爸爸專區

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

Re: 單車, 那裡買平??

果陣中學邊有咁富貴, 抬架"小露寶"/"777"!?? 出去"威"....

手提收音機仔都有既... wa kakakaka

男爵府

知唔知邊度有淨鐵或鋁呔賣呀?我想買12”呔.約幾多錢呀?

大宅

鋁呔!? 係唔係鈴呀 !? 你附近有冇單車店, 一般都有得買 同 幫你換埋.

我唔sure 12" 幾錢.
26" 普通鈴, $90 一只 (安裝埋可能要+ $20-$30)

男爵府

我住在馬鞍山附近,我問過幾間佢地都話無,因為囝囝架單車係膠轆,我想幫佢換過鐵或鋁呔呤,但唔知邊度先有單車配件買.
唔知係咪小童單車難搵配件呢?

大宅

馬鞍山 同沙田 已經最多單車店, 佢地冇 咁其他地方都唔易有.. 我好少見for小童車既件,我想有都係係舊車折出來..

會唔會買架新會差唔多錢 ?

男爵府

我都知買架新係最方便,但囝囝鍾意THOMAS,但THOMAS果架單車質料極差,所以唯有改裝囉!

大宅

朱古力..

你好似已經搵到門路啦喎..

wish you and your son enjoy cycling!

男爵府

dom,

Thank You!

大宅

Next / Netx 真相. (copied from anther forum)

其實呢批車(紅色/綠色)係有問題架,next原先個批係出口澳洲架,但唔知咩原因打回頭,就跟住來了香港賣,26吋係紅色,24吋係綠色,而而家正式出口香港既next係有黑銀藍三隻色架,一般人都攪錯紅綠色係正貨其實佢係水貨來架,如果買過紅next既人有留意個前碌個張紙就知喇!張紙寫住(澳洲夭爾碼),.. 而今次netx既字印錯係工廠出錯,但係數量得好少.如果買左呢部錯版next既客人可以放心,絕對係香港版既next

男爵府

上星期我朋友都去買左部紅色, 都係netx, 不過我地都唔理咁多啦, 咁鬼平, 而且部車都幾好踩, 只係用料差d, 有d位好似手制, 羅絲位呢d落過幾次雨已經開始起鏽, 車身略嫌重左d, 不過咁既價錢都唔可以要求咁高! anyway, 多謝dom兄提供資料, Thanks~

大宅

7-up MTB, they said it cost $7000!! ?-(

侯爵府

畀面勳章

嘩!

架車好-.-靚呀~~七千個大洋? 係咪踩上去曉飛?? :mrgreen: :mrgreen:

大宅

行內人講. 呢架"正"車..同7up"買"就7千, 單車店就千7啦 !!! hahaha...

大宅

出多o左次.. SORRY!

男爵府

七千個大洋? 離哂譜, 唔係見佢頭尾碟剎, 千七都俾多佢啦, 個款又唔夠型~~
雖然我唔係好識, 但係單車舖見7, 8千個d單車, 同呢部真係差好遠......

大宅

7, 8千 可貫呢架!! AC3 - look similar, but much much much better!

侯爵府

畀面勳章

dom兄果真有米之人!呢等7、8千銀既野邊睇得上眼丫?

AC3(<-5.1聲道?)呢款外形都唔錯咁喎 !$$$....

我有d愚蠢問題想問啊!
->咩係"碟剎"啊?同普通無既有咩分別?好處呢?
->見這兩幅圖有d彈弓避震(中間位)有唔同角度既?(design問題?)邊隻好d呢?有幾大差別架??dun得爽d? :mrgreen:

大宅

睇得上眼... 但都係冇錢買呢 !

->咩係"碟剎"啊?同普通無既有咩分別?好處呢?
o米好似汽車用既碟剎law.
單車用既碟有o的空位, 有少少abs效果.
但主要係只碟係中間, 冇咁易chi上沙泥, 行off-road都唔影響剎車效果. DownHill / Freeride/CrossMountain 車用多.
同有時如落絛長命斜, 用v-brake勁拿住brake落, 到底時可令條鈴overheat ->爆呔 !
不過碟剎比v-brake重成磅 !
(單車真係減一磅值千金 )

->見這兩幅圖有d彈弓避震(中間位)有唔同角度既?(design問題?)邊隻好d呢?有幾大差別架??dun得爽d?
打直果隻 - 4槓桿原理. 直路同上斜都冇咁晒力.(不過downhill/freeride應該冇乜所謂, 少上斜. 最緊耍行程夠長, 潟到力!

我試過架AC1, 嘩 ! 舒服到好似坐歐洲sofa咁 !!!

有興趣就<咩>番架來踩啦 !!!

男爵府

dom

七八千, 太昂貴了, 我實唔捨得買, 留番黎買350d

你真pro, 我只知碟剎係貴d同型d, 原來中間仲有咁大學問, 厲害厲害!

>單車真係減一磅值千金
不如自己減磅...:mrgreen: :mrgreen:

ChunChun_Daddy

真係dun得爽d架, 你試下就知架啦

大宅

>單車真係減一磅值千金
不如自己減磅...

家o下瘦身都唔平喎 !!! hahahaha

首頁
34567...10

尾頁