想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我第一次FAIL 都好傷心架,仲叫老公唔好再試添,
費事又SIDE 錢又傷心多一次.
不過聽完DR TAY 講, 佢話唔好諗住IVF 一次就成功,
因為每一批蛋都唔同質素,今批唔得唔代表下次唔得,
既然有雪胎,就要試埋佢,再唔得都應該做多次,
唔好咁快放棄.

唔知點解,聽完佢咁講又覺得啱喎,
得唔得都好,試左第日唔會後悔嘛.
我都係第二次放胎BINGO, 希望你都係啦.

我記得放胎後一星期有兩晚半夜有水流出黎,
另外BINGO左塞藥係會吸收好多架,
朝早得好少流番出黎,一兩日會流D乾渣,
你留意下啦.

原帖由 Happyeverafter 於 10-2-11 15:24 發表
我新年后放胎, 第一次ivf唔成功真系好down, 好担心今次又失败

複式洋房

請問整個IVF的過程辛唔辛苦,有冇痛,彧者身體上有冇副作用,係唔係成日要請假,可否分享一下。

原帖由 I_O_U_baby 於 10-2-12 09:48 發表
我係睇不育科DR TAY.
第一次IVF 用左85K,第二次剩係放胎就22K.

別墅

我本身就無乜副作用及痛告,因為抽旦揀咗鎮靜,但唔係
全麻,雖然比多4000但我就覺得值得,好過感到痛啦,反而影响医生抽旦. 雖然ivf係貴好多,亦唔係1次中,但感覺實左好多.各位姊妹努力.

複式洋房

多謝你的分享,我都打算試IVF,唔再晒錢做IUI,下星期見Dr Tay。

不過由於我要返工,唔想請太多假,我已經留定D大假準備做IVF,請問多D多要見醫生做檢查,我見D姊妹講事前又要打針,又要觀察,好似好多野攪咁。

原帖由 sdhesketh 於 10-2-15 12:45 發表
全麻,雖然比多4000但我就覺得值得,好過感到痛啦,反而影响医生抽旦. 雖然ivf係貴好多,亦唔係1次中,但感覺實左好多.各位姊妹努力. ...

男爵府

原帖由 sdhesketh 於 10-2-15 12:45 發表
全麻,雖然比多4000但我就覺得值得,好過感到痛啦,反而影响医生抽旦. 雖然ivf係貴好多,亦唔係1次中,但感覺實左好多.各位姊妹努力. ...

鎮靜後你感覺如何?

複式洋房

回覆 25# sdhesketh 的文章

咁你做IVF那天同之後有冇攞sick leave?麻醉抽蛋那天係咪都要sick leave?

別墅

鎮靜即係在手內作靜脈注射一些鎮靜劑,唔夠10秒已經瞓著咗,抽旦嗰曰因要上午10做所以嗰日放假,
放旦係2日後約4pm,所以只是早走咋.不用太担心,
一步一步嚟啦,一定会成功嫁。

大宅

想問大家,我等緊m到就開始ivf,原本應該2月7日來m,但到而家仲未來m,唔係有左~~
今個cycle都有食排卵藥,食排卵藥通常28-30日,上一次過左40日,醫生叫我食通經藥來m...

而家我都day38喇,咁我好唔好食排卵藥來m呢?
定一直等到佢來?
如果做ivf,食通經藥會唔會有影響??

男爵府

原帖由 OmOm 於 10-2-18 00:25 發表
想問大家,我等緊m到就開始ivf,原本應該2月7日來m,但到而家仲未來m,唔係有左~~
今個cycle都有食排卵藥,食排卵藥通常28-30日,上一次過左40日,醫生叫我食通經藥來m...

而家我都day38喇,咁我好唔好食排卵藥來m呢?
定 ...

我都sure, 不過我古如果你要用噴鼻藥, 就唔好食排卵藥架wor

男爵府

原帖由 sleeper0208 於 10-2-17 18:39 發表
咁你做IVF那天同之後有冇攞sick leave?麻醉抽蛋那天係咪都要sick leave?

我係qm醫生話抽蛋至放蛋果3日會開sick leave, 不過我都想知佢係sick leave會寫咩原因???

複式洋房

多謝你鼓勵!

請问放胎后係唔係要訓多D?我上次放完胎就过大海玩, 跟住就返工, 今次估计下星期一or二放胎, 所以请佐一个星期假, 不过唔知係唔係唔可以通街走呢?

另想问你係唔係放雪胎Bingo 咖?

原帖由 I_O_U_baby 於 10-2-13 10:31 發表
我第一次FAIL 都好傷心架,仲叫老公唔好再試添,
費事又SIDE 錢又傷心多一次.
不過聽完DR TAY 講, 佢話唔好諗住IVF 一次就成功,
因為每一批蛋都唔同質素,今批唔得唔代表下次唔得,
既然有雪胎,就要試埋佢,再唔得都應該 ...

大宅

原帖由 sukudo 於 10-2-18 09:08 發表

我都sure, 不過我古如果你要用噴鼻藥, 就唔好食排卵藥架wor

我打錯左,唔係排卵藥,係通經藥!

好唔好食通經藥等佢來m??醫生叫我day2打針,無講要噴鼻~!

男爵府

原帖由 OmOm 於 10-2-18 12:32 發表

我打錯左,唔係排卵藥,係通經藥!

好唔好食通經藥等佢來m??醫生叫我day2打針,無講要噴鼻~!

通經藥無影響架bor, 我都係3月尾食7日通經藥, 然後day2返去blood test同ultrasound, 無問題就開始打針架啦, 如果你怕可以打返去問下姑娘

大宅

原帖由 sukudo 於 10-2-18 17:08 發表

通經藥無影響架bor, 我都係3月尾食7日通經藥, 然後day2返去blood test同ultrasound, 無問題就開始打針架啦, 如果你怕可以打返去問下姑娘

Thanks ~~

首頁

尾頁

跳至