跳至

首頁

尾頁

別墅

我小朋友本身今年可以讀N1,但我沒有讓亞仔入學,林住出年讀K1即可,點知我亞媽話我點解唔比個仔讀書,她說:「我見人地D2歲小朋友個個都番學,係你都唔知點解唔比個仔番學......」我好無奈,,,,,,
請問你地有無人無讀N班,直接讀K1,呢?

大宅

我仔仔都係出年讀n1~

讀n1好似係個大趨勢......不過最重要係你自己點諗先?

我覺得讀唔讀好視乎家長點睇, 同埋小朋友既性格.......

有d k1幼稚園收生好嚴, 鐘意收大仔, 返過n班, 甚至返過playgroup既小朋友....因為學校認為呢d小朋友會獨立d & 易教d~

如打算為仔仔報出名既k1幼稚園, 就可能需要呢d "優勢" 去同人爭~

如果小朋友比較怕羞/被動, 或者你想小朋友早啲學識自理, 返n班係有幫助架~

另外, 父母要返工, 小朋友交俾工人/婆婆/嫲嫲湊, 覺得留喺屋企好浪費時間, 倒不如返學可以學到更多野~

不過, 咁早讀書, 小朋友抵抗力較弱, 會容易病, 所以有d家長寧願放小朋友去一d小組pg/學前預備班, 人少少病都少d, 同埋師生比例較n班細, 老師較易留意到小朋友既表現~

其實讀唔讀n班真係有好處亦有壞處, 同埋有好多野要考慮, 你要諗清楚你俾仔仔讀n班既目的係咩~

男爵府

我有同事&姑仔的小朋友都無讀n1, 佢地覺得屋企有人照顧唔駛咁快讀書, 太細亦好易病.
都啱, 我亞囝返咗學之後都病多咗, 其實係d咳一直唔斷尾, 但佢又學識其他野, 包括曳咗!
之前仲係bb話一大堆, e+識唱歌添啦, 又會做運動....等等
同埋佢每日都只有工人姐姐陪佢, 返學開心d!
所以讀唔讀n班都係自己認為有無需要, 唔係人讀你又讀
咁你報咗k1未呀!

大宅

原帖由 joyce_baby 於 09-12-10 10:39 發表
我有同事&姑仔的小朋友都無讀n1, 佢地覺得屋企有人照顧唔駛咁快讀書, 太細亦好易病.
都啱, 我亞囝返咗學之後都病多咗, 其實係d咳一直唔斷尾, 但佢又學識其他野, 包括曳咗!
之前仲係bb話一大堆, e+識唱歌添啦, 又會做 ...

hi~~ 我個仔都係叫軒軒~~~

其實我都驚仔仔返學會易病 (不過係必然 )~

你仔仔之前有冇返過pg?
我仔返未pg時, 淨係識講bb話, 返咗幾堂pg後已經識唱歌(一兩句)+做動作.....認知方面都令我好surprise (e.g. 英文字母/顏色etc.)~
所以我覺得小朋友返學會學到好多野, 亦好容易就學到, 好似嚿海棉咁咩都吸, 正如你所講, 曳野都學到~

複式洋房

讀咗係好d!
http://www.rogepost.com/n/9381717974

子爵府

好媽媽勳章

我兩個女都冇讀n班, 因為我自己湊, 同埋我同老公覺得, 讀書慢慢長路, 有排讀, 唔駛咁早... 有d媽咪返工, 冇工人, 真係好需要n班位...

不過兩個女都有返playgroup... 因為大女年頭出世, 有時好似好無聊咁, 比佢去玩o下, 學習規則同與人相處準備返學, 一星期一至兩次... 細女年尾出世, 冇家姐咁獨立, 所以比家姐早開始返pg(歲數), 等佢面試冇咁驚, 一星期都只係返一次...

大女都冇話冇返n班而考唔到k1(呂幼), 返學後認知同自理都係中上... 而細女下年先返k1, 但最近因家事去過幼兒園暫託, 老師話佢好獨立, 自己食飯, 整其他o野...

如果小朋友係工人姐姐/老人家湊, 我會比佢返n班... 甚至以前生大女時我曾經想搵過o野做, 我都搵埋育嬰院而唔考慮工人姐姐/老人家湊... 不過最後唔到o野做咋...

原帖由 silengigi 於 09-12-10 02:12 發表
我小朋友本身今年可以讀N1,但我沒有讓亞仔入學,林住出年讀K1即可,點知我亞媽話我點解唔比個仔讀書,她說:「我見人地D2歲小朋友個個都番學,係你都唔知點解唔比個仔番學......」我好無奈,,,,,,
請問你地有無人無讀N班, ...

我想要9999呀...

男爵府

hello, 亞仔之前都返過下playgroup, 但只每星期一日, 志在比佢見下人&玩下, 學野進度一般咋
同埋平時屋企日頭得佢同工人, 只夜晚可同佢講多d野, 可能咁樣佢講野進度都慢dd, 係e+返咗學先改善好多, 但都仲會'click'咀, 好搞笑

返學會病我諗唔只你n1先會, 如剛開始返k1應該都會一樣, 因為都係啱啱進入一個大群體

原帖由 ilovebabybaby 於 09-12-10 10:53 發表

hi~~ 我個仔都係叫軒軒~~~

其實我都驚仔仔返學會易病 (不過係必然 )~

你仔仔之前有冇返過pg?
我仔返未pg時, 淨係識講bb話, 返咗幾堂pg後已經識唱歌(一兩句)+做動作.....認知方面都令我好surprise ...

別墅

回覆 7# joyce_baby 的文章

joyce謝謝你!!不如介紹凡有咩playgroup可參加?

男爵府

仔有返N班, 但結果N班個年, 一個月只有一日半日.............無病!!

到而加細女, 我無比佢返N班了!! 但就有返Playgroup, 係碧湖個間政藝舍, 幾好架!! 開頭我同個女一齊返, 慢慢就佢自己一個獨立返!!

複式洋房

回覆 9# hinhei 的文章

playgroup都可以唔駛家長陪同?! 請問要幾多錢/幾多堂?! thx~

別墅

原帖由 pcdogdog 於 09-12-14 01:34 發表
playgroup都可以唔駛家長陪同?! 請問要幾多錢/幾多堂?! thx~

我都想知啊,同埋邊度有啊?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡囡剛剛19個月大, 無諗住報N1, 打算直接報2011年K1.

平日係婆婆湊, 夜晚返屋企, 所以, 每晚都可以自己教BB, 雖然暫時都係BB話. 同埋婆婆話自己人婆BB, 唔好咁快返學喎.

而PG囡囡剛剛返左3次, 1星期1次係上水宣教會, 我覺得囡囡吸收得幾好, 每次我自己陪住上堂玩. ($640/8堂)

不過, 宣教會都好多人報PG, 我係7月份報名, 最終11月中至有位上PG.

大宅

hinhei, 聽你咁講我都好驚 , 差唔多一好番又再病過?!

請問你大囡之前讀邊間n班架? 一班有幾多人呢?

我啱啱sat交咗留位費添.....不過我貪佢n班人少少(14人), 希望冇咁易病啦~

我仔仔都係返緊joyful , 返咗兩三個月pg喇, 都打算遲d轉自己一個上既預備班, 一星兩堂~

首頁

尾頁

跳至