婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我c6有一個大家姐一個二哥, 全部結晒婚, 有晒仔女, 我同我c6嘅bb就啱啱出世, 依家只有2個幾月, 之前約極都約唔到齊人食團年飯, 最後終於約好嚟緊呢個星期六中午去酒樓食, 我都安排好我外家果邊星期日食, 而正日年三十晚又要返6299家食多次(我都唔明點解團年飯要食兩次).

點知今朝忽然又話有人唔得(應該係佢亞哥,極大可能又係佢對仔女要學呢學捞), 要改星期日晚, 但我真係極唔鐘意夜晚食囉, 因為BB七點幾要食奶, 當然我可以帶支人奶去酒樓食, 但係BB仲咁細, 佢又未試過去啲又多人又嘈嘅地方食奶, 我怕到時佢會唔肯食, 到時攪到個schedule亂晒仲煩, 而且嚮酒樓餵奶, 咪即係叫我唔洗食. 我都唔明點解佢地唔可以就吓BB嘅. 唔通佢地對仔女就係寶, 我BB就係草!!!

我地以前已經成日要就我大伯一家, 以往有咩節日要一齊食飯, 佢地又話對仔女7點零要睡所以要6點食, 明知我收工收6點半都唔理我, 我地去到佢地已經食緊, 年年團年飯都係就佢地一家四口, 餐飯又唔係佢請, 點解佢可以咁大枝野?! 真係好黑人僧呀!

今朝同c6講到好唔開心, 我知道佢講唔掂佢屋企人(佢嚮佢屋企係無咩牙力嘅), 可能佢覺得我比佢壓力啦, 攪到大家都好唔開心.

我好唔開心呀!!!! 究竟今次係咪我嘅問題?!

男爵府

我都係咁啦, 我有左bb唔想去大伯家食團年飯, 一來好遠, 二來佢地有養貓, 我又怕貓, 我同C6講我唔想去, 佢第一時間唔聽我解釋就發我卑氣, 我話如果佢地錫我既, 今年出去食啦~ 點知我C6話你唔去就算, 唔好打亂佢地屋企~ (我C6又係做細既, 當然無咩牙力) 但係佢連講都唔肯同我講,佢自己都唔想因為我一個人而全屋人就我出去食~ 但係我屋企果邊就山長水遠成排人就我, 過黎我附近食~

男爵府

都唔係你既問題, 都係怪有d人比較自私攞, 或者唔當係屋企人~ 如果我屋企果邊有邊個唔得, 大家都會就到得為止, 慢慢約傾好晒先book地方~ 但係人地屋企既文化唔係咁, 我地無地位既人唔出黎食都無咩所謂~

大宅

原帖由 Vijoyce 於 10-2-1 17:29 發表
都唔係你既問題, 都係怪有d人比較自私攞, 或者唔當係屋企人~ 如果我屋企果邊有邊個唔得, 大家都會就到得為止, 慢慢約傾好晒先book地方~ 但係人地屋企既文化唔係咁, 我地無地位既人唔出黎食都無咩所謂~ ...

係囉~ 我屋企果邊都係大家就時間, 其實得唔得都係睇佢地有無心嫁唧! 但係佢果邊次次都係要就佢家姐同亞哥, 從來都未試過就我地. 以前我地無BB我都無所謂喇, 依家BB大過天, 但仲要我地就佢地一家. 佢屋企就係咁, 最細果個就無話事權, 其實大家咁高咁大唧, 洗唔洗咁呀?! 真係好老土!!!

如果可以唔出嚟食我又唔區呀! 最慘就係又要我地去做佈景板呢!

大宅

原帖由 Vijoyce 於 10-2-1 17:26 發表
我都係咁啦, 我有左bb唔想去大伯家食團年飯, 一來好遠, 二來佢地有養貓, 我又怕貓, 我同C6講我唔想去, 佢第一時間唔聽我解釋就發我卑氣, 我話如果佢地錫我既, 今年出去食啦~ 點知我C6話你唔去就算, 唔好打亂佢地屋企 ...

我諗你C6又係講唔掂佢屋企人啦, 咪唯有搵我地嚟開刀囉! 其實都知道佢夾嚮中間好慘, 但見佢咁鬼無牙力, 真係好鬼屎嬲嫁!

男爵府

唔係喎, 係我C6無打算同佢地講遷就下我, 淨係覺得我好多餘 (咁大個人仲怕貓), 佢打算果日唔理我, 無我佢都可以食得開心, 我先嬲!!

男爵府

早少少餵bb, then 先去酒樓
6點餵, 約8點食
咁應該就到
到時可能有人話你bb 大支野
你咪話係呀~~
本來約咗下午咪好囉~~~

大宅

原帖由 chaklongma 於 10-2-1 17:50 發表
早少少餵bb, then 先去酒樓
6點餵, 約8點食
咁應該就到
到時可能有人話你bb 大支野
你咪話係呀~~
本來約咗下午咪好囉~~~

我地啱啱至較到BB食奶時間(4個鐘頭食一次), 我真係好唔想攪亂食奶時間呀, 我怕到時成個schedule亂晒就煩囉, 為咗果啲人要BB改食奶時間, 我覺得好唔值囉~

我諗最終都係要7點嚮酒樓餵奶嫁啦, 不過我會全程黑面囉!!

大宅

原帖由 Vijoyce 於 10-2-1 17:48 發表
唔係喎, 係我C6無打算同佢地講遷就下我, 淨係覺得我好多餘 (咁大個人仲怕貓), 佢打算果日唔理我, 無我佢都可以食得開心, 我先嬲!!

咁你c6又真係幾抵打嘅! 咁你會5會去呀?

男爵府

我都覺得男家果邊d人好煩,唔就我地因為佢地都無當我地係屋企人,咁咪算囉,一年先一次食團年飯緊係要大家就吓,一早傾好晒就唔會改,學嘢咪請假囉又唔係要返學,一早都知傢啦又話得!
我99年年食團年飯都唔齊人,係都要年三十晚食,但10個有4個要開工,又唔係要bye神,呢兩.三年我都唔返去食,因為我一早約晒我屋企人,今年仲好"反咗面"唔駛見!

男爵府

我唔會去食啦, 大伯屋企有貓, 如果佢地出去酒樓食我都會去, 到時可能我自己去附近aunt度食

大宅

原帖由 Vijoyce 於 10-2-1 18:14 發表
我唔會去食啦, 大伯屋企有貓, 如果佢地出去酒樓食我都會去, 到時可能我自己去附近aunt度食

你就好啦, 可以唔去, 我都想唔去呀, 我結咗婚10年就去足10年, 仲要係父親節,母親節,62生日,99生日,中秋同團年都要去, 差啲連Halloween都要去埋呀!!!

男爵府

咁你就慘d, 不過你黑面都無人理你嫁啦, 不如開開心心食餐勁

大宅

樓主..今時唔同往日,你咪直接講話如果要改星期日,sorry啦!我唔得閒woo,而且bb乞咁細個唔想矩今夜先出街,大哥d仔女都可能7點幾就訓,我個bb都要咁早訓,你趁今年bb仲細就要孚爭取啦...

男爵府

我都唔明點解D男人對老婆唔返去食飯咁大反應,我老公又係咁,佢有個我哋三年見唔到兩次既親戚(即係一年都唔見一次)擺滿月酒,我唔想帶BB去飲(四個月),佢即刻發癲,話滿月之前一日我都去食我阿叔餐團年(呢餐飯係我爸爸嗰邊每年一次既gathering,每年我都會去),點解唔可以去飲滿月,但我唔想一連兩晚帶細路去飲囉,一個三歲,一個四個月,我C6仲話叫我返外家講成件事,睇吓我屋企人係唔係話我唔啱喎.佢又話我唔去冇所謂,佢會帶兩個細既去,咁未即係迫我去,我真係想同佢講,你餵咩俾個女食,佢食全人奶喎,仲有,我C6好怕煩(男人都係咁),我真係唔信佢可以成晚凑住兩個細,講就講得口響,為咗平息佢既怒氣,我唯有去,但有時我真係覺得D男人好自私,最唔明係點解佢哋結婚之後咁顧家(但只限佢阿媽個家,唔係同老婆個家).

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

好彩我男女家2邊都冇硬性規定要過時過節要點食.
去到要得咁辛苦, 我寧願同個b留响屋企食自己煮野食,仲落得清閒. 你鐘意咁樣就你屋企人, 你食埋我o個份啦:;pppp:

珍珠宮

原帖由 bonboncat 於 10-2-1 16:39 發表
我c6有一個大家姐一個二哥, 全部結晒婚, 有晒仔女, 我同我c6嘅bb就啱啱出世, 依家只有2個幾月, 之前約極都約唔到齊人食團年飯, 最後終於約好嚟緊呢個星期六中午去酒樓食, 我都安排好我外家果邊星期日食, 而正日年三 ...

車.講起團年飯..有幾多99真係想見佢新抱架..好多時候只係因為擺99款, 死都要個新抱去食團年飯, 唔去就唔比面, 冇威嚴呀,
我似我個賤99咁呀, 之前佢個"入贅"(我覺得)女婿有一排唔返去食佢d飯, 佢問佢個女點解唔返, 佢個女話嫌d"送"唔好食, 哇, 99聽到即時發難話"唔好食就唔返架啦!!!!!!!"
我當時聽到都好出奇地諗 : "人地返工咁辛苦, 當然想食d好d同自己中意0個d, 人地又唔係要你就佢, 你有權煮, 人地有權唔食,咁逼人都得!!都唔諗下點解我地見到你d飯會雞飛狗走,仲話人地:;pppp: " 之後,我知道我99係一個好專橫既人, 面子係佢弱點, 根住, 我就開始同佢玩野, 唔根佢聖旨, 激下佢都好

珍珠宮

原帖由 Vijoyce 於 10-2-1 17:26 發表
我都係咁啦, 我有左bb唔想去大伯家食團年飯, 一來好遠, 二來佢地有養貓, 我又怕貓, 我同C6講我唔想去, 佢第一時間唔聽我解釋就發我卑氣, 我話如果佢地錫我既, 今年出去食啦~ 點知我C6話你唔去就算, 唔好打亂佢地屋企 ...

難得你c6叫你唔好去, 唔去咪仲好...講真, 你係咪真係好想去食先, 如果唔係, 點解唔留係屋企同bb一齊喎, 我係你我"lur"飯應啦, 我同娘家食就得架啦, 其他閒雜人?!?免得就免啦

大宅

原帖由 peggy@_@ 於 10-2-1 18:05 發表
我都覺得男家果邊d人好煩,唔就我地因為佢地都無當我地係屋企人,咁咪算囉,一年先一次食團年飯緊係要大家就吓,一早傾好晒就唔會改,學嘢咪請假囉又唔係要返學,一早都知傢啦又話得!
我99年年食團年飯都唔齊人,係都要年三 ...

我都無"車"望佢地當我係屋企人.

就算約朋友出嚟食飯, 都唔會完全唔理人地得唔得閒, 要人地出嚟啦!

我大伯兩公婆就係咁, 幾年前有咗小朋友就開始大枝野, 吓吓都要人就佢地, 最慘就係佢地一家都就慣佢地, 到依家小朋友都七八歲喇, 佢地都唔識say no!(尢其係我C6呀!)

大宅

原帖由 Vijoyce 於 10-2-1 18:44 發表
咁你就慘d, 不過你黑面都無人理你嫁啦, 不如開開心心食餐勁

我要餵BB, 有無得食都成問題!

忽然覺得自己好似菲傭呀!!!

首頁

尾頁

跳至