在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

陪月勳章

別墅

你就好啦~ 到而家為止未試過有人讓坐給我, 可能最近冷番著多咗衫, 啲人唔覺我大肚啦...但係好想係最多人的地鐵有人讓座呢!

禁止訪問

陪月勳章

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

DEAR

好想講下我上次的尷尬情況.

我好多時都讓為比的公公婆婆,孕婦或小孩,上次剛岩有個30幾歲著鬆身衫的女人,點知佢同我講,佢吾係大肚呀!無坐到.

果一刻,佢同我都好尷尬,接住我以後搭車就好認真,真係見到果的個肚現晒先敢企起身

返到公司同同事講呢件尷尬事,佢地都講,如果佢地係果個女人,一定吾會話佢吾係大肚,免大家尷尬,講聲吾該晒照坐.

你地講得岩呀!呢輪咁凍著多左衫,有時真係睇吾到.

betty

NNN

大宅

我都想講, 我有個大肚腩, 有次去完飲食得好飽個肚仲凸左..一入地鐵,有個男士讓位叫我坐...我呆左幾秒照坐之後講唔該哂..唔通同佢講我唔係大肚啊我個大肚腩黎乍咁咩我日日番工都搭地鐵,我一見有大肚婆同婆婆公公就會即時彈起比佢地坐, 我覺得如果見人地大肚都唔讓座個d簡直唔係人。

禁止訪問

陪月勳章

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我大肚時好論盡, D人好輕易就估到我大肚, 經常都有人讓位俾我. 我都想多謝咁多位曾經讓位俾我嘅人.
我嘅經驗係唔好企埋學生同西裝友附近, 佢地永不讓位. 其實D人唔讓都唔緊要, 千其唔好推撞大肚婆囉. 我有咗七個月時有個廿幾歲嘅OL推開我霸位俾佢男友坐, 簡直大開眼界.

男爵府

我覺得地鐵啲人讓座率已經好啲(當然都要自己迫到去啲住附近,企得近門口真係唔知邊到搵人讓位比你),巴士啲人簡直當你透明,唔同你爭位坐已經偷笑

禁止訪問

陪月勳章

大宅

原帖由 Virginia_Arare 於 10-1-9 12:30 發表
你就好啦~ 到而家為止未試過有人讓坐給我, 可能最近冷番著多咗衫, 啲人唔覺我大肚啦...但係好想係最多人的地鐵有人讓座呢!

我以前大肚出街都會穿盡量穿大肚婆衫,讓別人知我係大

肚,特別係要搭長途車,都盡量會著,我記得在有左3個

月時都會著,其實都係保障自己

別墅

其實 mtr & bus 做咗好多宣傳教人要有讓座精神, 我以前都會讓座比老人家坐啦, 點解而家啲後生仔當公民教育冇到?

我哋要識得保護自己, 有時見車廂太逼我都唔入, 寧願遲到好過 bb受壓迫

大宅

依家d人好少讓座
有一次當時我得3個月左右
讓座俾一個好大個肚的媽媽...
佢個肚真係好大
全個車廂冇人讓位俾佢
雖然我當時都大緊肚
但係我覺得冇可能要個大肚婆企, 咁辛苦

依家我見到大肚婆都第一時間讓座
感同身受嘛

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 yuenlai_ally 於 10-1-10 21:38 發表
同意, 學生同西裝友真係唔會讓, 仲有時會推開你, 所以要盡量避開佢地, 保護自己!

Agree!!!! Espeically 西裝友!! they are the worst!!! i remember when i was pregnant ( i was quite big towards the end of the pregnacy so ppl def knew i was pregnant!!) and i was on the MTR going home from work and there were 3-4 西裝友 sitting there n pretending not to see me at all!! i was so angry!! finally, a nice lady, around 50 yrs old, saw me n gave me her seat!! at that point the only thing i could think of was: (to 西裝友) 读甘多书都唔知mud叫礼貌,我系你老豆老母都"dang"你羞家!!

侯爵府

好媽媽勳章

我個肚籮甘大, 但真係極少有人會讓坐, 坐bus就更加唔駛諗, 自己搭2-3個站都唔會讓.

我大肚都有上過去大陸, 佢地好快手, 基本上我行入去唔駛5秒已經有人企起身, 而且唔係間中, 係次次都有人讓. 我大陸同事話, 呢d係好正常.

但在香港, 真係唔駛望, 我估10次都會有2-3次既.

現在有d"關懷位", 但坐係o個d位上面既都唔係有需要既人, 佢地見都真係有需要既人都唔會讓座.

ps: 最近一次在香港MTR讓座比我既係個講野有大陸口音既男人.

所以, 香港人.... 係時候反省下....

男爵府

好想多謝今日讓座俾我既女士~今日架mtr超迫, 我同佢既距離有3個人, 佢出聲叫我過去, 仲幫手扶我叫我小心慢慢行, 好窩心呀!!

我其實已經陀住9個月既bb, 但好多人都唔讓位扮訓覺, 但呢位女士一見到我即刻叫我同起身, 令到其他人自動讓開俾我行過去, 真係多謝佢!!!

侯爵府

完成同意呀.果時我大肚都係極少人讓位.反而係D你諗唔到既人會讓位比我.試過一次係個油漆/地盤既工人....佢仲要同我一樣.總站先落車.真係好感激呢D好人,,,反而D西裝人..真係... 扮訓.睇書.打機...時運高睇我唔到....算啦.自從我生左.我就同自己講.一見到有需要既人都要讓位,由其係大肚婆.

別墅

我今朝搭地鐵有點氣, 冇位坐都唔緊要, 當我上車時, 有位孕婦係車廂中間慢慢出來, 啲人唔肯讓住比佢出, 我睇唔過眼, 同裏面啲人講: 有人要出車, 請讓開少少啦...啲人都係冇咩反應, 要我推開其中一個女人先識得比嗰位孕婦落車!

你話啲香港人係咪連少少公民教育意識都冇?

禁止訪問

陪月勳章

大宅

我見過一個好攪笑(可悲)既情景, 一個大肚婆入左地鐵車廂, 企左好耐都無人讓位, 到後來係一個60-70歲既老人家起身讓比佢, 其他人一樣無動於中!

別墅

原帖由 yuenlai_ally 於 10-1-12 13:35 發表
原來大家都有咁唔同嘅經歷,我都係有時好運有人讓座, 但有時都好慘!

好似今朝咁, 特登宴d出門口,諗住唔使同人逼, 點知事與願違。明明見到有一個位坐, 想行埋去, 點知俾個女人推開我, 爭d跌親添。我好嬲咁同佢講「坐 ...

如果係我...一定鬧佢!

首頁

尾頁

跳至