論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

一星期俾几$工人買餸

子爵府

原帖由 siemens 於 09-12-29 11:26 發表
一星期俾几$工人買餸

$150 左右, 因為 星期日全家出外食, 星期一至 五 只需要煮晚餐, 午餐煮飯送去學校比2個小朋友

大宅

我地係每二日俾, 一次50蚊, 差唔多啦.

男爵府

only 餸?
計唔計柴米油鹽果d先?

我通常個幾星期比 $500
因為一個week 要煲一次湯, 滾一湯
一個星期要有一次魚
仲要另外買餸比亞仔

大宅

我自己買餸, 一星期大約400-500.
每日要煲湯~

大宅

好媽媽勳章

吓, 150 / 5 即係每日30蚊午,晚餐, 佢買D咩餸?
原帖由 sorfn89 於 09-12-30 15:24 發表

$150 左右, 因為 星期日全家出外食, 星期一至 五 只需要煮晚餐, 午餐煮飯送去學校比2個小朋友

大宅

嘩~~我屋企得2大1小+姐姐,一星期要1000元呀

複式洋房

One week ( only 5 days ), HKD500. HKD100/ per day included soup...

4 adults ( included my maid ) and one kid. If cook too much, the meal will keep for next day lunch for my 62 & maid.

子爵府

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 09-12-31 12:09 發表
吓, 150 / 5 即係每日30蚊午,晚餐, 佢買D咩餸?

通常都是蔬菜, 肉丸 或魚,(我地很少食肉) 午餐 :maid + 2 小朋友(送去學校), 晚餐: maid+ 2 adult + 2 小朋友.
煲燙豬肉有時自己買

大宅

好媽媽勳章

uote]原帖由 sorfn89 於 09-12-30 15:24 發表

$150 左右, 因為 星期日全家出外食, 星期一至 五 只需要煮晚餐, 午餐煮飯送去學校比2個小朋友 [/quote]

侯爵府

好媽媽勳章

$40/day for dinner only (2大1小+ maid)

大宅

$100/day = lunch for 2 kids + dinner for 2 adults & 2 kids;

Lunch = pasta with minced beef & tomato...;
Dinner = 3 dishes (fish/meat/veg) + 1 long soup

珍珠宮

畀面勳章

I do the marketing by myself, around $500 per week la, because I only need to cook the dinner for 3 adult (including the maid) and 1 kid.

水晶宮

原帖由 SandyWu 於 10-1-1 00:44 發表
I do the marketing by myself, around $500 per week la, because I only need to cook the dinner for 3 adult (including the maid) and 1 kid.

2兩公婆+1小朋友+工人
$400/week (星期一至五的晚餐, 兩個大人的lunch box + 小朋友的 lunch + 星期六晚餐)

柴米油鹽就我地自己去買.

水晶宮

原帖由 sorfn89 於 09-12-30 15:24 發表

不可思議...
少奶奶的身份,丫頭的命...

複式洋房

一家連工人有五把口, 以前個印印晚晚三餸一湯(湯係一晚煲埋分兩晚飲), 明知晚晚都食唔晒, 餐餐加埋隔夜餸變成最少4餸一湯(惡性循環餐餐隔夜餸, 一唔係就倒鬼晒), 唔理有冇煲湯日日都用80-100買餸.

依家個工人晚晚兩餸一湯, 好多時啱啱好有少少淨, 夠佢第二日LUNCH食埋, 好少有隔夜餸要晚餐時再食. 湯依然係一餐煲埋兩餐飲, 有時滾湯就餐餐清. 每日買餸錢唔過60, 有時40蚊都搞定.

埋單計以前一星期500最少, 依家一星期AROUND 300左右.

複式洋房

ummm... 點解大家咁平, 我屋企連工人4大1細, 一星期最少1000-1500喎, 而且係貴果D魚啊, 海鮮之類另計

大宅

好媽媽勳章

我屋企3大 (連埋工人) 1bb一個星期要$500, 計埋米呀、油呀、洗潔精果d

大宅

有時都要睇住邊區同去邊度買餸呀, 如果你樣樣都去日資超市, 你餐餐都要食海鮮???? 鮑參翅肚咁就梗係貴啦

原帖由 skyey 於 10-1-3 04:11 發表
ummm... 點解大家咁平, 我屋企連工人4大1細, 一星期最少1000-1500喎, 而且係貴果D魚啊, 海鮮之類另計

首頁

尾頁

跳至