全民熱投

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

反高鐵苦行抗爭事件,令近期很多人談論「80後」,這個名詞在09年年尾大受關注。

你對80後有何睇法?
多選投票: ( 最多可選 2 項 ), 共有 923 人參與投票
27.07% (334)
8.18% (101)
0.81% (10)
4.05% (50)
13.21% (163)
1.94% (24)
0.89% (11)
9.89% (122)
7.46% (92)
9.72% (120)
3.57% (44)
3.48% (43)
7.13% (88)
1.38% (17)
1.22% (15)
你所在的用戶組沒有投票權限

別墅

應該珍惜呢班年輕人

我覺得應該珍惜呢班年輕人,總比吞聲忍氣好

複式洋房

社會要進步,係要有人民去推動,去討論和表達意見!總好過不理時事,沒有意見,政府定了什麼就照做!這樣只會退步和變成不文明!
什麼辣椒,蒜頭防流感,大頭奶粉,頭髮豉油.... 有新病毒又唔公開,又同人民講沒有事,同人民洗腦,貪污等等

複式洋房

年青人經驗少, 最怕被人利用。

爭取係好事, 不過唔應該有暴力, 否則只會惹人反感。

公爵府

hashtag影視迷勳章

其實佢地都係廿多歲的成人, 我相信他們應該有自己的思想和分析力, "八十後"的不是可以受人擺佈的年紀了!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

行得出嚟嘅都係知識份子, 佢哋知道自己做緊乜嘅~

熱血青年, 憤怒青年, 都係形容呢一幫人啦

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

最小有個目標

最重要知道自己現在做什麼

香港下一代有希望
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

大宅

agree~~~
起碼佢地le班80後唔係只係識拍丸同fing頭呀....佢地肯行出黎表達...政府唔應該用咁強硬既方法去對待佢地....攪到咁彊~~~

原帖由 豬豬狹83 於 10-1-12 16:35 發表

複式洋房

原帖由 豬豬狹83 於 10-1-12 16:35 發表

Agreed!

民房

有許多人為了自己的利益,不敢對抗強權,即使知道這事實不合情理,
仍要去順應且躲起來吞聲,幸好今天還有這些人肯站出來,伸張正義,
十分佩服

子爵府

畀面勳章

有呢班年輕人, 為公義而發聲, 香港才有希望.

大宅

赞同。

原帖由 b笑 於 10-1-12 22:38 發表

大宅

所謂激進 ;

1. 看傳媒怎去拍攝場景。

2. 就算是激進,都是少部份人。

3. 這少部份人,都沒有暴力過

大宅

真的是為了公義嗎?
還是巧立名目搞嘉年華?????

我覺得佢地各自有各自的目的(A 出位, B可能學校要佢地去參與然後寫感受/FINAL YEAR PROJECT, C為了聚會而聚會 D被政治人物搧動)

真正的搞手亦未必了解全部"公義"
但行左出黎就要行埋落去(或有人資助)

當然,入面可能真的是有有心人的....但為數應該不多

甚麼都反的話
政府不能推動新政策
社會只會停滯不前
為了搞政治而搞亂社會
那是不對的

另外
政府在做所有動作都有經民選的代表去消化及理解才去推行
最少都經過區議員啦...其實你都有份揀的....

80後的一群的確是幸福的一群
背景一般都是有足夠物質及吃飽穿暖
有甚麼好憤的啊....

男爵府

我係電視所見佢地想衝入立法會, 如果咁都唔叫激進, 仲話警方唔應該用咁強硬方法? 咁就真係無說話好講.

要表達意見應該冷靜和平進行, 佢地只係代表自己一小部份人既意見, 如果下下有一千幾百人聚集, 政府就要派官員接見, 咁佢地咪好唔得閒.

年青人參與社會時事是好事, 有不同意見亦無不妥, 但一定要克制, 理性, 去到星期六果種態度我個人覺得唔應該鼓勵.

洋房

講得十分之對, 我都認為他們不是為公義, 有些人只是一味為反而反, 政府一有新野就反, 其實切切實實為香港整體發展而思考既人並唔多!! 好彩仲有些人會站在中立的位置去睇, 不過就唔多出聲, 出親聲既多數都係反政府派, 所以d人就以為好多人不滿政府, 其實有更多更多人覺得現在既香港已是不錯, 每個國家既政府都會有不足之處, 點解唔可以信任下自己地方的政府呢? 我相信管理及發展一個城市係唔容易, 唔應該下下都叉政府, 但又無好既建議, 咁只會令其他人對這些人越來越反感, 覺得佢地係度攪事, 令社會不和諧. 我覺得而家既人太容易受人扇動, 情緒沖分頭腦, 咁樣既一班人又點會係可以幫到香港既未來呢!!??

原帖由 hidecatcat 於 10-1-18 16:15 發表
真的是為了公義嗎?

我覺得佢地各自有各自的目的(A 出位, B可能學校要佢地去參與然後寫感受/FINAL YEAR PROJECT, C為了聚會而聚會 D被政治人物搧動)

但 ...

男爵府

我都係80後,
我覺得我地有能力六有責任去為自己既將來爭取, 只要係和平有建設性既事, 我地都應該去做~~

男爵府

原帖由 hidecatcat 於 10-1-18 16:15 發表
真的是為了公義嗎?

但 ...

我相信有個人目的既都係一撮人,
我唔敢話係多定少......
但我相信仲有好多人係對事既......
每一個人由細到大, 父母都教我地事非對錯,
所以我覺得仲有好多人都係真心為社會好~

別墅

原帖由 b笑 於 10-1-12 22:38 發表

我又唔覺得係有暴力,,佢地又冇傷人.
拆鐵馬.唔代表係暴力.果十幾分鐘你地睇到係咁,佢地係十幾分鐘之後冷靜左落黎
我眼見佢地其餘果十幾個鐘同幾個月黎都係用最理性的方法去表達不滿.
最多都十幾分鐘冇咁理性,更何況大家都應該係新聞見過其他地方示威.相信果D先可能稱得上暴力同激進.
唔應該為反而反係啱,但係669億而唔係幾十億,我睇唔出高鐵對大部份的低收家庭有咩用,就算你問一個普通收入既人佢都未必會選擇搭高鐵.
11月11日囡囡出左世喇!!!

別墅

真的是為了公義嗎?

但 ...

另外
政府在做所有動作都有經民選的代表去消化及理解才去推行
最少都經過區議員啦...其實你都有份揀的....
...呢一點你應該睇一下呢篇文的附表
http://www.hkreporter.com/talks/thread-865453-1-1.html

支持高鐵的議員有21個係工能組別
我冇份揀佢地GA,
11月11日囡囡出左世喇!!!

首頁

尾頁

跳至