, $5-$10/補充.

常識科呢... 我個仔學校係中英常識都有, 出面既補充唔會全本岩用, 所以係我自己DIY出題比佢做.

大宅

唔該晒!
請問"字典"同"詞典"有咩唔好嫁?

原帖由 Teresa 於 09-7-8 11:55 發表

呢本唔錯, 我個仔都用緊:

珍珠宮

畀面勳章

親子講座:

按此進入登記
http://www.hkbookfair.com/tc/Events.aspx?qcat=OyakoSeminar

723 (星期四)
下午430分至下午6 親子講座1
好動?頑皮?我的孩子是「專注力不足」?還是「過度活躍」? 登記
地點: 會議室S428
嘉賓講者: 藍芷芊醫生

725 (星期六)
上午10時至下午12 親子講座系列 Eureka! 幼兒創意讀與寫」 登記
地點: 會議室S423-424
嘉賓講者: 嚴吳嬋霞女士、葉惠儀小姐

下午2時至下午330 親子講座系列「孩子要傑出,有辦法」 登記
地點: 會議室S423-424
嘉賓講者: 林涴心小姐、孫慧玲小姐

下午430分至下午6 親子講座2 青春期的煩惱 登記
嘉賓講者: 陳潔玲醫生

726 (星期日)
上午1130分至下午1 親子講座3 學習障礙,不再阻礙 從學習障礙到踏出人生坦途 登記
嘉賓講者: 丁錫全醫生

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 saui 於 09-7-9 14:37 發表
唔該晒!
請問"字典"同"詞典"有咩唔好嫁?

詞典較字典好。除了查“字”,還有“詞語”的配搭用法和解釋。

大宅

明白晒, 唔該!

原帖由 Teresa 於 09-7-9 17:30 發表

詞典較字典好。除了查“字”,還有“詞語”的配搭用法和解釋。

男爵府

THX

首頁
12345...13

尾頁

跳至