論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一次請工人, 佢星期日才番工, 都未夠1個星期, 今朝佢同我講叫我比d舊衫佢, 我唔知點算好.....我係有唔要既衫, 但老公話唔好一開始就對佢咁好, 我應該點做??

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

如果佢真係無厚衫而你又有舊衫唔要的話, 咪俾佢囉, 始終剛上工天氣又凍, 你都唔想佢病啦, 不過可以同佢講俾左佢就一定要著, 同埋完約就俾番僱主(就算你到時唔打算要番), 如果唔係, 佢地可能攞左去賣架~
我以前果個就係咁, 俾左衫佢又唔著(新既但佢嫌唔靚, 因為我係街市買平平地), 最終d衫不翼而飛, 佢就成日話唔凍著到鬼死咁薄, 好似我刻薄佢咁~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢係咪著嚟開工㗎?唔洗俾咁靚。揀d唔係好靚嘅舊大大件t-shirt,再唔係你老公嘅舊T-shirt。佢做家務俾D t-shirt牛仔褲果類得㗎啦,睇下你親戚有無舊衫唔要,一人一件都好多啦。

俾個信息佢,你嘅去街靚衫即使舊咗爛咗都無佢份,唔想佢吼實你嘅衫然之後發生洗衫意外。

男爵府

咪鬼理佢啦! 我個次次出街前都同我話無衫著, 我咪比D我唔著個D佢LOW, T-SHIRT佢就有著, D褲就唔見佢著, 但佢依然話無衫著喎, 佢自己買鬼死咁多衫又唔著, 又成日話無衫著, 我咪丙佢LOW, 自己有咁多衫做咩唔著, 我比咗D T-SHIRT你LOW, 而家係咪僱主要包埋你衣服呀? 佢話我比佢D褲靚唔捨得著, D T- SHIRT 露BRA喎! 我話唔係呀, T-SHIRT都露BRA, 咁你又日日著....

伯爵府

我會俾一兩年厚褸only, 其他會買過d cheap cheap既俾佢(for 開工).

二手野我真係唔會俾工人, even依家呢個做左4年有多都係咁話, 6299阿爸阿媽既二手野, 我都叫佢地拎去捐算, 因為工人一起貪念, 就好難收得番.

我又唔慣見到工人著我地屋企人既二手衫行來行去, 會覺得好怪.....

大宅

I don't mind to pass my old cloth to my maid as she doesn't has too many winter cloth. Actually, she never asked for the cloth...but I gave her by myself. Also, I only gave her my daily cloth (e.g. tees, jacket).

洋房

我都有比d舊衫給初到步的姐姐, 因為知佢一定冇, 又費事佢冷病搞到我全家要服事番佢.
~ 只限冬天衫
~ used clothes from other family members

我唔鍾意姐姐主動問我比d舊衫佢(做其他嘢又唔見咁主動), 我比唔比唔到佢地要求, 僱主唔係乜都要全包, 亦唔想促進佢地奉旨貪得無厭的心態.

試過比冬天衫以前個姐姐, 有次佢寄嘢回鄉, 比我check, 我見到有我比佢嘅衭, 我問佢唔洗着咩, 佢話自己再買. 你話興唔興呢? 我就攞返晒D衭, 同佢講你寄你自己嘅嘢得喇, 呢D衭你唔着我會比姨媽個姐姐着. 我心諗我放入回收箱都唔會益比D貪心人.

宜家個姐姐夏天嚟做, 已開聲叫我比唔要嘅嘢比佢, 仲話乜都得唔區, 佢會比菲國家人. 佢都弗上腦, 我即時閙爆佢:「唔好妄想亦唔好hou住我屋企D嘢, 你夠胆偷我會報警拉你. 我屋企D舊衫唔會比外人, HK大把charity我會donate. 我亦都同姐姐聲明唔好執任何used items 回家(佢地會執垃圾房內其他家庭棄置的東西), 我一律視為garbage處理」. 我醒完之後, 姐姐已dup晒頭, 冬天到都冇敢問我比衫佢, 不過我都有比, 費事病左玩謝我.

原帖由 bobopooh 於 09-12-3 10:25 發表
我第一次請工人, 佢星期日才番工, 都未夠1個星期, 今朝佢同我講叫我比d舊衫佢, 我唔知點算好.....我係有唔要既衫, 但老公話唔好一開始就對佢咁好, 我應該點做?? ...

大宅

Thanks everyone, 但我個姐姐唔係初到HK wor, 佢係local完約嗰種, 我問佢要黎自己著定點, 佢話fit 佢就自己著, 唔係就寄番Philippines.......但佢完全係肥我2個碼, 點睇都唔會fit到啦. (除非我依家著緊d 大肚衫啦) 所以我咪感覺怪怪LOR.....上班幾日就已經有咁既request...

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我早幾日先响佢面前執左成大袋衫, 拎落樓下回收箱
佢初黎報到時, 正值冬天, 人道理由我比左幾件舊既屋企衫佢, 事關佢由印尼黎時係無冬天衫..
其餘既都係我99 比佢, 我99 就比上癮, 初初黎工人只有一個旅行袋架咋, 而家搵兩個大喼都裝唔哂佢d 野呀...
你比得多佢, 佢就越積越多野, 我掉d 衫都係想清屋企d 垃圾, 比工人, 咪即係d 垃圾仲响我屋企!?

大宅

原帖由 sakesakee 於 09-12-3 15:29 發表
我早幾日先响佢面前執左成大袋衫, 拎落樓下回收箱
佢初黎報到時, 正值冬天, 人道理由我比左幾件舊既屋企衫佢, 事關佢由印尼黎時係無冬天衫..
其餘既都係我99 比佢, 我99 就比上癮, 初初黎工人只有一個旅行袋架咋, ...

Same case as me ar

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 bobopooh 於 09-12-3 15:12 發表
Thanks everyone, 但我個姐姐唔係初到HK wor, 佢係local完約嗰種, 我問佢要黎自己著定點, 佢話fit 佢就自己著, 唔係就寄番Philippines.......但佢完全係肥我2個碼, 點睇都唔會fit到啦. (除非我依家著緊d 大肚衫啦) ...

如果佢係hk做過, 無理由無冬天衫囉, 我唔鐘意佢有都出聲話要你比佢, 如果我係你, 我會直接講, 我 d size 唔岩你著喎....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 bobopooh 於 09-12-3 15:12 發表
Thanks everyone, 但我個姐姐唔係初到HK wor, 佢係local完約嗰種, 我問佢要黎自己著定點, 佢話fit 佢就自己著, 唔係就寄番Philippines.......但佢完全係肥我2個碼, 點睇都唔會fit到啦. (除非我依家著緊d 大肚衫啦) ...

local 黎無理由無冬天衫, 我一定吾會比
我所有舊衫, 包括小朋友大人, 都無比過一件舊衫工人, 你執得出黎就係要滕出空間放新衫, 你比佢, 又係放返係你屋企=無新空間放新野, 甘做乜要丟呀(除左大左吾岩著之外)

佢地話就話寄返鄉下, 但要等到一大堆先肯寄, 呢一個動作看怕都要一年半載, 二黎, 我吾想佢吼住我d 野, 三黎, 菲律賓/印尼無香港甘凍, 佢要我們d 冬天衫寄返鄉下抹地呀?

珍珠宮

奇怪.....我D工人(現在第四個)從來未黎過HK打工, 點解佢地識帶冬天衫黎? 冇煩我架喎?

民房

又唔係第一次離打工,做乜要比衫佢?仲要開口問人攞!
我d舊衫都係拎去捐,從來唔會比工人,比我會直接同佢講你有糧出,唔需要我捐比你.

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

冬天來港,半年薪酬用來還佣金,每月剩幾百仲要汇回家.菲国四季都熱,要佢買幾百元厚衣、褸,將來回国又冇用,身上錢已唔多,佢都好肉赤.

我會俾d舊褸佢(走時要還,費事佢送俾人),亦送左件抓毛俾佢.費事冷病佢我仲麻煩.制服我就唔會俾,但借左$500帶佢去街市攤買長袖衫.

別墅

好多工人僱主俾二手衫同二手用品佢,之後出外買架 ~ 不過我都有俾佢,反正唔要,如果佢真係無褸無衫,佢病仲煩,俾 2件衫佢,唔會對佢太好...

大宅

我個姐姐冬天都埠,華南凍雨,即刻給了我的舊冬天慺同冷衫。第一年著出街,第二年就自己買新了,舊的只在家著。初時買過幾次CHEAP T ,好似唔著再唔買過給她。
今年9月印尼新年,話家鄉鄰居很多小孩沒衣服穿,問寶寶的舊衫可否送她,給她一大包夏天衣叫她自己揀,全部拎走都唔知寄了還是掉著。因為我地2個BB差距小,夏天衫都著過2年了,唔算好新。質地好D一早我已經過手給親戚朋友了。

首頁

尾頁

跳至