爸爸專區

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

Re: 單車, 那裡買平??

卒之買左呢部! $430+$50買埋頭尾燈, 唔洗俾人抄牌:mrgreen:

侯爵府

畀面勳章

E~好靚喎......張相!!恭喜恭喜~~ :mrgreen: :mrgreen:

大宅

NEXT! very cool woh!!!

仲要戴頭盔唔洗俾人抄牌架 !!!

明天唔好下雨... 成一星期冇踩, 對腳痕到用腳癬靈都止唔到痕...

男爵府

張貼紙字都串錯~NETX~ 幾搞笑 :mrgreen:

dom 你係咪成日都踩長途? 我聽日都會係屋企附近踩下, 熟習下架車!

大宅

可能其實架車係叫 Net-X 呢 !?

我weekend一般都踩3-4hrs.. 一個早上..
現階段我都係熟習緊架車, 練緊平衡..

昨日得閒o的, 踩足成日, 來回東涌--梅窩, 試玩o左半段梅窩-芝麻灣off-road單車經, 過引呀 !.. 返到東涌再去沙縲灣一轉, 朝9-晚6, 踩到夠晒皮!! 正呀! :mrgreen:

男爵府

唔理佢啦, 橫掂我都諗住diy, 自己動手設計貼紙

dom兄真厲害耶, 一踩就踩咁多粒鐘!
換轉係我可能踩一粒鐘已經冇氣~~

大宅

自己拉花 !!?? 型呀 !! 黑色底拉 JPG 車花(?以前有只香煙brand) 好型架 !!!

新車如何呀, 好唔好踩呀 !?

男爵府

其實我都唔知拉咩花好, 都係諗住用番NEXT呢個字, 只係轉個字型, 加d效果咁樣! dom有冇好提意?

部車都幾好踩, 個brake都幾好, 開頭d波唔準, 返去搵佢較左兩次而家都ok, 係咪要間中替單車鏈個d部份噴WD40架? 你係用邊隻架?

大宅

不如寫你兩個寶寶既名落去啦... 咁可以提醒你小心駕駛 !

之前睇過一篇文章, 話一般殺車最理想係用前brake.. 我一路都以為前brake只係輔助用... 家o下開始轉緊手勢..

另單車鏈+齒餅, wd-40 ok 架, 潤滑加清潔. 不過小心噴完之後只踩會fing到一腳都係... 我就暫用緊個friend支潤滑劑, 同wd-40差唔多, 不過"傑"o的o的, 冇咁快fing甩晒...

前叉同後避震間中都要落o下油, 我就是但用以前玩RC CAR淨下既bearing油..

男爵府

都好喎, 可以試下

我都以為後brake係主力呀, 我一般都係頭尾一齊dup, 不過頭brake會輕手d, 或者dup下放下咁.

我覺得wd-40好似唔係咁襟, 係咪咩潤滑劑都得架? 唔知用汽車d偈油得唔得呢? 會唔會杰得滯?

今日抹車時發覺原來尾轆個飛輪有個餅竟然缺了一個齒, 我諗影向都不大既, 不過都係番去單車舖問下老細, 佢話可以幫我換過個, 而家諗緊好冇加錢換隻靚d既飛輪, 你覺得點呀? 有冇咁既需要呢, 定係其實飛輪係冇乜所謂架?

大宅

wd-40冇錯唔係咁襟, 噴多幾次law.

偈油!? no idea, 如果太"傑"就唔好, lim住lim住, 唔順. 癡埋o的塵一舊舊就好難攪...

飛輪 :
1. 睇齒數 : 上斜, 平路極速
2. 重量.

如果想順o的, bb芯如果行緊珠盤, 轉bearing bb芯. (一般@$80)

腳踏都有行bearing的.. @$300-400.

你如果想上斜同平路好踩o的, 較硬o的個後避震..不過會冇緊o的舒適感..

侯爵府

畀面勳章

dom兄,

>>之前睇過一篇文章, 話一般殺車最理想係用前brake.. 我一路都以為前brake只係輔助用... 家o下開始轉緊手勢..

下~用前brake煞車好易"中"向前then仆出去架喎??-(
想知點《最理想》法?

大宅

brake

睇上面文章, 睇o下有冇領會..

別墅

del

男爵府

我真係冇乜天份, 好多都睇唔明呀, 太深了!!

男爵府

呢架係咩車? 咁得意既? 冇單車鏈...

大宅

行軸? 有趣.... 不過睇落好似好晒力...

男爵府

agree, 我都覺得會好哂力又唔好玩!

侯爵府

畀面勳章

可能係減肥單車黎(唔係用黎踩) :mrgreen: :mrgreen:

男爵府

唔知會唔會係用黎玩花式個d...

首頁
12345...10

尾頁

跳至