跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽咪, 你地小朋友生左大牙未呀?
呢幾日仔仔都有少少"興", 今日見倒佢好似出緊大牙,
係咪大概 2歲倒出大牙咖?
係咪一定會發燒?

男爵府

大廚勳章

第一組大牙係1.5歲前已經出左了, 2歲後開始出第二組大牙. 應該唔會發燒, 但係佢會辛苦, 痛, 唔舒服, 食唔到野, 可能瞓唔到... 唯有就下佢啦... 出牙好辛苦架..

原帖由 朗朗BB豬 於 09-9-3 11:30 發表
各位媽咪, 你地小朋友生左大牙未呀?
呢幾日仔仔都有少少"興", 今日見倒佢好似出緊大牙,
係咪大概 2歲倒出大牙咖?
係咪一定會發燒?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個女前兩個月成日手指指,指住口入面話hurt
仲有少少躁
我估佢出大牙啦
個個小朋友出牙嘅時間都唔同嘅~我都無咩點留意大女嗰時幾時出大牙,不過佢好似約兩歲半前出晒囉

洋房

Aiya.. how can we know if BB's big molar is growing out? My son always pointed to his month these few days and don't eat much starting today... Basically eat nothing, and just milk.

Dunno what happened. He has a bit coughing and running nose for two weeks and see doctor again yesterday... but doctor didn't say anything related to his mouth/tooth...

Quite worry ar!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 kedywong 於 09-9-6 00:10 發表
Aiya.. how can we know if BB's big molar is growing out? My son always pointed to his month these few days and don't eat much starting today... Basically eat nothing, and just milk.

Dunno what happen ...

照你咁講,小朋友應該出緊大牙啦~
因為牙痛,所以食量都會少咗~唔想咬嘛!

出牙時可能會發燒
仲可能會有流鼻水,nappy rash等嘅情況出現
點解?e生到而家都解釋唔到-.-
不過你唔洗太擔心,小朋友好快會無時㗎啦!

洋房

Yennie,

Thanks for your advice.. CY start eating today.. a bit better now!

男爵府

我女女唔知係唔係都出緊大牙呢?由前日開始唔肯食0野, 見到d飯已經係都喊la, 仲有成日食手指, 又玩"利"同口水, 仲有勁發脾氣, 有時打自己塊面.... 呢d徵狀唔知係唔係出緊大牙lei? 見佢入面d牙內白白地......
好擔心ar~~~

大宅

阿仔下面兩隻大牙都啱啱出咗, 之前只係見佢成日伸隻手指/成隻手入口玩, 早幾日無意中見到有DD白, 先知佢係出牙 但噚日見已經出得七七八八. 我都未得閒check吓上面出未.

可能我個仔平時鐘意食D硬同爽口嘅食物, 訓練有數, 所以又唔多覺佢話唔舒服發脾氣咁.

首頁

尾頁

跳至