興趣嗜好

跳至

首頁
34567...10

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我+左tim
賣盆個老板話+左會好d,叫我買埋
我冇買呀
返到屋企將其他植物d唐泥筆dd落盆石竹到lor

原帖由 召藥師 於 09-12-8 14:07 發表

得架喇。

唐泥唔疏水。

大宅

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我棵石竹只可以每朝曬太陽2-3小時,會唔會唔夠陽光?因為我家只有上午先有少少陽光入屋

侯爵府

我嗰到呢幾日都無陽光呀, 一D都無呀 點算呀?
原帖由 babyying 於 09-12-8 19:34 發表
我棵石竹只可以每朝曬太陽2-3小時,會唔會唔夠陽光?因為我家只有上午先有少少陽光入屋

大宅

精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我家都無太陽,現在只係同棵石竹晒燈,開個燈胆照住棵石竹咯。
原帖由 SmileFoReVeR 於 09-12-9 20:42 發表
我嗰到呢幾日都無陽光呀, 一D都無呀 點算呀?

別墅

我吔盆石竹有花lump la.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果我一月中先交返學校
而家摘頂到時趕唔趕得似交返學校呀??
但已經見有個花"LUM"

大宅

我想請教吓點樣"插薳"?

係唔係好似個powerpoint咁講, 將1/3 o既葉cut出嚟, 再放入泥土10-15日, 就真係可以生出新苗?

好似好難咁......

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 阿藍2006 於 09-12-11 02:34 PM 發表
如果我一月中先交返學校
而家摘頂到時趕唔趕得似交返學校呀??
但已經見有個花"LUM"

唔好摘喇! 除非之後夠陽光又夠肥,否則生唔切。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 chunwai_315 於 09-12-14 11:22 PM 發表
我想請教吓點樣"插薳"?

係唔係好似個powerpoint咁講, 將1/3 o既葉cut出嚟, 再放入泥土10-15日, 就真係可以生出新苗?

好似好難咁......

揀d粗壯分枝,大葉cut走1/3以免大量流失水份(葉面會蒸發水份),之後插入泥。如果枝條太短同太嫩多數都唔得。

超級版主

原帖由 babyying 於 09-12-8 07:34 PM 發表

唔算好充足,但都足夠俾佢生長。

大宅

原帖由 召藥師 於 09-12-15 02:23 發表

揀d粗壯分枝,大葉cut走1/3以免大量流失水份(葉面會蒸發水份),之後插入泥。如果枝條太短同太嫩多數都唔得。

唔該晒ar.....召藥師

真係好神奇呀! cut 1/3 葉都竟然可以長出新苗, 等我試咗再返嚟report吓work唔work.

我哋個棵3月先交返學校, 見到d頂苗, 我又唔捨得擇, 所以都想試吓同佢"開枝散葉"

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係....
但我已經摘左啦.....
希望到時趕得似開花就好啦
我個時都有比肥佢,不過未夠一個月,仲可唔可以比肥佢
如果用燈同佢照下會唔會好D呀??
原帖由 召藥師 於 09-12-15 02:17 發表

唔好摘喇! 除非之後夠陽光又夠肥,否則生唔切。

超級版主

原帖由 阿藍2006 於 09-12-15 10:27 AM 發表
係....
但我已經摘左啦.....
希望到時趕得似開花就好啦
我個時都有比肥佢,不過未夠一個月,仲可唔可以比肥佢
如果用燈同佢照下會唔會好D呀??

2個星期加一次都得,不過唔好落太多。

照燈都係一個辦法。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

最好加幾多比佢呢??
個時我換盆跟短片放左肥
而家應該比幾多肥佢??thx
原帖由 召藥師 於 09-12-15 11:30 發表

2個星期加一次都得,不過唔好落太多。

照燈都係一個辦法。

男爵府

救命!!

阿女學校昨日派左盆石竹, 不過老公當垃圾掉左....

請問大家, 邊度有得買番棵石竹BB?

子爵府

召藥師,

我棵石竹種了4星期, 只有5cm高, 是否生得太慢呢?
佢頂部有個好似花蕾的物體, 我係唔係繼續澆水就得?
唔好亂搞佢?

我好驚種花, 每次都比我搞死...

大宅

熱血勳章 至尊種植勳章

原帖由 winwin323 於 09-12-15 16:42 發表
救命!!

阿女學校昨日派左盆石竹, 不過老公當垃圾掉左....

請問大家, 邊度有得買番棵石竹BB?

大宅

醒目開學勳章

我樓下花鋪有得賣
可能知道好多學生要種

水晶宮

2024年龍年勳章

真係好啦. 搵到呢個topic.

召葯師,
阿仔今日都拎左棵石竹苗返來啦. d 泥仲濕濕地的. 阿仔話用噴壺, 但我想知道, d 葉可唔可以濕水架 ?
另外, 轉盆換泥之前, 係未要將個育苗格的泥 "dun" 走哂先(連根部痴住的泥都要整走 ??)

thanks !!!
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

超級版主

原帖由 阿藍2006 於 09-12-15 04:19 PM 發表
最好加幾多比佢呢??
個時我換盆跟短片放左肥
而家應該比幾多肥佢??thx

妳用邊種肥?

首頁
34567...10

尾頁

跳至