跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

BB最近兩星期唔係好食嘢, 唔知點解?

我個B剛20個月大,平日食兩餐飯3餐奶,不嬲都好食得,但近兩個星期唔係好肯食飯,連通粉,意粉,薯蓉甚至最鐘意食嘅生果都唔係好食,只係肯飲奶。唔知各位8月BB有冇類似煩惱?佢會唔會食厭啲餸菜?但佢好似對乜都無興趣,食兩啖就唔食!攪到我同老公"ar"哂頭,見佢越黎越瘦,開始有啲担心tim. :-| :-| :-|
Happy Everyday      

大宅

Re: BB最近兩星期唔係好食嘢, 唔知點解?

會唔會係又出緊牙仔?我個女上個月出左兩隻大牙(佢一向出牙都係打孖黎).之前都係唔肯食野,淨飲奶同食佢既至愛 - 花生.
不過有時又會突然唔食野架.我地煲好d飯仔,成日要倒鬼晒.
我見奶奶時不時都會煲開奶茶,同佢開胃.你有無試下呢?
再留意觀察下啦,我地都係咁.如果佢肯食奶都ok啦,好過mut都唔食呀~~~

[img align=right]c:\0406.bmp[/img]
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

男爵府

我b又係咁, 不過佢由大約一歲已經開始......

所以磅數都無乜點增長, 我老公一見佢唔肯食o野又lur野就好鬼mung, 攪到我都唔知點好....... :cry:
Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

子爵府

Qing:

我都有懷疑佢出牙仔,不過已經成兩個幾禮拜,仲未見到有牙仔,所以先奇怪。不過呢兩日天氣好,佢係公園玩到傻哂,唔知係未消耗過度,工人話佢胃口好番啲,但始終比以前食得少!無計 :-| :-| :-|

大宅

nicnicchu,
小朋友健康嗎?健康就得啦.
同埋, 出牙仔都唔會兩個星期內就見到架. 如果你仔仔成日要放d野入口咬,就似啦.
不過早排天氣咁差,我地做大人都無mut胃口,小朋友可能都會架~~~
總之見到我個女又肯跳,又肯玩同瞓,我都覺得ok啦.
之前,見到有啲媽咪建議食燕窩,幫助小朋友開胃.你想唔想試下?我啲同事都有餵佢地既bb食燕窩.反正燕窩大人細路都岩.
但係我就無試.(因為唔捨得買,好似幾貴下) [img align=right]c:\0410.bmp[/img]
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

子爵府

Qing,

咁佢又玩得瞓得,只係唔食嘢,無計啦,唯有順其自然,佢鍾意食就比多d佢食,唔食都唔會迫佢。小朋友食得燕窩嗎?我家姐叫我千祈唔好比佢食,但我冇問點解,因為咁貴,有都自己食先,女人點都要補吓

大宅

Hi nicnicchu,
我自己都無迫阿女食野架,你知啦,就算迫佢,佢都未必會食.
至於燕窩,如果小朋友對蛋白無敏感,可以俾佢地一試.因為我同事個仔仲細過我女女少少,佢都有食.
同你一樣,自己都無食,所以唔會刻意買俾阿女.不過有人建議我咁做,咪話你知lor~~~
我女女上星期開始又正常,兩餐都食番一碗飯啦,不過逢六日,我湊既日子,就食少啲.我估計,因為係佢"蝦"我.
你有無試下俾硬少少既飯俾你仔仔食呢?上次去完健康院,姑娘建議我可以開始俾大人飯阿女食.會唔會你仔仔想轉大人飯,所以食少左bb飯?小朋友啲野,有時mut都要試下架~~我宜家晚晚都會餵阿女食幾啖大人飯菜,佢都肯食少少.

子爵府

Qing,

哎呀,你個女同我個仔一樣,星期日食得最少,我都覺得佢蝦我,明知我一定由佢,所以特別百厭。

佢重未食大人飯,因為我同老公平時都夜,工人習慣比佢食先,故佢有佢自己既餸菜,我有我地;不過我老公暫時唔想比佢食大人餸,佢話bb最好都係清d;但我就開始同佢出街比少少街外野佢食,我唔想佢太過清,第時腸胃難服待!係呢過問題上,同老公最多argue :-| :-| :-|

大宅

nicnicchu,
你地兩個都岩.所以唔好同先生爭"坳"啦.慢慢黎啦.
係食野既問題上,我同先生都幾一致.有時如果我真係堅持時,佢都會讓少少.再唔順氣時,就會問大家既媽咪問經驗.相信你同我都係第一個細路,所以會咁.第日生第二個時,希望會好啲啦.
不過我發現有時如果用重既語氣"吩咐"阿女時,佢會食多起碼三四啖飯.當然唔可以餐餐咁吩咐啦.尼招尤其係星期日湊效.

大宅

nicnicchu,
我仔仔已經成兩個月無食過固體食物啦,
開頭都仲肯飲奶,後尾連奶都唔飲,要到瞓著先飲
一日都係飲三次奶,其他乜都唔食,宜家瘦到皮包骨 :cry:
佢好中意咬嘢,仲咬到好肉緊tim
後來先見到佢好像要出大牙
不過真係好慘呀,問過醫生話可能係腸胃唔好
開咗d開胃維他命,食咗都無乜效

大宅

又一個唔肯食飯既case,emilytsoi808.
我個女真係出緊大牙.亦成三個禮拜唔肯好好地食一碗飯,奶亦飲少左.我都好頭痕,不過好彩既,係佢依然好好精力,成日玩到塊而紅卜卜.唯一擔心係佢唔會高,因為唔食飯. :-|

大宅

呢個都係我最擔心架問題,因為阿仔由歲半度咗84cm高
到宜家都無高過 哎~~~~忍不住要長嘆
Qing 寫道:
又一個唔肯食飯既case,emilytsoi808.
我個女真係出緊大牙.亦成三個禮拜唔肯好好地食一碗飯,奶亦飲少左.我都好頭痕,不過好彩既,係佢依然好好精力,成日玩到塊而紅卜卜.唯一擔心係佢唔會高,因為唔食飯. :-|

大宅

你地好呀, 我個仔又係8月份出世ka, 乜出大牙咁辛苦KA???我個仔每邊出左一隻大牙, 不過再入既就未出喎, 你地講緊邊隻大牙呀????

首頁

尾頁

跳至