論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

同亞b返亞媽屋企, 當然帶埋工人姐姐,
咁......可唔可以叫工人幫手煮飯, 開飯, 洗碗?
會唔會犯法?

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

呢D係灰色地帶, 睇你平時同工人關係係點.
我中秋都有工人返外家食飯, 除左照顧亞仔, 我從冇叫過佢做其他野, 但佢食飽冇野做唔自在, 自己拾完枱又走入廚房洗碗, 我媽咪叫佢唔使做佢都要搶住做...唔係我迫佢嫁

禁止發言

回覆 1# ecling 的文章

男爵府

好媽媽勳章

我家公主坐响度等食添!
我就幫手開飯

嬲到我即刻同佢講:仲乜仲唔開飯俾亜囝亞囡食?餓死佢哋?你等得佢哋唔等得.仲唔幫手開飯攞餸出嚟?:;pppp:

自此之後.佢就識得開飯

大宅

第一個賓賓坐sofa唔做連亞b都唔多想抱. 第二個印印自動做晒d嘢. 現在請緊第三個希望佢會識做啦!!

別墅

初頭我個工人都不會自動自覺,食飯後我媽咪自己洗碗。
之後我只係同佢講,你係咪想要婆婆服侍你?
之後她就全部自動波了。但都只限拾枱同洗碗,因為她都有份吃的。

珍珠宮

我從來唔洗叫架喎~ 去到兩老屋企, 佢自動波架啦~ 佢見我擺下櫈, 都立刻跑過黎幫手~ 乜要叫架咩~

大宅

見工時同佢講咗好多時會去婆婆家吃飯,唔需要做大清潔、執屋等,只需要幫手開飯和飯後洗碗。做開既工人都覺得喱D唔過份都會做。如果佢唔肯做,都可以準備番歸,工人太計較嘞。

水晶宮

幫手開飯洗碗...巨都會主動去做...
少奶奶的身份,丫頭的命...

別墅

legal issue

Yes, I think we cannot request them to work in our parents' place even cleaning table/washing dishes that kind of easy chores. Yet, should be OK if they do it themselves spontaneously.

To avoid breaking the law, I always ask parents/parent-in-law to come over to have meals at my place instead. It's lucky we live close.

原帖由 porkchop 於 09-10-8 10:58 發表
見工時同佢講咗好多時會去婆婆家吃飯,唔需要做大清潔、執屋等,只需要幫手開飯和飯後洗碗。做開既工人都覺得喱D唔過份都會做。如果佢唔肯做,都可以準備番歸,工人太計較嘞。
...

禁止訪問

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我就同工人講,你想去嫲嫲度食飯,只係你洗碗呀?!定係佢地好多人黎哂我屋企,你cook你洗呀?!

侯爵府

好媽媽勳章

This is not 灰色地帶.
In the law, it is clearly said: 'no, you can't'!!!

咁......可唔可以叫工人幫手煮飯, 開飯, 洗碗? =>no
會唔會犯法? =>yes

原帖由 ecling 於 09-10-7 17:33 發表
呢D係灰色地帶, 睇你平時同工人關係係點.
我中秋都有工人返外家食飯, 除左照顧亞仔, 我從冇叫過佢做其他野, 但佢食飽冇野做唔自在, 自己拾完枱又走入廚房洗碗, 我媽咪叫佢唔使做佢都要搶住做...唔係我迫佢嫁 ...

侯爵府

好媽媽勳章

If she 'record' those words you say, you will be in 'big' brouble!

原帖由 porkchop 於 09-10-8 10:58 發表
...

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我從來無叫工人响婆婆度做嘢
湊返阿b返屋企前, 試過有兩日叫佢去婆婆度睇吓, 學吓, 叫咗婆婆唔好俾佢"做嘢"

大宅

工人冇咁串啩,見工都錄音?唔鍾意做咪唔簽約囉!

正式上工後,我就好似貓姐咁,唔會開聲叫佢做,佢自動波,我唔阻止佢。Touch wood,用咗咁多年 都冇事。

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都無叫佢, 佢主動去做..
就算唔洗佢洗碗, 都好應該要開檯排碗筷卦... 如果佢連呢d 都唔識郁, 我都會叫佢去做..

等於去酒樓飲茶, 唔通叫工人洗下d 杯碗又叫犯法!???

男爵府

原帖由 ac321 於 09-10-8 11:37 發表
This is not 灰色地帶.
In the law, it is clearly said: 'no, you can't'!!!

咁......可唔可以叫工人幫手煮飯, 開飯, 洗碗? =>no
會唔會犯法? =>yes

...

所以話我哋呢個政府真係
不斷縱容外傭去恰我哋啲僱主, 真係不知所謂

大宅

其實前幾日電視上都有講過既, 如果照足法律做, 佢只係照顧你家人, 即係話, 佢有權唔做, 不過, 講真, 做小小野都斤斤計較, 唔好要好過, 如果我個工人去到我阿媽度當正自己係GUEST, 我心裡想趙佢, 好似我以前第一個工人, 就係咁, 完全唔幫手, 你叫佢做,佢都會去做, 不過就會比一副表情你睇 (有DD驚訝既表情~做咩阿MUM你叫我做額外既野既衰樣),如果面皮薄D又好守法果D僱主,好似我咁,下次一定唔敢再叫佢做, 去到阿媽度, 幫手搬下台台椅椅, 食完飯執下碗都斤斤計較, 搵過第二個妹好過.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

會幫手洗碗(所以我62好想我帶埋佢去)
同埋會幫下手煮...從中都學到D
最近煮飯都好食左

首頁

尾頁

跳至