跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽媽好,

本人的女兒將於2010年讀k1, 最近開始為她選擇幼稚園

本來一直心儀啟思, 萊恩及英藝

然而經一輪資料搜集後, 又覺得私立的末必能給小孩最需要的東西, 始終私立的一定是以錢為先, 而老師流失率亦蠻高的...

因為自己亦做過小孩, 真的不太想我的小孩在太傳統的學習就讀(環境成長), 怕太著重背誦, 令小孩會有反效果

另外, 個人經驗, 兩文三語真的很重要, 最好就要從小打好根基!

身為父母, 真希望小孩可以開開心心的上學, 健健康康地成長; 但那邊箱又矛盾的想: 現在只有父母可以幫小朋友舖路, 我只想可以的話, 盡我們的能力, 給小孩最好(因為的深明成長的環境, 學習的風氣, 對很易受朋黨影響的小朋友來講是很重要的)

不好意思, 像愈講愈離話題

想問下各位媽媽, 你們會根據什麼去替自己的小孩選擇?

really thanks!!

bebe:)

男爵府

其實小朋友無論讀活動式or傳統式幼稚園,佢o地o都會好開心過Lee幾年校園生活,因為有無留意係o都問D mami邊間邊間幼稚園分享,
大多數都D mami話佢d小朋友讀得好開心,D老師好有愛心等等,所以你可放心,而現在傳統教學不再是你所想的.因有學卷的關係,教育局規定不可再有大量抄寫及考試(你可再去有關幼稚園了解一下)其實要小朋友打學習根基,不可只靠學校而家長亦順配合.
另2010/01年度k1的mami留意由於該年小朋友出生率特別多,mami選擇學校的同時,學校亦同時選擇小朋友.

複式洋房

回覆 2# Ioubb123 的文章

:) 好多謝您的回覆!!

多謝你提點我現在因為有學卷制令學校不再太"傳統", 我會好好注意的!

坦白講, 現在我是希望可以找一間較著重兩文三語, 學校有理想, 真心為小朋友好, 有愛心的幼稚園...

不過除了去幼稚園的網站外(因為知道的資訊很有限), 可以去他們的學校參觀嗎? 還是透過電話查問較好??

我都知道這一年的出生率蠻高的, 真的要好好做好準備

really thanks for ur reply:)

別墅

當然是實地考察比較好啦!好多幼稚園都會有Open day,你可以打電話去問問,帶埋小朋友去睇睇!

大宅

我個女都係10年入k1,而家都煩緊讀邊間好,其實我本人係幼師,都識人係元朗幼稚園到教,所以唔擔心既,好似肖珍同三育都已經找人幫手,不過我仍有些煩惱,因為肖珍來說,一班人太多了,成40多人,盡管每班有三個老師,以我的經驗來說亦不太好,難於控制常規,致於三育則是以先到先得的方法收生,我有點擔心同學間的質素,因為同學間的影響比起老師的教導更具影響力,現在我都嘗試send信到荃灣救世軍吳國偉,看看有冇機會啦,佢地話有send信就有機會in,以我所知救世軍這個機構的師資要求較高,而他們機構的管理系統比較完善。

大宅

原帖由 mckm2007 於 09-8-14 23:47 發表
當然是實地考察比較好啦!好多幼稚園都會有Open day,你可以打電話去問問,帶埋小朋友去睇睇!

現在有冇d學校open day的時間呢?

別墅

鄧豬太太
你也是於元朗任教嗎?小朋友要去到荃灣返學,會唔會好辛苦?
原帖由 鄧豬太太 於 09-8-14 23:48 發表
我個女都係10年入k1,而家都煩緊讀邊間好,其實我本人係幼師,都識人係元朗幼稚園到教,所以唔擔心既,好似肖珍同三育都已經找人幫手,不過我仍有些煩惱,因為肖珍來說,一班人太多了,成40多人,盡管每班有三個老師,以我的經 ...

別墅

我都不太清楚,我會打電話去啲心儀o既學校問,有啲學校就算未到Open day都可以去參觀。
原帖由 鄧豬太太 於 09-8-14 23:49 發表

現在有冇d學校open day的時間呢?

大宅

原帖由 mckm2007 於 09-8-14 23:53 發表
鄧豬太太
你也是於元朗任教嗎?小朋友要去到荃灣返學,會唔會好辛苦?

我自己係荃灣教的,但由於住錦田,所以搭西鐵都係一個站,可以叫姐姐帶返學.出西鐵後有天橋直到,如果係返元朗就搭校車,所以一樣咁遠。我都有報錦田救世軍,阿女8個月報已經係waiting list,n1冇位唔知n2有冇位

大宅

原帖由 mckm2007 於 09-8-14 23:57 發表
我都不太清楚,我會打電話去啲心儀o既學校問,有啲學校就算未到Open day都可以去參觀。

你小朋友都係2010年讀k1?

別墅

是啲。
9月會返Nursery.
不過想出年K1轉校。
原帖由 鄧豬太太 於 09-8-14 23:58 發表

你小朋友都係2010年讀k1?

複式洋房

回覆 5# 鄧豬太太 的文章

剛剛看過元朗都有一間救世軍的幼稚園, 不過是在綿田, 真的不太方便...

我早前看過一本教父母理財的書, 作者亦有提及他認為幼稚園不一定是私立, (學費)貴的就一定好; 反而他prefer一些是自願團體 & 非牟利的, 並認為後者的教育理念很清晰, 不是以錢行頭, ...

另外, 亦很認同你的話: "因為同學間的影響比起老師的教導更具影響力" 所以太多學生也是一個要考慮的問題...

謝謝你的分享!!:)

複式洋房

另外在此謝謝各位媽媽的分享, 令我心情也安心一些...

最近真的不停地想著女兒的事, 真的怕自己走進死胡同呢...

有幸有這一個討論區能讓我發問, 向你們討教...!!

雖然對於選擇哪些幼稚園亦心大心細中, 不過現在有多些資料作參考, 我會努力的!!

再次感謝你們!!:)

大宅

Hi,

我個女都係2010讀K1, 依家都好煩....大家可以share 下啦....

我都有諗萊茵.....

原帖由 kyss3c001 於 09-8-15 02:24 發表
另外在此謝謝各位媽媽的分享, 令我心情也安心一些...

最近真的不停地想著女兒的事, 真的怕自己走進死胡同呢...

有幸有這一個討論區能讓我發問, 向你們討教...!!

雖然對於選擇哪些幼稚園亦心大心細中, 不過現在有 ...

別墅

萊茵派完表啦喎!

複式洋房

回覆 15# mckm2007 的文章

係?
咁請問你知唔知幾時deadline交form?

複式洋房

回覆 14# RABB 的文章

RABB媽媽你好,
大家有機會一齊傾下丫~
你有冇咩心水呢?:)

民房

原帖由 kyss3c001 於 09-8-14 15:35 發表
各位媽媽好,

本人的女兒將於2010年讀k1, 最近開始為她選擇幼稚園

本來一直心儀啟思, 萊恩及英藝

然而經一輪資料搜集後, 又覺得私立的末必能給小孩最需要的東西, 始終私立的一定是以錢為先, 而老師流失率亦蠻高的. ...

你好,我仔仔都係2010讀k1呀~請問你打算報幾多間?你所講的學校係咩教學的?聽人講信義會生命都係私立,但d老師好似好好架~我自己都幾鍾意^^

民房

原帖由 鄧豬太太 於 09-8-14 23:48 發表
我個女都係10年入k1,而家都煩緊讀邊間好,其實我本人係幼師,都識人係元朗幼稚園到教,所以唔擔心既,好似肖珍同三育都已經找人幫手,不過我仍有些煩惱,因為肖珍來說,一班人太多了,成40多人,盡管每班有三個老師,以我的經 ...

hi,我個fd兩個姨生女都係讀三育架~佢地o係英國長大,我fd都話三育好呀~d老師又好好~我都諗住報埋三育,你拎左form未?至於救世軍,我都聽人講好好,要好早報定名...我住錦田都有間救世軍,我媽咪個fd個孫仔都有報,但冇位呀,佢話好想入,所以再等下年報過(4歲)

大宅

回覆 4# kyss3c001 的文章

deadline 交form 係9月15日ar...

首頁

尾頁

跳至