母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囝全人奶 5個半月, 今日同佢著咗 5 件3仔, 但手仔都仲好凍, 相比另一個9個月BB, 唔係食人奶著兩件3仔就已經好暖...... 係咪真係全母乳唔夠熱量呢??

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔關事,都系睇小朋友既體質啫,有啲偏暖,就如我兩個小朋友,即使好凍都系著三件衫就乜都够架喇,區地都系吃人奶架,而有啲偏凍,要著多啲衫仔保暖
拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

醫生講架,bb手腳凍係好正常既事,只要bb個心口仔係暖就1定冇問題!!
感激遇上你~

複式洋房

我同意你(天賜晶瑩)的話法, 小朋友既體質是個個不同的

大宅

我個bb飲左10個月人奶, 係呢一兩個月先加小小羊奶比佢飲, 咁耐以來都係90%係人奶

佢個身好warm, 仲成日出汗呀! 手仔腳仔係有時會冷冷地囉!

大宅

我個b2個月而家得10度左右, 都係著2件cotten 一件厚衣,從未出動過羊毛衫..!!

我覺得係睇每個b的體質

別墅

真係每個bb都唔同, 只要佢背脊/頸你唔凍就ok啦, 有時著得多未必係好, 佢著到太緊血液運行得唔好, 手仔腳仔都可能唔暖

我的意見:
著衫仔時條褲仔要包住衫你
著羊毛底衫最好先著衫件底衫仔, 羊毛底衫直接著係唔暖
底衫 + 羊毛底衫 + 厚少少面衫 + 間棉背心外套, 如果要出街可以加多件外套就一定夠暖

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 goolima 於 10-2-13 21:09 發表
阿囝全人奶 5個半月, 今日同佢著咗 5 件3仔, 但手仔都仲好凍, 相比另一個9個月B B, 唔係食人奶著兩件3仔就已經好暖...... 係咪真係全母 乳唔夠熱量呢??

首先, 我想提出一點, 不足6個月大的寶寶在調節體溫適應外在環境的氣溫是不及一個9個大的嬰兒. 所以, 你要放心啊!

體質當然會影響一個人的體溫. 但是不會與他是否母 乳b b的關係.

每個人的體質不同, 基因遺傳是其中一個因素.

飲食也是可以改變體質的.

母 乳最奇妙之處, 就是它的成份會因著母親的體質和飲食而轉變的, 所以你是有能力改變的.

母 乳的脂肪重, 是可以讓寶寶吸收多點脂肪; 性溫的母 乳適合正處於體寒的b b. 不過如果體熱的b b吃了性溫的母 乳, 就不是好事了, 可能會因為過盛的體熱而產生其他問題.

如果你擔心寶寶的衣著不夠暖, 選擇一些輕身的保暖衣服. 此外, 你飲用暖熱的水. 現時天氣寒冷, 最簡單是母親每天吃一隻boiled egg. 其他令身體暖的食物, 黑芝麻湯丸也是好的選擇; 如果母親沒有燥熱, 吃糯米飯也不錯的.

要緊記, 任何時候都保持心情愉悅, 母親是保持溫暖是很關鍵的!

分享一點點, 在育兒的路上, 我們很容易參考別人的子女, 去了解自己子女的發展. 參考是需要, 但要清楚一點, 每個人是獨特的, 是不會有一個既定的方程式套入去的, 所以要放鬆心情. 留意自己寶寶的發展是否處於進展的階段, 如果是停滯或過緩的話, 就要盡快跟進.

祝願 新年進步!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我阿媽幫阿B(4.5m) & 哥哥(3yrs)著到慘過隻糭...激死我

大宅

多謝你們寶貴的分享, 我都明白每個人體質都唔同, 但每次見到囝囝雙手凍到好似冰條咁真係心都痛埋, 今日返99屋企食飯, 又比人話BB咁大個都仲係淨食人奶唔夠營養, 係會 "un" d..... 真係好灰心....

由於上個月不停咁乳腺塞, 搞到我連湯 & 豬手呢類勁重膠質o既食物都唔敢食, 我朋友話咁樣可能d奶未必夠營養, 呢幾日比人話完之後, 真係淨諗個囝, 會導致塞o既食物都照食番, 為的是令囝囝身體健康.... 仲有半個月, 囝囝就 6 個月大, 到時就可以慢慢引進固體la~~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊