在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

做全職媽咪有時真係幾悶. D 朋友又要番工. 想找人陪吓吹下水都無.
不過有時見到BB笑就會好開心. 但BB一摟抱摟訓覺就會喊咁我又覺好煩.

大宅

我有時都覺得好煩, 特別係成16個月大, 半夜都成日醒, 2點醒要4點幾先訓, 真係攪到我第二日頭暈暈.............

別墅

正常呀, 有邊個MAMA鍾意BB喊呀!? 你唔係煩。
有時間咪上BK吹下水囉。
做FT MAMA/PT MAMA, 總有得或失, 睇下你重視D咩囉。 最重要, 有家人支持及做得開心!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

好正常丫 , 因為我都係咁
無法 唯有上網搵人傾下計囉 ~
我果個3歲多d , 喊果陣發哂癲 ,,
我炆到有時真係想扯巴佢

大宅

好正常
想搵人傾唯有上網
我兩隻野一齊喊 真係好想走佬

大宅

原帖由 creamychoy 於 10-2-10 23:43 發表
我有時都覺得好煩, 特別係成16個月大, 半夜都成日醒, 2點醒要4點幾先訓, 真係攪到我第二日頭暈暈.............

日頭有冇帶佢出下街呀
去完街會好訓D

複式洋房

我個又係~15個月大, 總係臨訓著就勁扭, 半夜又係成日醒2-3次, 真係人都癲~都唔知要到幾時先一覺訓天光.......................

原帖由 creamychoy 於 10-2-10 23:43 發表

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我已經過左果個時期...THANKS GOD!
大D就好D架啦....

不過我就黎又要重頭黎過..諗起都

禁止發言

好媽媽勳章

別墅

爽媽,人仲有情緒低落既時候,就算唔係ftm都會有各式各樣煩心事,我記得有一排同老公吵到要離婚,你都有開解我呢,所以得閒來尼度呻下,調整下心態,訓一覺第二日又係新既一日,bb又會唔同d喇.

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

其實真係凡事有得必有失
我都覺得好悶, 同埋我既圈子好似細左好多咁
以前未生bb前放工一係返學一係去下街買靚衫
而家行得最多應該係街市
有時係街見到d女仔著得靚靚咁我都會好羨慕
到早排都有朋友問我, 如果有得捒我想返工定湊女
我第一時間其實係答, 返工
但我朋友都反問我, "你而家所得到既又豈止著得靚靚咁出街呢"
其實都係既, 如果唔係我自己湊, 我個女而家17個月唔會學識咁多野
唔會咁痴我
呢d就係在職媽媽失去既野

禁止訪問

別墅

我近排連工人都炒埋,一個湊兩個小朋友,一個4.5yrs,一個3yrs,時間安排得好full,人辛苦d,但心情開心左好多,有時因為工人既野反而搞到自己好down,不如谷鬼氣,自己來.

洋房

我獨自一人(老公在大陸返工,家裡無其它人)湊左BB兩年幾了,搞到有狂燥症.我就來癡線啦,到今時今日我冇抱住個仔跳落去都算系甘.終於今天距可以翻學了,我終於吊頸都可以抖下氣.體會到點解D人話媽媽好偉大,是全職的媽媽,因為是完全奉獻曬自己所有青春時間精力,連上廁所都要帶埋BB去,婚前靚靚女女斯斯文文,婚後狂燥哥斯拉,唉…無做過全職MAMA的人卻不會體會,只會在旁邊說三道四,話你呢樣做唔到,湊唔好個仔,個仔跌親,有病又話是你無盡到MAMA的責任.我做全職MAMA呢兩年,是我做人26年以來學得最多,見得最多,歷盡人間五味…….

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

會架,有時真係想大叫黎發洩下~

我而家先又黎過,
第二個B先2個月大,
而家仲病左入埋院,
日日同老公SHIFT留係醫院,
好累啊....
好在都有NOTEBOOK上網玩下.
而家睇到BB情況轉好,
心情都好D....

大家加油啊~

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我之前都請過半年工人,
結果都係唔再用,
自己做埋仲冇咁勞心.

原帖由 MandyChau 於 10-3-13 17:56 發表
我近排連工人都炒埋,一個湊兩個小朋友,一個4.5yrs,一個3yrs,時間安排得好full,人辛苦d,但心情開心左好多,有時因為工人既野反而搞到自己好down,不如谷鬼氣,自己來. ...

別墅

原帖由 LilianLegend 於 10-3-14 16:14 發表
我之前都請過半年工人,
結果都係唔再用,
自己做埋仲冇咁勞心.

係呀,好似仲要照顧埋工人,交待下家務都要好小心咁講,一不小心,佢又會覺得mum嫌佢做得唔好,黑面or喊,搞到我好煩,不如自己來,快手好多.

別墅

不過,係呀,脾氣有時差左d,老公有時都同小朋友講笑話,媽媽好惡呀,屋企個個都俾佢鬧.

我想,我還是需要再調整下,盡量calm down a bit,keep smile to my kids.....gear up.....媽媽們!

大宅

回覆 5# Vania 的文章

真係好同意. 做全職媽咪壓力真係好大. bb一有点兒唔妥, 做媽咪的已經好擔心. 但身邊d人就只會怪責妳. 話妳e樣個樣. 其實bb係長大嘅過程中緊係有d頭暈身興. 但d62&99就會值此來攻擊妳, 話妳唔識湊仔. 我心諗, 妳湊仔時妳d細路唔會病嘅. 成日好似係d99先識得湊仔. d新袍就只會害d自己d仔女咁.
總之做全職媽咪e份工真係唔易做啦!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至