嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題! 阿囝呢 2 日成日都R 頭 R 頭紅晒, 特別係腦 "筍"位, 頭先仲要R 頭流血, 搞到我而家要成日抱住佢, 唔比佢 R 頭, 想問吓有冇人知道係咪洗頭水唔啱還是其他問題....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

試下唔好用洗頭水
佢用咩沖涼液ka,用沖涼液同佢洗睇下會唔會好d.
仲有會唔會熱呢

男爵府

係咪帶頭泥or乾燥呀? 用bathing oil沖涼洗頭都好好架, 千祈唔好用起泡嘅洗頭水or沖涼液呀! 如果有頭泥, 洗頭前用檻欖油按摩吓再用溫水沖

男爵府

係咪帶頭泥or乾燥呀? 用bathing oil沖涼洗頭都好好架, 千祈唔好用起泡嘅洗頭水or沖涼液呀! 如果有頭泥, 洗頭前用檻欖油按摩吓再用溫水沖

子爵府

環保接龍勳章

It was happened to my son too, the doctor suggested to put baby oil or vaseline on his head after bath (of course when his hair is dried).

I also put the stretch mittens on his hands while sleeping.

大宅

我係用 MUSTELA 隻 bath gel 同佢沖涼洗頭, 喺洗完頭之後會落 qv bath oil 喺水度先放佢落去沖涼, 之後就淨用 qv lotion 楂身, 如大家所講, 係咪即係應該繼續用我上面所講o既方法, 等同佢抹乾頭髮後再塗一些凡士林 or baby oil 喺佢頭頂 (即佢成日 r 的地方呢)? 還是應該淨用 bath oil 同佢沖涼 + 洗頭, 而唔再用 bath gel 呢? 煩請解答. 謝!!

別墅

可能近排乾燥個頭仔痕啊,R到出血好得人驚啫! 試下同距戴頂帽或者手套,睇下得唔得。

大宅

我bb熱就會發脾氣r頭,又係會流血咖~

大宅

幫囝囝帶咗一晚手套, 尋日沖完涼幫佢搽咗 D 凡士林喺乾燥位, 佢真係無 R la, 多謝建議!

大宅

我已經用aqueous cream搽仔仔個頭&身, 仲係常常補搽添架喇, 但佢依然成日R, R到又損又流血.

今晚試下用baby oil, 係咪普通johnson就可以?

大宅

A Cream 已經好潤 la bor, bb 會唔會係濕疹呀? 個人對johnson 無乜好感, 所以唔會用佢d嘢~

大宅

原帖由 goolima 於 09-12-8 22:55 發表
A Cream 已經好潤 la bor, bb 會唔會係濕疹呀? 個人對johnson 無乜好感, 所以唔會用佢d嘢~

係呀, bb有濕疹. 佢唔止R頭仲R腳, R到損晒.

首頁

尾頁

跳至