想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我係14/11 BB 12WEEK時因OSCAR有問題而做左人工流產,等左1個月15/12黎第1次M,除左頭幾日好似舊時一樣,直到而家都仲抺到小小啡,有無SIS有同樣經驗可以話俾我知呀?我好迷茫啞!

子爵府

好媽媽勳章

我流X後頭一兩次黎m都無乜特別長 or 唔同, 但第3次黎m就流量好多.....仲流足10日, 不過我問過醫生...佢又無話有問題咁。
2009年6月3日這天....我失去肚裡的愛女。

マリン媽媽永遠愛妳!!

子爵府

原帖由 bibifa1225 於 09-12-27 01:39 發表
我流X後頭一兩次黎m都無乜特別長 or 唔同, 但第3次黎m就流量好多.....仲流足10日, 不過我問過醫生...佢又無話有問題咁。

咁你之前嘅m一般幾多日架?我以往大概6日就完哂,仲諗住今個月開始用紅d check下自己幾時排egg,等可以正式開工時有幫助,而家都唔知check唔check好喇?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 carcar2010 於 09-12-27 01:50 發表

咁你之前嘅m一般幾多日架?我以往大概6日就完哂,仲諗住今個月開始用紅d check下自己幾時排egg,等可以正式開工時有幫助,而家都唔知check唔check好喇?

我以前一般m都只係得4日左右。
其實你可以試玩下既, 不過醫生有無話你知幾時可以正式開工丫? 唔好急呀...記得調理好身體先呀。

マリン媽媽永遠愛妳!!

大宅

我果時一直流惡露流到第一次m. 係好多血.
我驚有事,就去睇醫生,醫生超完無事.
我覺得呀b12w都算大,如果你出院後無超過,就去搵醫生當買安心.

原帖由 carcar2010 於 09-12-27 01:50 發表

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 小熊帽 於 09-12-27 01:56 發表
我覺得呀b12w都算大,如果你出院後無超過,就去搵醫生當買安心.

...

係呀係呀...通常流X完, 醫生都會過兩個星期再做陰超一次, 睇下子宮有無留底d野, 同埋子宮有無縮細返。

マリン媽媽永遠愛妳!!

大宅

我當時有個好低b既問題,就係流緊血,點超呢?好核突.
後尾醫生話,都唔係好多血0者....
我果時去政府, 生完出埋胎盤完成, 要隔三個月先去覆診,所以我有咩事都好小心.

原帖由 bibifa1225 於 09-12-27 02:01 發表

係呀係呀...通常流X完, 醫生都會過兩個星期再做陰超一次, 睇下子宮有無留底d野, 同埋子宮有無縮細返。

子爵府

原帖由 bibifa1225 於 09-12-27 01:54 發表

我以前一般m都只係得4日左右。
其實你可以試玩下既, 不過醫生有無話你知幾時可以正式開工丫? 唔好急呀...記得調理好身體先呀。

醫生話3次M後可以開工,我以前淨係知自己cycle唔準,大概個多月先黎一次,所以都無特別記住,係有左之後開始上黎BK先知排EGG日嘅重要,所以今次好想係開工前攪清楚自己邊日排EGG增加BINGO機會.但而家咁多日都未完,我真係未試過所以都好擔心.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 小熊帽 於 09-12-27 02:04 發表
我當時有個好低b既問題,就係流緊血,點超呢?好核突.
後尾醫生話,都唔係好多血0者....
我果時去政府, 生完出埋胎盤完成, 要隔三個月先去覆診,所以我有咩事都好小心.

...

其實我當時都有咁冧過架....不過醫生有問我仲有無流血, 我話有...佢話要照...核突都要架啦。
係架, 由其係要睇下有無組織細胞留係子宮度, 如果唔係會發炎架。所以真係要chk清楚好。

マリン媽媽永遠愛妳!!

子爵府

原帖由 小熊帽 於 09-12-27 01:56 發表

...

我由小x後直到出院時都無照過,而個覆診期都2個月後. 上黎BK先知道好多人小X完2個星期就照下子宮仲有無問題,所以我都十幾日後去左私家照第1次就話有塊唔知血塊定組織?大概1個月後再照時醫生話我個子宮都收縮幾好長6cm(細過8cm都正常),所以我以為自己正常番哂囉!

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 carcar2010 於 09-12-27 02:06 發表

醫生話3次M後可以開工,我以前淨係知自己cycle唔準,大概個多月先黎一次,所以都無特別記住,係有左之後開始上黎BK先知排EGG日嘅重要,所以今次好想係開工前攪清楚自己邊日排EGG增加BINGO機會.但而家咁多日都未完,我真 ...

唔洗擔心住先....醫生有無叫你幾時再覆診呀? 你不如休息下先....過多兩個cycle先再chk有無排卵啦, 依家你用住量体溫先....睇下有無高底溫...咁樣咪大約知有無排卵囉。
到咗3個月啦....你先再用排棒卵chk埋排卵...咁會唔會好d呢? 你太緊張對身體唔好架....要記住好好調理身體呀。

マリン媽媽永遠愛妳!!

子爵府

原帖由 bibifa1225 於 09-12-27 02:13 發表

唔洗擔心住先....醫生有無叫你幾時再覆診呀? 你不如休息下先....過多兩個cycle先再chk有無排卵啦, 依家你用住量体溫先....睇下有無高底溫...咁樣咪大約知有無排卵囉。
到咗3個月啦....你先再用排棒卵chk埋排卵... ...

我要到2月頭先覆診,出院後7日個肚痛打返去問,姑娘叫我勁痛就去睇急症,無咩特別就等覆診.

其實我原本都放棄左生BB呢回事架喇,我同C6結左婚10年喇,最初都有睇個政府做腹腔鏡發現有黏連割左,1年後就宮外孕切左一邊輸卵管,為左生活都無再睇不育科跟進,我一直都以為自己無緣份做媽媽,所以完全唔知道粒EGG只有24小時壽命,今次都係好意外自己有左BB,可惜天意弄人BB有問題唔可以留低,但醫生話我知我仲係可以正常懷孕嘅,但我剛剛搭入左高齡產婦行列,所以好想跟住其他SIS嘅方法再次迎接BB返黎.

大宅

carcar2010
我相信,如果上天安排左bb比你,點樣都會比你.唔好緊張唔好擔心.

我學緊放鬆.  

原帖由 carcar2010 於 09-12-27 02:31 發表

我要到2月頭先覆診,出院後7日個肚痛打返去問,姑娘叫我勁痛就去睇急症,無咩特別就等覆診.

其實我原本都放棄左生BB呢回事架喇,我同C6結左婚10年喇,最初都有睇個政府做腹腔鏡發現有黏連割左,1年後就宮外孕切左一邊輸 ...

大宅

原帖由 carcar2010 於 09-12-27 02:31 發表

其實我原本都放棄左生BB呢回事架喇,我同C6結左婚10年喇,最初都有睇個政府做腹腔鏡發現有黏連割左,1年後就宮外孕切左一邊輸 ...

我地一齊努力啦, 我都係剛加入高齡產婦行列!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 carcar2010 於 09-12-27 02:12 發表

我由小x後直到出院時都無照過,而個覆診期都2個月後. 上黎BK先知道好多人小X完2個星期就照下子宮仲有無問題,所以我都十幾日後去左私家照第1次就話有塊唔知血塊定組織?大概1個月後再照時醫生話我個子宮都收縮幾好長6 ...

既然醫生照過後話你正常就唔需要太擔心. 妨且一般小產後既 1-2個cycle m 未必咁快回覆正常.

咁你而家有無好好坐月 或者睇中醫調理 一下?

子爵府

[quote]原帖由 小熊帽 於 09-12-27 02:40 發表
carcar2010
我相信,如果上天安排左bb比你,點樣都會比你.唔好緊張唔好擔心.

我學緊放鬆. 

小紅帽,

多謝你!我都明白到有無BB都係由個天安排,可能我覺得自己過去10年都無放心思去努力過,經過今次事件後先知道好多JM都不斷努力、付出, 先發覺原來自己仲有嘢可以做,就盡力去試吧! 至於成功與否就隨緣啦! 

子爵府

原帖由 my329 於 09-12-27 09:48 發表

我地一齊努力啦, 我都係剛加入高齡產婦行列!

my329,

我都好感激可以係BK呢度遇到你地咁多位SIS, 大家互相鼓勵、分享,我地就一齊努力啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個陣小產,好似平時咁黎左六日M,
當然包括D組織啦,一個禮拜後就番去覆診,
驗血同埋照陰照睇下流清未,
今個月正常黎M,好似平時咁六DAY,
冇特別多,或者特別少,
1月都仲要番去覆多次診,
我希望之後黎M都會正常,
因為我打算新年後可以開工,
或者你去照下,睇下係咪未流清

子爵府

原帖由 christy1012 於 09-12-27 17:17 發表
我個陣小產,好似平時咁黎左六日M,
當然包括D組織啦,一個禮拜後就番去覆診,
驗血同埋照陰照睇下流清未,
今個月正常黎M,好似平時咁六DAY,
冇特別多,或者特別少,
1月都仲要番去覆多次診,
我希望之後黎M都會正常,
因為我 ...

我上次覆診就撞啱DAY 4,醫生無幫我照陰照,就咁照肚仔咋.乜唔係黎清哂惡露先黎M架咩?我都覺得而家抺到d啡好似惡露尾聲咁,好詭異...究竟我係咪仲係惡露階段???

大宅

死啦,小x後第一次m,我流到今日第14日喇,仲時多時少咁.....
原帖由 carcar2010 於 09-12-27 18:35 發表

我上次覆診就撞啱DAY 4,醫生無幫我照陰照,就咁照肚仔咋.乜唔係黎清哂惡露先黎M架咩?我都覺得而家抺到d啡好似惡露尾聲咁,好詭異...究竟我係咪仲係惡露階段??? ...

首頁

尾頁

跳至