跳至

首頁

尾頁

大宅

不要太擔心吧,反正醫生轉介了,遲點便知結果。

不過看你的描述,你的小朋友其實都幾聰明,佢知道你個心諗乜,亦不停測試你的底線。

同埋他的行為不是你想像中惡劣,許多都係一個正常2歲小朋友的合理行為,例如:
- 說要,又說不要。
- 靜靜坐下來不超過15分鐘的<--他只是2歲bb,不要期望太高呢﹗
- 大力 <-- um...其實我個仔試過,為左同我爭電腦用,佢拉得"旭"一個當時坐係四腳木椅的我。
- 喜歡整爛東西<--一方面佢可能比較粗魯,另一方面佢亦好聰明,很想"研究"各樣東西,一般的玩法不適合佢。

也許佢本性反斗,你平日被佢氣壞,照顧佢時更覺吃力。不要太擔心吧。

原帖由 HL529 於 09-8-29 00:50 發表
阿仔由他6個月懂得說話開始,每天總是停不下來。他每天都說很多很多話,多得連路人行過都不禁說這個bb好多野講,基本上除了睡覺,他的口沒有一刻停過!他是連接性的說話,每次我和他說話,我還未說完,他就插咀說其他野,就算 ...

大宅

不用客氣。咦,你住屯門?也許有點東西可以幫到你。

其實我而家參加緊一個親子遊戲治療 (Parent-child Interaction Theraphy),每次由親子治療師帶領,我和小朋友被安排一個地方玩遊戲,治療師在旁觀察,事後給予意見,最終的目的係提升管教的質素,令家長不會太費心便可有效地管教小朋友,親子關係亦得以改善。

而那個治療師剛好在屯門,收費亦很合理,你有需要可給你資料。

原帖由 HL529 於 09-8-30 01:49 發表

多謝你的回覆
你的小朋友好可愛呀~扮揸車似模似樣^^

或者其實是我不懂管教才以致他的性格這樣~他有時是肯聽我講的,他是受軟唔受硬,不過聽你這樣說,我現在比較安心了~但我怎樣也改變不到他撞頭的習慣... ...

大宅

已pm了﹗

原帖由 rockymaymay 於 09-8-31 03:25 發表
我都係住屯門, 可否pm 資料給我.我都想試吓.

大宅

不用客氣﹗

我都係住元朗。有機會交流下搵幼稚園的心得。

原帖由 HL529 於 09-9-5 01:28 發表

hi,最近幫仔仔搵幼稚園,少上黎呀^^
我唔係住屯門架,我住元朗~好呀!麻煩你pm我丫~唔該晒!

首頁

尾頁

跳至