家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我地一家三口 , 個女11月中就出世...
老母暫時未有野做 , 預計佢出返黎做野後...
我地2個加埋有$16500(已扣強積金)...

宜加就同緊阿爸媽住 , 所以燈油火蠟都唔洗俾...
但老婆好想搬出去住,盡可能都唔想申請公屋..
因為都想第時有層樓渣手......

其實我從未搬過出去住...所以完全唔知有咩洗費...
個BB預每月$2500...第時去到讀書$3500..
我自己交通+早午2餐去左$60(預老婆同我一樣) , 者係 60X30X2=3600 *夜晚個餐仲未計
保險一個月$2000
同埋搬出去住要請工人帶BB
水電管理費個D我自己又唔清楚

有冇人可以幫手計計...想買層$150萬左右的樓..
拜託了....
如有甚麼資料不夠清楚我可以再提供...

男爵府

原帖由 free6836 於 09-7-18 16:42 發表

...

兩個加埋$16,500,如買$150萬樓,7成樓按,首期要$45萬,$1.5萬佣金.另加律師費. 若供25年,3厘計,每月供約$5仟元.差餉,管理費,燈油火蠟另計.
你請工人的話,要$3,580.另包食包住.

$2,500BB+$3,600兩人早午膳食+$2,000保險+$3,580工人+$5,000供樓=$16,680已超出你的收入了.仲未計差餉,管理費,家中柴米油鹽..........或者買間細銀碼的樓吧.
如果你老婆大人在家照顧BB,申請公屋,或許更加安定.......

純個人見解

禁止訪問

水晶宮

If u have 30% downpayment, and for 20 yrs repayment, then monthly pay $5560 (2.5% mortgage rate), if u borrow 90%, then 7150 monthly payment.

The amount will rise if mortgage rate rise,

bb, as u said monthly use 3000-3500,

if hire a maid monthly = $5,000 (salary, insurance, food.....etc)

Your wife and u expenses = 2,000

Insurance = 2500

Water, electricity, gas, tel, mobile, internet, management fee, rate and rent= at least $2,000

family dinner? entertainment? $ to parents?

Pls calculate by yourself

p.s. to buy a flat downpayment, solicitors fee, stamp duty to govt, comm to agent......

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

all need $$$!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

複式洋房

原帖由 Gogojuly 於 09-7-18 17:05 發表

兩個加埋$16,500,如買$150萬樓,7成樓按,首期要$45萬,$1.5萬佣金.另加律師費. 若供25年,3厘計,每月供約$5仟元.差餉,管理費,燈油火蠟另計.
你請工人的話,要$3,580.另包食包住.

$2,500BB+$3,600兩人早午膳食+$2,000 ...

唉~~香港生活真係咁艱辛? 我都大了,想自己組織一頭家.....唔想成世靠阿爸媽...
大家幫幫忙諗諗計....

水晶宮

First of all, may i ask how much savings do u have, any person (like your parents)will 'sponsor' downpayment?

My experience is my 6299 'sponsor' us 40% downpayment of our 1st flat, then we repay and change another one few years later........

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

禁止訪問

大宅

認識瑞士牛牛第二回

http://www.vhouse.com.hk/mortgage/m-1e.html

按 揭 計 算 機 還 款 表

自己計下 la!!!

保險2k 我覺得太多...!!
Kindness is like a key,which rusts if we put it aside.Use it frequently not only could help others but also could help ourselves.

男爵府

原帖由 free6836 於 09-7-18 17:14 發表

唉~~香港生活真係咁艱辛? 我都大了,想自己組織一頭家.....唔想成世靠阿爸媽...
大家幫幫忙諗諗計....

買樓唔係一時三刻就決定的,尤其第一次置業.你自己最清楚自己的財政.你幾歲,有幾多儲蓄,你份工係咪安定.你家人(父母)是否要你照顧.以你預算的收入,你買樓搬出去後真係好難有錢比老人家啦,所以我建議你儲夠首期先買啦,除非你家人可以比錢你做首,不用還.
另,今年尾可能有居屋推出,抽居屋都唔錯,比一成首期就得.

複式洋房

原帖由 bmuimami 於 09-7-18 17:08 發表
If u have 30% downpayment, and for 20 yrs repayment, then monthly pay $5560 (2.5% mortgage rate), if u borrow 90%, then 7150 monthly payment.

The amount will rise if mortgage rate rise,

bb, as u sai ...

晚餐預$70....娛樂諗都唔洗諗...好在屋企唔洗俾家用..

複式洋房

我可以話比你聽以你既收入同支出你根本供唔到150萬既樓,除非你本身比好多錢出來做首期喇.我就當你一個月供5000你都吃力丫!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

如果自己未儲有足夠首期的話, 不如將買樓計劃延遲幾年, 因為BB出世後, 有好多費用要支出.

不如想想, 如合資格的話就先申請公屋, 將來房署有合資格的綠表證明給你時, 那就可以利用呢個資格去買居屋, 樓價會便宜一點. 又或者當時你已經儲夠私人樓字的首期呢!

如果現在硬著要買樓, 這幾年的生活, 必定會很辛苦, 甚至因金錢不足而有爭執, 你們還年青, 只要肯努力, 將來一定有機會成為業主.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有邊個唔想有自己既物業
但要量力而為嘛...

你係計埋你老婆先有16500..如果你老婆搵唔到野做呢?又或者搵唔到果個數呢?

民房

同意, 我都係同奶奶住到有30萬手期先2007年買到樓,買完後一個賓都冇,個人好驚嫁
原帖由 諺諺mum 於 09-7-18 20:37 發表
如果自己未儲有足夠首期的話, 不如將買樓計劃延遲幾年, 因為BB出世後, 有好多費用要支出.

不如想想, 如合資格的話就先申請公屋, 將來房署有合資格的綠表證明給你時, 那就可以利用呢個資格去買居屋, 樓價會便宜一點 ...

大宅

我都覺得就算比你地買到樓,
但供都好吃力!
點解你老婆唔想抽公屋??
而家好多人都係公屋長大(包括我自己)
我覺得無咩問題喎...
自住幾年,
儲夠錢再買居屋or私人樓仲好啦~

就算而家買到層私人樓而如何?
你地之後廿年就要為層樓而活,
唔好話娛樂,
就連出街食餐飯都要諗過度過,
咁做人有咩意義??

大宅

淨係計你預算o既開支,
已經供唔起層樓~~

$2500+$3600+$2000+$5000(供樓)=$13100

仲未計你地每晚o既晚餐,工人錢&水電煤電話上網管理費&差餉!!!!
淨返$3400可以cover到以上咁多開支嗎????

原帖由 free6836 於 09-7-18 16:42 發表

...

大宅

樓主 如果太太唔想同62 99住 咁你地申請公屋就最好 2個人加埋得16500 住公屋 先可以save到錢買樓 而又唔駛咁大開支 你唔好忘記你仲有老豆老母要睇 每個月唔多唔小都要比d la 你地個入息 就算住公屋 都係唔會剩好多 都要save幾年錢先可以供到樓 我地2公婆出去做野 仲要交租 請個工人睇仔 每日買餸 水電煤 自己搭車食飯 起碼萬3蚊 1個月呀 未計bb病 睇醫生呢
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

禁止訪問

回覆 17# free6836 的文章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 NicoleTszChing 於 09-7-18 16:01 發表
我都覺得就算比你地買到樓,
但供都好吃力!
點解你老婆唔想抽公屋??
而家好多人都係公屋長大(包括我自己)
我覺得無咩問題喎...
自住幾年,
儲夠錢再買居屋or私人樓仲好啦~

就算而家買到層私人樓而如何?
你地之後廿年 ...

無錯...晚飯預得$70..
唔好話出街食,就算係屋企食,都要就住黎買'送'..

而家諗就梗係諗到乜都得啦..
到真係要行果陣就知味道...

以我自己,如果計到咁緊,多個錢都冇既話,我一定會有精神病.....因為講緊唔係一時三刻..而係20年呀!!!!

我都覺得樓主,真係咁唔想同父母住,咁就應該申請公屋先...
衣食住行..住係排第3,衣食都要死慳死抵黎供樓,無個錢淨,想買樣好野都唔得,就算比間豪宅你住都唔舒服啦...
仲有小朋友一日一日咁大,慢慢會有好多要求,錢都係預鬆d好...

反而而家既公屋設計都唔差....我唔覺得有乜問題喎...

瑪瑙宮

原帖由 尼古丁 於 09-7-18 16:46 發表
唯一要低收入免強上會原因, 係第日攞到居留時有業權分。

要養小朋友又要工人,又要買樓, 呢d係好多嫁黎香港, 想改善生活的外地人想法。

本地人都知萬多元收入, 2大1細唔使請工人, 住公屋都唔係生活得好豪。 ...

你又知佢老婆係乜人?

首頁

尾頁

跳至