母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小b剛1wk,由於埋身餵的效果唔係咁好,所以想泵定出黎比小b,想請教一下全泵的媽媽,如果要全泵奶,奶量幾時先穏定??有冇乜野技巧要主意??每次大概泵幾耐??我剛用大概45min泵左3安(兩邊都泵先得咁多)...請教大家,唔該幫忙,多謝!!!

複式洋房

我之前係等佢谷谷地先泵, 不過岩岩睇左d資料話唔好谷得太勁硬到好似石頭咁先泵, 唔係好易有乳腺炎, 同埋泵得密+泵得清就會多奶d!

呀b岩岩出世果個星期出左院之後差不多3-4個鐘泵一次, 都係3安咁上下
而家呀b岩岩滿左3個星期, 可以5個鐘先泵一次, 一次泵到7-8安
次次都係咁上下, 一次泵20-30分鐘, 奶量穩步上揚中
其實我係因為要儲奶先迫住泵咁多, 呀b而家根本食唔晒, 所以如果覺得辛苦既可以唔好泵得咁密同咁清, 會谷得冇咁勁

有媽媽話埋身餵奶量會好d, 我覺得係因為埋身餵可能係1-2個鐘就食一次, 刺激密d所以出奶多d, 不過我覺得泵密d效果都唔會太差!

同埋飲多d水, 飲多d魚 / 花生 / 豬手湯我覺我都有用~

男爵府

咁bb係唔係3-4個鐘先餵一次,你會唔會補奶粉呀???

原帖由 angiemxx 於 10-2-3 15:28 發表
我之前係等佢谷谷地先泵, 不過岩岩睇左d資料話唔好谷得太勁硬到好似石頭咁先泵, 唔係好易有乳腺炎, 同埋泵得密+泵得清就會多奶d!

呀b岩岩出世果個星期出左院之後差不多3-4個鐘泵一次, 都係3安咁上下
而家呀b岩岩滿 ...

男爵府

好媽媽勳章

初初我係3個鐘pump一次,到左二個幾三個月我先3個半鐘一次,到左3個半月就4個鐘一次,頭個二,三個月最好就keep住3-4個鐘pump,因為奶量都係三個月右左先會定~
ps:如果要返工就冇法
我係兩邊一齊pump,因為兩邊一齊pump會快d同多d奶,每次我會pump20-25分鐘,當頭個10分鐘你已經pump到冇奶出既時候,可以再pump,因為可以刺激個腦再做奶,有d同"奶陣"差唔多~
早好每次都pump清,咁你就會越黎越多奶,同冇咁易會塞~
個人意見,我自己如果食左d好肥既野就好易會塞,所以最好食清少少,多飲湯水,食多d飯,可以試下飲豆漿,都會多奶d~
最重要都係放鬆自己,越緊張越冇奶,個人放鬆奶都自然會多d~
祝你可以做到全奶媽~
最後我想講最好埋到身就埋身餵,我係全pump媽,其實我都好想埋身,就係因為開頭bb啜得唔好,我pump出黎比佢,耐左佢就唔會再啜我,一定要用奶樽,雖然我依家都係全人奶,但係都會覺得冇比bb埋身,係一個遺憾~

奀b仔9月16日出世啦~

複式洋房

係呀, 差唔多3-4個鐘佢就會醒, 醒左就會扭計食野, 一次食3-4安, 冇補奶粉, 因為夠奶所以唔洗補.
有時佢會食多dd, 差唔多5安, 食完可能頂到耐d就會訓到成5個鐘, 希望佢快d可以介夜奶 :D

男爵府

唔好意思,想問下係唔係每邊各大約25min????

原帖由 奀b豬媽咪 於 10-2-3 16:58 發表
初初我係3個鐘pump一次,到左二個幾三個月我先3個半鐘一次,到左3個半月就4個鐘一次,頭個二,三個月最好就keep住3-4個鐘pump,因為奶量都係三個月右左先會定~
ps:如果要返工就冇法
我係兩邊一齊pump,因為兩邊一齊pump會 ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 眼訓貓 於 10-2-3 18:40 發表
唔好意思,想問下係唔係每邊各大約25min????

頭10分鐘就一齊,當冇奶出都係一齊pump,pump到有奶出既時候就分開,因為個時我會再用手推+pump,加埋25分鐘~
奀b仔9月16日出世啦~

大宅

埋身食始終多過泵出黎既, 如果你好多奶, 泵出黎都夠就無所謂, 但好似我咁, D奶都係岩岩好, 如果全泵就未必夠. 而家我對B一日有一餐用奶樽, 我要泵兩次先夠佢地食(夜晚9:30餵完10:30泵一次, 2點再泵一次, 佢地就11-12點食奶樽).

大宅

補充:
除非你唔諗住再埋身餵, 否則最好每次餵奶樽前都埋身俾BB啜, 啜完唔好即刻補奶, 除非佢真係好快就喊要食時先補, 如果埋身食完隔超過一個鐘先喊既話就最好再俾佢埋身.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊