興趣嗜好

跳至

首頁
45678...10

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 AWma 於 09-12-15 04:56 PM 發表
召藥師,

我棵石竹種了4星期, 只有5cm高, 是否生得太慢呢?
佢頂部有個好似花蕾的物體, 我係唔係繼續澆水就得?
唔好亂搞佢?

我好驚種花, 每次都比我搞死... ...

咁又真係慢左d,係唔係唔夠太陽? 個盆夠唔夠泥?

有花蕾唔駛理佢,keep住澆水就得。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 Rita 於 09-12-15 06:57 PM 發表
真係好啦. 搵到呢個topic.

召葯師,
阿仔今日都拎左棵石竹苗返來啦. d 泥仲濕濕地的. 阿仔話用噴壺, 但我想知道, d 葉可唔可以濕水架 ?
另外, 轉盆換泥之前, 係未要將個育苗格的泥 "dun" 走哂先(連根部痴住 ...

溼到都唔怕,但葉唔好有積水。

唔駛整走d泥,成舊放入新盆(已放一半新泥)中,再用泥填平就得。

水晶宮

2024年龍年勳章

THANKS !! 召葯師 !

原帖由 召藥師 於 09-12-15 20:03 發表

溼到都唔怕,但葉唔好有積水。

唔駛整走d泥,成舊放入新盆(已放一半新泥)中,再用泥填平就得。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

召葯師,
我去日本城睇過幾隻花泥, 有隻叫 "觀花植物之土", 包裝袋有d好似石竹花咁的花, 背面話可以培植玫瑰, 雛菊, 馬啼蘭, 可唔可以買呢隻泥呀 ?

tks !!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都唔知,我爸爸幫我買
原帖由 召藥師 於 09-12-15 19:58 發表

妳用邊種肥?

超級版主

原帖由 阿藍2006 於 09-12-15 11:11 PM 發表
我都唔知,我爸爸幫我買

如果係液態肥就滴數滴於澆花水度,粒肥就落幾粒。

超級版主

原帖由 Rita 於 09-12-15 11:02 PM 發表
召葯師,
我去日本城睇過幾隻花泥, 有隻叫 "觀花植物之土", 包裝袋有d好似石竹花咁的花, 背面話可以培植玫瑰, 雛菊, 馬啼蘭, 可唔可以買呢隻泥呀 ?

tks !!! ...

可以。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

哦~~~
我係粒肥,2-3粒唔會多嗎?定係可以再落多一兩粒?
THX
原帖由 召藥師 於 09-12-15 23:54 發表

如果係液態肥就滴數滴於澆花水度,粒肥就落幾粒。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

花虛有得買石竹苗$5
原帖由 winwin323 於 09-12-15 16:42 發表
救命!!

阿女學校昨日派左盆石竹, 不過老公當垃圾掉左....

請問大家, 邊度有得買番棵石竹BB?

超級版主

原帖由 胡太得叻 於 09-12-16 08:36 PM 發表
我剛剛看了其他 po 了,就是說如果不介意摘了那個花蕾,截頂是沒問題的,我剛剛才拿回來,所以我會考慮截囉XD

不如你考慮下將常見問題放在第一版,不然就是叫網友爬文後再發問,不然你答到抽筋XD

另外,我想問,截了出黎的頂是不是 ...

有時間整理一定會做。多謝提點!

個頂唔要架喇,因為太短太嫩生唔到根,而插枝係等棵植物生到咁上吓大,剪其中一條壯枝條插泥,cut走部份大葉係唔想加快水份流失。

妳拎番黎已經有花蕃? 我女個棵而家先有10cm高咋(原本5cm左右,種左4星期)

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

你地嗰d咁好既, 一攞返嚟就有10cm高, 亞仔亞女嗰盤上星期先攞返嚟, 得5cm高咋........
仲要一月尾就交返去, 都唔知到時有花lum未添呀.........

召藥師: 點樣可以令佢生快d呀? 唔該!!唔該!!!!!

水晶宮

2024年龍年勳章

召葯師,

而家天氣咁凍, 除左淋暖水的方法, 仲有咩可以同棵石竹BB保暖呀 ?

男爵府

召葯師,

我仔仔都是剛剛拿返來,現若有10cm高,我想換盆,上年買返來種一串紅剩下的泥,重用唔用得呀?咁佢2月要交返去,現在摘頂趕得切2月拿去交嗎?我上年種一串紅死了,希望今之可以成功啦!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我想問咩叫摘頂呢?幾時摘?點摘?

子爵府

知道, 咁我唔搞佢, 尤得佢自己長高.

可能真係唔夠太陽, 呢排又凍, 不過, 佢突然間長高左2-3CM喎?

我之前已經換左個大D的盆, 再買左泥了, 所以, 我估應該夠泥吧?

明白, 會叫阿仔繼續澆水.

原帖由 召藥師 於 09-12-15 20:00 發表

咁又真係慢左d,係唔係唔夠太陽? 個盆夠唔夠泥?

有花蕾唔駛理佢,keep住澆水就得。

超級版主

原帖由 Denise_Chan 於 09-12-18 12:24 AM 發表
你地嗰d咁好既, 一攞返嚟就有10cm高, 亞仔亞女嗰盤上星期先攞返嚟, 得5cm高咋........
仲要一月尾就交返去, 都唔知到時有花lum未添呀.........

召藥師: 點樣可以令佢生快d呀? 唔該!!唔該!!!!! ...

照燈+適量施肥

超級版主

原帖由 Rita 於 09-12-18 09:06 AM 發表
召葯師,

而家天氣咁凍, 除左淋暖水的方法, 仲有咩可以同棵石竹BB保暖呀 ?

夜晚放係室內。

其實而家天氣對石竹都唔會有太大影響(佢地耐寒),不過因為冇陽光所以生得慢d,夜晚照燈會好d。

首頁
45678...10

尾頁

跳至