跳至

首頁

尾頁

民房

阿仔由他6個月懂得說話開始,每天總是停不下來。他每天都說很多很多話,多得連路人行過都不禁說這個bb好多野講,基本上除了睡覺,他的口沒有一刻停過!他是連接性的說話,十分喜歡問:"呢個係咩黎?"問完又問,聽到d聲又問,見到d未見過o既野又問,我本身個人比較少話,所以有時都比較冇耐性答佢的問題。每次我和他說話,我還未說完,他就插咀說其他野,就算是吃緊飯,他都不會停下來...現在他懂得說很完整的一句話,甚至是自己運用形容詞,助語詞和名詞..之類,這些都不是我教他的,是他自己觀察我學回來再加以運用。至於體力方面,他也是沒有一刻停下來,時常做出一些極之危險行為,又爬上再跳下去不斷重複著,當他每每見到新奇的物件或是沒甚興趣的物件都會用手推跌它們,好像是慣性的動作似的,在家經常搞破壞,我甚麼方法都試了,他總是不聽,每次罵他,他都扮可憐扮喊,最近還常常威脅對我說:"我要撞頭",他不是光說,是真的用力撞下去的!他的情緒波動很大,很易發脾氣,這一分鐘他很開心,下一分鐘無故對我說:我不開心!不喜歡,要撞頭!我都不知發生甚麼事!有次我不准你自己開電視,你就大大發脾氣,然後氧著遙控一邊走去廚房一邊說:我要掉了它!總之他很喜歡跟我唱反調,我教他戒片,要小便告訴媽咪,他便說:我要在地下小便!他不斷的說這句,他是故意的,又好像我問他要不要吃這個,他說"要",我便給他,遞到他咀邊,他突然說"不要",於是我拿開不給他,他又立即說"要",就這樣不斷重複著,無論他在有沒有發脾氣的情況下都會這樣做。甚至我懷疑他有暴力傾向,他好喜歡大力擲東西,就算沒有發脾氣,他會拿起bb車一手用力擲在地上,然後又玩別的玩具,我真的拿他沒辦法!小兒還經常處於興奮狀態,無論在家或街上都是這樣,有時又失控似的亂跑或不停地說著話,有時又會無故大叫,就算他見到平時常見的物件,例如車..他都會表現得甚為興奮或甚至興奮過度‧他平時很少可靜靜坐下來超過15分鐘的,就算坐下來,身體都是不停的郁動,這是正常嗎?還有他的行為是故意惹我生氣嗎?因為他前額長了一個髮旋,即是所謂的頭髮有兩個轉,所以好多人都對我說:這樣的小朋友會很頑皮和難教,這令我更擔心他有此症!還有他好像特別喜歡危險刺激的玩意,他平日好喜歡把幾張椅子重疊到很高,然後自己爬上去再跳下來,又喜歡跳高然後patpat用力著地,他都沒有感覺,甚至自己雙手撐起整張梳化床!嚇死我,他很大力,不知是否他比同齡BB高大的關係,他可以舉得起45度角,跟住再爬上去然後做出各種危險動作,他甚麼危險都不怕。另外他很喜歡破壞東西,那些玩具買回來不夠一,兩天,他已拆爛了,他不是享受玩玩具的樂趣,而是喜歡整爛它們,所以他的所有車仔那四個車輪都給他拆掉了...又喜歡擲東西,好像風筒,相架,他都一樣擲在地上,有時又發狂似的用力將它們不停在地上敲擊,直至整爛為止,他是有暴力傾向嗎?所以今天忍不住去了看醫生,去到診所,所有小朋友都坐定定,就只有他一個爬來爬去,又大聲不停說話,甚為興奮!醫生初步說他不似有過度活躍,因他說話會望著人,但單憑這點就可以肯定嗎?他會否沒有患專注力失調而只有過度活躍這個症?因之前看過電視說有1成人只有過度活躍而沒有專注力失調的,最後醫生都寫了轉介信叫我去醫院CHECK,請問媽咪們有過這種經驗嗎?除了政府還可到甚麼地方check?他這個年紀會否太細?請問媽咪們有過這種經驗嗎?

大宅

hello there,
I don't have such experience but I think if you are worry. it's good to have a check. if he really altruism, another way you can observe is how he related to other kids. ie. if he tends to be alone and not able to get alone with aothers. that's one sign.
good luck.

男爵府

畀面勳章

既然醫生寫左紙比你, check都無妨。而且政府醫院收費唔高, 無論結果係點都好, 都好過自己估估下, 取個安心。做媽媽唔容易, 祝福你!!

原帖由 HL529 於 09-8-29 00:50 發表
阿仔由他6個月懂得說話開始,每天總是停不下來。他每天都說很多很多話,多得連路人行過都不禁說這個bb好多野講,基本上除了睡覺,他的口沒有一刻停過!他是連接性的說話,每次我和他說話,我還未說完,他就插咀說其他野,就算 ...

大宅

不要太擔心吧,反正醫生轉介了,遲點便知結果。

不過看你的描述,你的小朋友其實都幾聰明,佢知道你個心諗乜,亦不停測試你的底線。

同埋他的行為不是你想像中惡劣,許多都係一個正常2歲小朋友的合理行為,例如:
- 說要,又說不要。
- 靜靜坐下來不超過15分鐘的<--他只是2歲bb,不要期望太高呢﹗
- 大力 <-- um...其實我個仔試過,為左同我爭電腦用,佢拉得"旭"一個當時坐係四腳木椅的我。
- 喜歡整爛東西<--一方面佢可能比較粗魯,另一方面佢亦好聰明,很想"研究"各樣東西,一般的玩法不適合佢。

也許佢本性反斗,你平日被佢氣壞,照顧佢時更覺吃力。不要太擔心吧。

阿仔由他6個月懂得說話開始,每天總是停不下來。他每天都說很多很多話,多得連路人行過都不禁說這個bb好多野講,基本上除了睡覺,他的口沒有一刻停過!他是連接性的說話,每次我和他說話,我還未說完,他就插咀說其他野,就算 ...

民房

原帖由 yuenru 於 09-8-29 16:56 發表
hello there,
I don't have such experience but I think if you are worry. it's good to have a check. if he really altruism, another way you can observe is how he related to other kids. ie. if he tends ...

多謝你的回覆!
你的小朋友多大?
我是排屯門醫阮,但應該會等好耐啊?我想尋找私人機構的呢~請問你知道嗎?

民房

原帖由 DalaDala 於 09-8-29 21:41 發表
既然醫生寫左紙比你, check都無妨。而且政府醫院收費唔高, 無論結果係點都好, 都好過自己估估下, 取個安心。做媽媽唔容易, 祝福你!!

多謝你的回覆
你的小朋友是囡囡,她活潑嗎?
多謝你的祝福~做媽媽真不容易,有時真的俾佢激到嘔血~不過我相信不只我一個人辛苦~每個做媽咪的一樣咁辛苦~

民房

原帖由 puib 於 09-8-30 01:28 發表
不要太擔心吧,反正醫生轉介了,遲點便知結果。

不過看你的描述,你的小朋友其實都幾聰明,佢知道你個心諗乜,亦不停測試你的底線。

同埋他的行為不是你想像中惡劣,許多都係一個正常2歲小朋友的合理行為,例如:
- 說要,又說不要。 ...

多謝你的回覆
你的小朋友好可愛呀~扮揸車似模似樣^^

或者其實是我不懂管教才以致他的性格這樣~他有時是肯聽我講的,他是受軟唔受硬,不過聽你這樣說,我現在比較安心了~但我怎樣也改變不到他撞頭的習慣...我想我要看多些怎樣管教小朋友的書藉了~

大宅

不用客氣。咦,你住屯門?也許有點東西可以幫到你。

其實我而家參加緊一個親子遊戲治療 (Parent-child Interaction Theraphy),每次由親子治療師帶領,我和小朋友被安排一個地方玩遊戲,治療師在旁觀察,事後給予意見,最終的目的係提升管教的質素,令家長不會太費心便可有效地管教小朋友,親子關係亦得以改善。

而那個治療師剛好在屯門,收費亦很合理,你有需要可給你資料。

原帖由 HL529 於 09-8-30 01:49 發表

多謝你的回覆
你的小朋友好可愛呀~扮揸車似模似樣^^

或者其實是我不懂管教才以致他的性格這樣~他有時是肯聽我講的,他是受軟唔受硬,不過聽你這樣說,我現在比較安心了~但我怎樣也改變不到他撞頭的習慣... ...

別墅

睇完你篇POST, 你個仔所有的行為同我個仔一樣. 我每次出街都很頭疼.經常比人叫我帶個仔去評估.
1.每次搭TAXI, 我個仔都會一路大叫. 坐唔定,玩門. 爬來爬去.試過一次差d打爆taxi車頭破璃.
2.食飯時間, 永遠PATPAT 唔"痴" chair, 所以我老公話唔會出街食.
3.屋企唔會有一分鐘停落棃.好恐怖.仲要係同你個仔一樣,破壞王.已經每日都諗盡方法, 同佢放電. 但佢係一粒勁量電芯, 唔會眼瞓.
4.最慘我個仔未識講野, 仲係單字, 唔多過20個, 唔知佢想要乜.成日喊 , 我要估佢要乜想乜.
所以我都好想知我個仔有冇過度活躍症. 因為連interview 都比老師講, 唔收我個仔之餘, 仲叫我搵人評估吓.
我都想搵私人e生睇吓.有冇介紹?

別墅

我都係住屯門, 可否pm 資料給我.我都想試吓.

原帖由 puib 於 09-8-31 00:47 發表

其實我而家參加緊一個親子遊戲治療 (Parent-child Interaction Theraphy),每次由親子治療師帶領,我和小朋友被安排一個地方玩遊戲,治療師在旁觀察,事後給予意見,最終的目的 ...

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

係囉, 唔洗太擔心啦, 我個仔都差唔多啦 時常做出一些極之危險行為 (0705多媽咪都見識過 ) , 不過佢就未識插咀...因為講野比較慢。

但我又覺得佢 OK 喎, 之前細好似唔明大人講嘅野, 但呢排好左好多, 可能開始懂性, 比D時間慢慢教啦, 或者去 check 吓安心D!

大宅

HL529,
sorry for late reply. I did ask my friend who are expert on child education. her advise is:
1. if you has already got the doctor referral, do wait in line and the government resource and evulation.

2. if you decide to go private , there are 2 ways:
- child psychologist
- neuro doctor.

here's my friend's referral on psychologist named 粱心寶 21868451 from St. James Settlement.

hope it helps.

原帖由 HL529 於 09-8-30 01:41 發表

多謝你的回覆!
你的小朋友多大?
我是排屯門醫阮,但應該會等好耐啊?我想尋找私人機構的呢~請問你知道嗎?

大宅

here's the website:
http://ujcdc.sjs.org.hk/

大宅

已pm了﹗

原帖由 rockymaymay 於 09-8-31 03:25 發表
我都係住屯門, 可否pm 資料給我.我都想試吓.

民房

其實我而家參加緊一個親子遊戲治療 (Parent-child Interaction Theraphy),每次由親子治療師帶領,我和小朋友被安排一個地方玩遊戲,治療師在旁觀察,事後給予意見,最終的目的 ...

hi,最近幫仔仔搵幼稚園,少上黎呀^^
我唔係住屯門架,我住元朗~好呀!麻煩你pm我丫~唔該晒!

民房

原帖由 yuenru 於 09-9-1 16:14 發表
HL529,
sorry for late reply. I did ask my friend who are expert on child education. her advise is:
1. if you has already got the doctor referral, do wait in line and the government resource and evula ...

hi,麻煩晒你~我會睇下或問下你俾我的資料!!!多謝你提供寶貴意見!!

民房

原帖由 rockymaymay 於 09-8-31 03:21 發表
睇完你篇POST, 你個仔所有的行為同我個仔一樣. 我每次出街都很頭疼.經常比人叫我帶個仔去評估.
1.每次搭TAXI, 我個仔都會一路大叫. 坐唔定,玩門. 爬來爬去.試過一次差d打爆taxi車頭破璃.
2.食飯時間, 永遠PATPAT 唔" ...

你好~!真係同病相憐呀!你都知道有幾辛苦對住d咁頑皮o既小朋友!
哇~.試過一次差d打爆taxi車頭破璃.<--同我仔都係咁暴力呀
佢都係食飯就住唔定!出街次次未叫野就自己落地!激死我,我媽咪爸爸都怕左帶佢去街!但係佢o係屋企有時又肯坐定定,都唔知佢想點,但係坐定定o個陣個身又會不停咁郁黎郁去...
你仔仔已經in左幼稚園喇?個老師咁講會唔會真係比一般小朋友活躍?咁佢除左活躍之外仲有咩令你頭痛?
我都係睇兒科專科醫生,個醫生話我仔應該唔係過度活躍症,佢話問佢野佢對眼會望人...但佢最後都幫我寫左封轉介信去屯門醫院check,聽人講應該要排好耐,或者我考慮會搵私人check下佢d情緒行為睇下有冇問題先~

大宅

不用客氣﹗

我都係住元朗。有機會交流下搵幼稚園的心得。

原帖由 HL529 於 09-9-5 01:28 發表

hi,最近幫仔仔搵幼稚園,少上黎呀^^
我唔係住屯門架,我住元朗~好呀!麻煩你pm我丫~唔該晒!

大宅

其實小朋友有自閉症或者係資優兒童都會唔理人、唔聽人講嘢,資優兒童因為自覺咩都識,但父母以佢小朋友個年齡去諗佢哋、同佢哋溝通、玩,佢哋會覺得你哋嘅行為好無聊、好悶,佢哋就會周圍郩,成日講嘢、問問題去滿足自己,佢哋會覺得你唔明白佢而做好多嘢引你注意,包括成日喊、做危險動作、打人、大叫等等。而佢哋亦會成日攪嘢去從中研究,想得到一啲發現.....
所以你bb不一定係過度活躍。

男爵府

可否 pm 資料比我? 價錢是多少? 謝謝!

首頁

尾頁

跳至