爸爸專區

跳至

首頁
12345...23

尾頁

洋房

經常要返內地工幹,有冇好方法兼顧到家庭需要?

各位,小弟最近頻頻返杭州工幹,每週只能周末回來見見老婆及兒女(兒子3歲,女兒3個月),想向各位請教,如何能有效維持做個好爸爸

謝謝

大宅

Re: 經常要返內地工幹,有冇好方法兼顧到家庭需要?

你提出呢個問題, 証明你已經是個好爸爸!

我覺得方法就係:
攞個心出黎. 你個"心"喺屆企, 無論你人去到那裡, 佢地都會感受到你的同在, 努力, 支持你!
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

洋房

呢個難度頗高,但唔係無得搞。

首先,你心目中‵好爸爸′的定義是甚麼?
好多爸爸天天在家,但他們未必是好爸爸。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear: jazzfonder:

我覺得你吾單只要知道如何能有效維持做個好爸爸,仲要記緊千萬吾好行差踏錯,我個人覺得夫婦應坦承雙對,互相信任,返來香港要多點関心老婆,加多點関心及照顧,因女人對某程度上的信任好多時會因日子及人邊的人而改變,我今樣講吾知你明吾明,因為一個女人獨力照顧家庭及2名子女(我也是)但在今年4月我老公已回港做工,雖然轉行做左管理員非常辛苦,但佢話好開心,因為我們結婚約2年多他便往越南做工,大約1個月先回港1次,有時2個月,無做之搵左份大陸做左3年幾,而家真正先係相處一起,講真呀!千奇吾好以為請左工人比佢or有阿媽同岳母得閒幫吓手就可以呀!分分鐘仲要照顧多個呀!我就係一個例子啦!不過無論點講都好啦!你識講出來話點做個好爸爸我相信作為你老婆都已經開心到勿心酸甜苦辣都吾記得晒啦!

努力加油

NNN

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

阿四爸爸:

吾好意思,手快快,呢封信係打比阿四爸爸,sorry啦!
jazzfonder.

bettylam
NNN

大宅

而家電腦有視像會議, 好似yahoo masager & MSN, 每晚同佢地chat chat, 你老婆又放心, 你d囝囝囡囡又安心.

洋房

Dear baby father,
充心多謝你的建議,我有yahoo messenger,但效果不太理想.我的問題是我的太太晚上很忙,又要陪小朋友玩又要給BB人奶,我己主動每晚打電話回家(貴就貴D,但勝在方便,不用老婆一定要在電腦旁邊)但她己很累,已冇氣跟我講

老友,你對High Tech看來比我懂.有冇用個3G或PCCW視像電話?我想起碼見到面,但不知效果如何.由於我在大陸住在酒店,最理想是我手提電腦上綱,打通香港視像電話.

又是這句,請多多指教 :wink:

洋房

Dear Bettylam,
對你的回應,很有共嗚!也多謝你的鼓勵.我會努力!
1. 多了n個菲傭或親人,絕不能代替我這位爸爸
2. 沒有太太信任,我就不返大陸工作,當然我要好好珍惜及留意時間和旁人會使人改變
你以過來人的心態,能否指教一下怎樣令老婆覺得被關心. 禮物,寫咭, 都試過, 有乜好橋?
謝謝

洋房

Dear jazzfonder,
你講得對
若人在心不在,沒用
心在人不在,又不行
我想好爸爸就是愛太太和兒女,使他們幸福,快樂
你點睇?

洋房

Dear 阿四爸爸:

我睇你問題似如何做‵好丈夫′多些! 

我同意Bettylam所講的 [因女人對某程度上的信任好多時會因日子及身邊的人而改變]。

太太身心疲累的照顧兩個子女,加上丈夫長時間不在身邊,怨言多少一定有些。丈夫在這情況下,由憐生愛,更應痛鍚太太。 

但最蔽男人不懂得表逹,讓太太知道他的心意。 

先教你第一招:
每次返香港,都買一份有心思的小禮物送給太太,表明是多謝她辛勞地照顧兩個孩子,你是知道的。 

有專家說過,對女士來說,多份小禮物比一年一次情人節的一份大禮物更討她歡心。(當然更便宜 :lol: )

民房

Jazzfonder:
我好贊成你講, 女人係要氹!!!!! :lol:

民房

Hellomummy:
講就咁講, 女士大多數要男士照顧, 老公唔在身邊,
一定擔心喇叭!!!!!!! :cry:

民房

Bettylam:
但是大陸實在太多誘惑, 用怎麼方法防範,
請給我寶貴意見??????? ?-(

洋房

阿四爸爸,

欣賞你正視所面對的問題。不是嚇你,我有個friend好人好者,但在國內去按摩時就「衰o左」,因此你和甚麼一起是個很重要的問題......。不過一時間我也想不到有何妙法,相信有不少人與你有類似的遭遇。
Anyway,加油,支持你! :wink:
 :lol::-D:-P 家有淘氣嬌妻及得意仔仔 :-P:-D:lol:

民房

阿四爸爸:

撐住, 我支持你, 唔好衰比人睇!!!!!

大宅

[ :-P
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear 阿四爸爸:

真係吾好意思,昨晚家裡火鍋,見到你們留言,未有時間回覆,其實千其吾好講過來人,大家傾吓心得咋,我相信王國家長也給與好多寶貴意見呀!見到你留言我相信你不多不小也是開始害怕及大陸這地方真是太多誘惑,有時不論職位高低,小不免也有應酬和納悶應多幾個朋友,特別住酒店好多winter都收水見有客上房即刻就有的不正口音大陸家打電話入房,好都聽好多朋友講過,同埋以前個個星期上大陸,見親一睇個的女人一眼就知佢係什麼料,有的真係見到都反晒胃,吐白泡,我覺得一定要心好靜,好定,如果吾係真係15元一次洗頭就足以令你妻離子散,家破人亡.係呀,你成日講你自己,要有小小太太的料我先至可以以女性心態,角度來理解及分釋,太太全職照顧小朋友,有無互相支持,我覺得男女人一樣要 ,買禮物當然要啦!特別在一些重要日子,吾好記性就一定要mark下,我記得老公係在生日個晚對正12時五說生日快樂,當時真真心都趺埋出來呀.開心到成晚都吾訓得.小時花小小思緒攪的新意,大家開心.

真好希望個個爸爸都是那麼愛太太和兒女,使他們幸福,快樂
bettylam
NNN

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

dear 雲尼斯特羅:

但是大陸實在太多誘惑, 用怎麼方法防範,
請給我寶貴意見???????

真你好多料,今晚聯絡,而家返工.

bettylam
NNN

複式洋房

Dear Hellomummy,

我很欣賞你對你丈夫和家庭的付出,我已往在大陸工作十多年,其實男性在外地工作一點也不好受,心裡很想家,但為了生活又很無奈!
到兩年前,因為公司要求要較長時間在內地,我和太太商量後,決定離開十五年的工作岡位!

我体會到幾點(不知你是否同意) :
1. 家人的感情比工作重要
2. 夫婦應互相体諒對方
3. 若在外地工作影響家庭生活(因人而異,要多表達、多協調),要決心取捨
4. 不要令自已太忙,因忙會令人‘盲’

各位過來人,請指教!
:-DAMAN藥堂 :wave:

民房

Dear Bettylam:

多謝妳的寶貴意見, 願聞其詳!!!!!!!

首頁
12345...23

尾頁

跳至