母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

尤其是小小的3兄妹請求媽媽繼續餵妹妹人奶﹗

上班哺乳.齊心事成

By admin - Posted on 14 十二月 2009

文/Sylvia

原文刊登於2004 年7 月號季刊

我是一個雙職媽媽,工作十分繁忙和壓力大,要上班期間用母乳餵BB,看來沒有可能。這觀念局限了我的大兒子海靈(十一歲)、二女兒海雲(九歲)和三兒子海雷(七歲)享受被母乳餵哺的日子 - 只在產假期間!

大約兩年前,四女兒海霖出生了,在她一個月大時,海雲陪我們到健康院打防疫針,姑娘說BB 長得蠻好,可能是餵母乳的緣故,鼓勵我最少我用母乳餵6 個月,我心想這是沒可能的事,因為工作這麼忙,再加上有三個大孩子要照顧!回家後,女兒不停嚷著要我繼續用母乳餵妹妹,兩個兒子聽說母乳比奶粉好,也聯合地起來向我請求。我告訴他們我擔心自己辦不來。孩子們答應盡力合作,盡量自己照顧自己,以示支持。看見他們的熱誠和對妹妹的愛,我覺得很羞愧,自己怎可以獨善其身哩!況且,人奶是天父為BB 而設,最好營養又最衛生。終於,我們一起禱告求主賜我力量,就這樣我接受了這不眠不休、飲食受限制又困身的使命,讓海霖可以用全人奶餵哺,直到她一歲生日。

現在海霖差不多兩歲了,她好像有點特別:她比兄姊同期瘦一點,卻很少病;她出牙的時間比兄姊遲一點 - 大概一歲才有第一顆牙齒,但她沒有「留口水」,所以不需用「口水肩」;她很早(大概一歲半),便學會上廁所,出外也不用包尿布;她很快說話;她能認出物件是屬於那一個家庭......總之,她健康一點、聰明一點、快樂一點,同時跟我親密一點!

如果再有機會生BB 的話,我一定會最少用母乳餵哺她至一歲!

Extracted from:
http://www.breastfeeding.org.hk/story/1145

複式洋房

我最初都諗住返工就"收爐",點知越餵越順,又熬過了最辛苦頭一個月,而家開始享受餵人奶嘅樂趣...當BB食飽對住我甜笑,我就乜野辛苦都唔記得哂!

捱過了皮肉之苦,又以為過關啦...點知又要煩返工冇地方泵奶

大家祝福我繼續有地方泵奶啦!我就快諗唔到地方泵lu,好驚隨時冇得泵

大宅

公司附近有冇shopping mall或健康院?我試過有一日公司冇地方泵奶,我去了附近shopping mall既nursing room泵,用fridge-to-go拎返公司(路程都有15min),宜家冬天,應該冇問題﹗

繼續餵啦,已經係收成期,bb越大你越開心呀~

原帖由 molelee 於 09-12-14 17:29 發表
我最初都諗住返工就"收爐",點知越餵越順,又熬過了最辛苦頭一個月,而家開始享受餵人奶嘅樂趣...當BB食飽對住我甜笑,我就乜野辛苦都唔記得哂!

捱過了皮肉之苦,又以為過關啦...點知又要煩返工冇地方泵奶

大家祝福我繼 ...

複式洋房

附近都可以嘅...

最衰我好怕喺廁所泵,聽到隔離去廁所我let down唔到,又成日大包小包入廁所,又比人問長問短...唉!

原帖由 kristinecheng 於 09-12-14 17:34 發表
公司附近有冇shopping mall或健康院?我試過有一日公司冇地方泵奶,我去了附近shopping mall既nursing room泵,用fridge-to-go拎返公司(路程都有15min),宜家冬天,應該冇問題﹗

繼續餵啦,已經係收成期,bb越大你越開心呀~

...

水晶宮

係喎,我囝囝又真係好少流口水,其他未知 ....
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 jenniecatcat 於 09-12-14 20:01 發表
係喎,我囝囝又真係好少流口水,其他未知 ....

係呀, 我老公先問我點解阿囡冇流口水......但我阿囡用樽餵多, weekend先埋身食幾次.....又應該唔關事?!

大宅

我諗流唔流口水唔關餵人奶事卦,我阿b成日流口水喎~

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我BB都成日流........

公司有冇雜物房呀
我公司最近D房都好FULL
好多時我都係用雜物房...

大宅

我個b滿月開始已經一個鐘一條口水肩, 勁多口水呀!

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

大宅

我囝囝就一時時, "out"牙期間日日換幾條口水肩
這陣子就沒流口水了

上班怕沒地方泵奶嗎..

我已經克服了 (雖然有房, 但為避免同事口多之故)

我在厠格內擠奶, 方便快捷
不用帶太多東西去, 用潔手液及濕紙巾抹手便「開工」

人言可畏, 尤其是上司和同事也是小姑獨處之輩

複式洋房

阿女最近忽然開始食手,跟住就玩流口水,不過唔係好多

我啱啱搬新office,本來有幾個同事一齊坐,點知佢地太忙未搬來,我可以獨霸一房!太正啦!遲d我已經有哂心理準備,d同事搬埋入來後,要學會喺廁格泵奶!可能塞住對耳聽歌就唔使聽到d人喺隔離wee wee聲

我發覺我已經no turning back啦,做奶媽做到上哂癮,我已經好樂意及驕傲地拒絕哂親友d飯局,同佢地講﹕喂,我要返屋企餵B!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 molelee 於 09-12-16 10:25 發表
阿女最近忽然開始食手,跟住就玩流口水,不過唔係好多

我啱啱搬新office,本來有幾個同事一齊坐,點知佢地太忙未搬來,我可以獨霸一房!太正啦!遲d我已經有哂心理準備,d同事搬埋入來後,要學會喺廁格泵奶!可能塞住對耳聽歌就唔使聽到 ...

我係toilet pump奶會聽收音機, 瘋show 快活人, 咁時間就快過d!

我地個個都走左入一條"不歸路", 呵呵

大宅

我就去傷殘人士既toilet, 冇咁覺眼...

我都pump左8個月1個星期, 仲係全pump呀, m來左之後少左奶, 不過bb 8個月開始食兩餐粥仔, 而家pump既奶都叫ok 夠食...我好衰咁諗...如果唔係因為驚對胸下墜, 我pump到佢幾歲大都冇問題...不過我真係好唔接受到自己對胸咁樣, 所以PUMP 12個月算了....

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊