跳至

首頁

尾頁

別墅

我醫生話上一胎有,今胎多數都會有...可能會早添

你地會唔會宜家已經開始控制飲食?

大宅

好媽媽勳章

我上一胎好嚴重呀,人地飲糖水標準度數係7,
我就差吾多11度,攪到要個個星期返去見營養師同篤手指驗血,仲要規定一日食幾多卡路里,好慘,
今胎我會小心d啦,吾好食甘多淟粉質,小食多餐,
個時陀到後期,又成日飲腐竹蛋,芝麻糊,
呢d都好易中招架,大家要小心控制呀...

原帖由 bbbttt 於 09-7-10 15:26 發表
我醫生話上一胎有,今胎多數都會有...可能會早添

你地會唔會宜家已經開始控制飲食?

別墅

嘩真係幾嚴重呀... 我識有個朋友到後段要每日打針控制血糖...好驚呀!!!!

希望今次好啦... 上一台我一開始已經暴飲暴食,所以搞成咁 : ( 今胎成日都冇胃口, 希望血糖乖乖啦 !

原帖由 waikat903 於 09-7-20 11:48 發表
我上一胎好嚴重呀,人地飲糖水標準度數係7,
我就差吾多11度,攪到要個個星期返去見營養師同篤手指驗血,仲要規定一日食幾多卡路里,好慘,
今胎我會小心d啦,吾好食甘多淟粉質,小食多餐,
個時陀到後期,又成日飲腐竹蛋,芝麻 ...

大宅

好媽媽勳章

上個星期返政府覆診,醫生話我上一胎有糖尿,
所以今胎要提早飲糖水,9月就要飲啦,你呢?

原帖由 bbbttt 於 09-7-21 14:30 發表
嘩真係幾嚴重呀... 我識有個朋友到後段要每日打針控制血糖...好驚呀!!!!

希望今次好啦... 上一台我一開始已經暴飲暴食,所以搞成咁 : ( 今胎成日都冇胃口, 希望血糖乖乖啦 !

...

別墅

waikat903, 我未知c+會幾時叫我飲.... 因為我冇去醫院... 我有時會忍唔住食少少甜野 @_@

原帖由 waikat903 於 09-8-19 23:51 發表
上個星期返政府覆診,醫生話我上一胎有糖尿,
所以今胎要提早飲糖水,9月就要飲啦,你呢?

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我上一胎有(pwh生),
但度數唔高.

而家第二胎都有,
度數都係唔高.
但而家我會係c+生,
醫生話我都唔高,
唔洗成日吉住,
叫我3weeks一次(一日3次).
我自己都會keep住自己食營養餐,
一日分6餐食.
而家諗起,
真係後悔係正苦生,
受埋d冇謂既痛苦
(包括開刀生後,傷口痛左好耐)....

別墅

有糖尿有冇什麼symtoms?

有糖尿有冇什麼symtoms?

禁止訪問

別墅

有糖尿有冇什麼症狀呀?

有糖尿有冇什麼症狀呀? 我呢排隻腳好腫... 行到好熱時, 連手掌同手指都腫... 好驚係糖尿的症狀...

別墅

do you feel thirsty all the time? I did when I was pregnant last time and I was slightly beyond the normal level. (8.x)
原帖由 jrbaby 於 09-9-3 22:01 發表
有糖尿有冇什麼症狀呀? 我呢排隻腳好腫... 行到好熱時, 連手掌同手指都腫... 好驚係糖尿的症狀...

別墅

I don't feel very thirsty. Normal la.... I drink about 8-9 glasses a day.

原帖由 Maviee 於 09-9-4 17:44 發表
do you feel thirsty all the time? I did when I was pregnant last time and I was slightly beyond the normal level. (8.x)

複式洋房

懷孕糖尿病通常沒有symptoms, 要驗血先知。

大宅

好媽媽勳章

上個星期飲左糖水無事,好彩,
不過30週要飲多次.

別墅

無事就好 : > 咁你係咪驗小便有, 跟住先要飲糖水?

原帖由 waikat903 於 09-9-23 13:04 發表
上個星期飲左糖水無事,好彩,
不過30週要飲多次.

大宅

好媽媽勳章

吾係驗小便呀,佢話上一胎有,所以要4個幾月就飲一次,跟住8個月再飲一次囉,但係我發現有D醫院無飲糖水驗血糖喎,你係邊間生呀?今次使吾使飲糖水?
雖然血糖正常,但個日醫生照到話我胎盤低,小心會出血,點解次次陀仔都要有D野呢?

原帖由 bbbttt 於 09-9-23 14:19 發表
無事就好 : > 咁你係咪驗小便有, 跟住先要飲糖水?

大宅

我在QE生,只有第一次去医院登記先要驗血,果時得2個幾月肚,又無話有糖尿,其實系咪有無糖尿於第一次驗血時就可以知道?

別墅

如果唔係高風險人士, 28 week後先驗血 check 糖尿 ga.

複式洋房

我上一胎30W時因為食飽飽去產檢,所以才驗到有糖尿(正常7.8度,我其實只係8.3度),非常輕微!今胎响健康院第一次產檢時(8W)已經要安排飲糖水,都係8.4度!其實我第一胎要拮手指、食糖尿餐,覺得自己好慘!反而今胎咁早開始,冇覺得慘,反而多謝今次個營養師話我知多好多資訊,好似血糖過高會影响胎兒的腦部發育、過多胡蘿蔔素會生兔唇bb、食用代糖會生畸胎等!上胎嗰個營養師都冇講,反而今次咁早知可以食得小心啲!其實食糖尿餐都唔係唔好,我食餐食到而家長b唔長自己,生完唔使減肥!

各位姊妹,面對糖尿都唔好影响心情,因為會影响個胎的心情,放鬆心情,血糖都好啲!:)

首頁

尾頁

跳至