跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿B已經5個星期大,但仲未識分日/夜,每到凌晨就好精神,日頭就成日瞓.

我已經通左成個月頂,每日都係朝早,甚至到中午12點先瞓,瞓幾個鐘就要醒,真係好辛苦. 請問各位媽媽點樣幫BB分日頭/夜晚?

我試過日頭唔俾佢瞓咁耐,但夜晚佢仲係好精神

珍珠宮

好媽媽勳章

系啊 我都好煩阿 下午想整醒他玩下等他晚上好訓d
但一整醒就喊 唯有由他訓 晚上到清晨甚至成朝都好醒 仲要抱住先唔喊 請問如何教阿仔戒夜奶同分日夜呢

原帖由 macvn123 於 10-1-3 14:37 發表
阿B已經5個星期大,但仲未識分日/夜,每到凌晨就好精神,日頭就成日瞓.

我已經通左成個月頂,每日都係朝早,甚至到中午12點先瞓,瞓幾個鐘就要醒,真係好辛苦. 請問各位媽媽點樣幫BB分日頭/夜晚?

我試過日頭唔俾佢瞓咁耐 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

應該日頭開電視,開燈,等有D聲,就算BB瞓覺,都唔會瞓得咁好。夜晚會靜D,同埋熄燈。一句話曬,就係日頭唔俾BB瞓咁多,不過如果BB係要瞓,都好難叫醒~
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

Me too

原帖由 vicki23126 於 10-1-3 19:12 發表
應該日頭開電視,開燈,等有D聲,就算BB瞓覺,都唔會瞓得咁好。夜晚會靜D,同埋熄燈。一句話曬,就係日頭唔俾BB瞓咁多,不過如果BB係要瞓,都好難叫醒 ...

男爵府

餵臨訓個餐奶時
燈可以調暗D
餵之前換片
飲完奶唔好同BB講野
就咁掃完風抱一陣等佢訓淋D

我個女依家都識分到白天夜晚
前排都調的好辛苦

大宅

我都好似你咁BB會好容易訓,不過如果佢打egg就會醒晒,又要在嚟過。

原帖由 vvvir 於 10-1-4 01:06 發表
餵臨訓個餐奶時
燈可以調暗D
餵之前換片
飲完奶唔好同BB講野
就咁掃完風抱一陣等佢訓淋D

我個女依家都識分到白天夜晚
前排都調的好辛苦

男爵府

bb要瞓真係好難叫醒,我宜家見佢下午瞓就放佢落床,佢唔鍾意瞓床,通常會即刻醒,但有時佢真係想瞓,就真係瞓左.

最尾果餐應該幾點俾佢食?

男爵府

請教各位ma ma,bb每晚7-11點都瞓,12點就起身好精神. 諗住今晚巢醒佢,但巢極都唔願醒,點好?

男爵府

原帖由 macvn123 於 10-1-5 21:40 發表
請教各位ma ma,bb每晚7-11點都瞓,12點就起身好精神. 諗住今晚巢醒佢,但巢極都唔願醒,點好?

7點食完奶 同佢玩到佢扭計 再比訓
11點食之前再同佢完 換片
盡量拖多半個鐘
喊一陣都好
11點半先比奶飲
飲完就會好攰架啦

大宅

對不起,你找不到我因為工作地方收不到,大家都要搵食。但你言而無信,大家以口頭承諾及你說第一個賣給我,我們大家亦PM成交,現在你竟然說已賣給另外一人。可悲,希望你好好地教育你的下一代做一個承擔的人吧。
原帖由 macvn123 於 10-1-3 14:37 發表

我試過日頭唔俾佢瞓咁耐 ...

複式洋房

原帖由 vvvir 於 10-1-5 23:41 發表

7點食完奶 同佢玩到佢扭計 再比訓
11點食之前再同佢完 換片
盡量拖多半個鐘
喊一陣都好
11點半先比奶飲
飲完就會好攰架啦

My baby does not have this problem but he sometimes does not sleep at all during the day (or only very light sleep) and hence sleeps deeply during feedings from evening to midnight. I have tried to wake him up but unsuccessful. Any idea?

If he does not suck well during the last 2 feedings, the total amount of milk taken for the whole day would be below satisfactory level !!!

首頁

尾頁

跳至