在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無做"秘書"的媽咪呀? :hammer:

loumaomao,

我巳回复你啦. please check P.M. thanks a lot !

Meisuen,
You're so lucky. My job duties in this company (Mechandising, Shipping (Full set L/C documents), Payroll, MPF, Update Company web-site, Development.....) 因為呢間公司個個月出糧都好似歡樂滿東華咁...所以d人走晒. 而我就嘜都做晒. :-( :-( :-(

仲有我入職到宜家兩年,公司每個月扣我MPF,但一期都無我供過....你話我係咪要走丫

別墅

融融,
做開秘書轉做receptionist最初有沒有心理上的問題? 會否接受不來? 我以前都想過轉行, 但始終都接受不來!
我以前都係做秘書的, 做了7年後, 真的好鬼悶又似阿四, 接著自薦去了做飲食記者, 做了1年很好玩, 但有開工沒收工的日子,真的不可做成世,因會家變!!! 現在有了bb, 又沒有人可以幫手, 所以我全職揍bb了!

男爵府

Evolution 6
Me too... your turn to check lar..
[quote]
Evolution6 寫道:
loumaomao,

我巳回复你啦. please check P.M. thanks a lot !
盧貓貓

珍珠宮

好媽媽勳章

littledada
飲食記者 ?? sounds fun woo

大少, 二小姐, 請問有乜FUN庫呀.

珍珠宮

好媽媽勳章

你個mm呀, 一入黎就同主人p來p去

loumaomao 寫道:
Evolution 6
Me too... your turn to check lar..
[quote]
Evolution6 寫道:
loumaomao,

男爵府

其實初初都有d心理問題架, 好似怪怪地咁, 我響個個期間都有搵都secretary做, 不過真係時間太長啦, 好似無晒時間, 因為bb係奶奶湊架, 所以咪轉行囉, 依家做左幾個月啦, 日日上網, d人又唔會摧我做野, 依家都算ok啦

大宅

好羨慕呀, 我曾經都諗過好似融融咁轉行做 receptionist, 拔的唔起心肝.

Meisuen 寫道:
Evolution6,

我既job duties, 做老闆要求既工作包括私人野, 我意思係唔洗跟project及take minute! 都幾得閒架!

男爵府

你呢,check 完email 啦咩,周圍post,行行你都岩,你其實做邊飯嫁 [quote]
蕭夫人信箱 寫道:
你個mm呀, 一入黎就同主人p來p去
盧貓貓

大宅

融融

咁又幾好喎, 仲可以上網, 公司批準架?

融融 寫道:
其實初初都有d心理問題架, 好似怪怪地咁, 我響個個期間都有搵都secretary做, 不過真係時間太長啦, 好似無晒時間, 因為bb係奶奶湊架, 所以咪轉行囉, 依家做左幾個月啦, 日日上網, d人又唔會摧我做野, 依家都算ok啦

水晶宮

融融 寫道:
我之前都係做秘書, 不過生左個女之後成日要ot好似無晒d時間, 咁就resign左啦, 之後都搵過好多secretary post, 不過真係好難, 要一個人做幾多職位, 人工又要重要ot到暈, 有d重勁要番埋大陸添, 所以後來轉埋行唔做秘書, 做receptionist, 真係好自由, 每日都可以準時收工, 而且無壓力, 雖然人工係小左不過都好好, 可以湊女又唔駛咁悶

我諗遲d都要轉行做 receptionlist, clerk 之類
有左小朋友真係唔想 ot 呀~~
一做 proposal 仲要通頂架 ~~ 87 架

我都係 秘書(10年), 間公司係 工程顧問
呢行越來越難做啦, 冇咩job, so 要 cut 人添
我已被安排調落site office (2 yrs contract)
好處係 salary 高d, 應該唔使 ot
但2年後又點呢~~~~
真係有d "煮到埋黎先食的感覺"

珍珠宮

好媽媽勳章

not yet finished
c野呀, 咁我真係做過果幾行呀麻, 又做來做去都係sec, 所以果幾個topic都岩我

[quote]
你呢,check 完email 啦咩,周圍post,行行你都岩,你其實做邊飯嫁 [quote]

男爵府

你咪乘機招攬honey呀,我報警嫁...
[quote]
蕭夫人信箱 寫道:
c野呀, 咁我真係做過果幾行呀麻, 又做來做去都係sec, 所以果幾個topic都岩我
盧貓貓

珍珠宮

好媽媽勳章

你個c野呀, 咪響樹嚇人啦 :tongue: :tongue: :tongue:

[quote]
[quote]

侯爵府

睛靈勳章

我個朋友以前做開sec, 但公司close down後好難搵工, 佢已搵到兩份都做唔長! 因工作太多及要ot long time. 佢已轉行做補習老師, 雖然人工少, 但有時間睇囡! 我都知而家sec位好惡做, 多數serve 2-3人, 人工又低左, 所以我都好珍惜而家份工架!

珍珠宮

好媽媽勳章

Meisuen
sec既人工係越黎越低呀

公爵府

我剛剛變返做Secretary, 其實現在的老細, 以前都serve過, 所以架輕就熟, 都係理些所碎事多. 都幾早放工. 現在就來搬office, 唔知有無人知道邊間搬運公司可靠同經濟??? thanks in advanced.

大宅

你咪鬼嚇佢啦.

[quote]
蕭夫人信箱 寫道:

珍珠宮

好媽媽勳章

emily_bb
not yet left ar ????

大宅

執埋小小嘢就走啦.

蕭夫人信箱 寫道:
emily_bb
not yet left ar ????

珍珠宮

好媽媽勳章

咁5d啦, 返去見對小寶貝呀麻

[quote]
Emily_bb 寫道:
執埋小小嘢就走啦.

[quote]

首頁

尾頁

跳至