母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛剛谷奶,用chu chu的電泵泵奶(每邊泵左半小時),得少少,宜家個胸實晒,好痛呀....救命呀....

子爵府

回覆 1# 眼訓貓 的文章

會唔會係塞左 ?

複式洋房

沖個熱水涼 如果唔得用熱毛巾fu下佢 再按摩下再泵啦
泵清左應該唔會硬架!

男爵府

原帖由 angiemxx 於 10-1-31 00:29 發表
沖個熱水涼 如果唔得用熱毛巾fu下佢 再按摩下再泵啦
泵清左應該唔會硬架!

咁即係如果入面冇晒奶,就會成個臨晒,唔會有硬塊????

複式洋房

hi..我又係谷奶谷得好辛苦,但我泵左出黎奶,個胸都唔收一樣咁實,好慘好痛...有乜辦法呀??help

複式洋房

你地生左幾耐? 係咪岩岩上奶呀?
我生左2個星期多d, 岩岩生完第4日出院之後真係痛到想喊呀, 訓又訓唔到, 之後敷左熱毛巾同埋老公買左d暖包比我貼住個胸就好左少少, 但最緊要都係泵左d奶出黎!

岩岩上奶泵左出黎都會有少少唔舒服同痛痛地架, 不過個胸就唔再好似石頭咁想爆開同埋係會軟返架! 你諗下原本fill係佢入面果幾十ml奶冇左, 正常都一定會唔硬!
岩岩開始泵果5分鐘係唔會出奶出得好勁架, 好似一滴滴咁, 之後有奶陣就會好似水柱咁一支支射出黎架喇! 我果時岩岩開始差唔多3-4個鐘就要泵一次, 而家過左個幾兩個星期就5個鐘島~
泵左出黎d奶唔好蹝可以比bb食呀!

我諗一開始咁痛係因為身體未習慣同乳腺未通晒!
有d媽媽話比呀b埋身食會通得快d, 如果c6唔介意好似係最有效的

不過我係全泵奶媽, so far我一路都係用電泵都ok, 之前用緊medela mini electric, 而家轉左 swing, 其他牌子冇試過所以唔知係咪chu chu泵得冇咁好呢???

大宅

我起初人奶時都係好實, 但久而久之, 我每天都pump, 幾痛都要pump 佢...

咁對奶就一次比一次release, 現在7wk, 我每天可以pump 30oz 以上, 如果對奶好hard, 我會用手用力推佢(熱水都費事取, 用手按..痛慣左已唔覺痛了)

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

chuchu果個泵奶器唔得架, 又痛又泵得少..(頭1個月)之前我泵到損都係得20ml.. 之後等唔切買medela, 求其o係萬o買住pigeon手動泵先, 泵到100ml出黎呀

男爵府

尋日我泵奶成績有好轉,泵好差唔多30ml,但係兩邊加埋同泵左成個鐘先有....
泵時我都有用手幫手推,推到一個位臨左再推第二個位,但好快完本個位就實番,咁係唔係即係泵唔清呀????
我同c6申請左買個第二個奶泵la.....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊