論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

佢初初來到時係用手洗, 但後來我俾佢用洗衣機洗衫, 但係就越來越過份, 開頭就一星期洗兩至三機佢嘅自己衫,跟住日日洗, 現在一日可以洗兩至三機衫.

我自己一個人都無咁誇張, 我同老公D衫都係一星期洗三至四機. 你地會唔會出聲問佢點解咁多衫要洗或同佢講每星期只可最多三機呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

I told her she can use it when she can fill up a FULL load in the machine. Before that, she washes 5 items of clothing only in the machine, what a waste of water and electricity!

大宅

原帖由 irenetyw 於 10-3-1 10:36 發表
開頭就一星期洗兩至三機佢嘅自己衫,跟住日日洗, 現在一日可以洗兩至三機衫.

佢係咪一件衫一機?定係接埋樓上樓下d工人既衫做磅洗?
不如規定逢星期幾先洗得佢d外衣.

別墅

I checked that she fill up a Full load in the machine everytime.

原帖由 Jasmine-4711 於 10-3-1 11:12 發表
I told her she can use it when she can fill up a FULL load in the machine. Before that, she washes 5 items of clothing only in the machine, what a waste of water and electricity!

別墅

如果佢已經full load一機,你地容許佢一星期洗幾多次呢?或會唔會問佢點解有咁多衫洗呢?

原帖由 bbJP 於 10-3-1 11:34 發表

佢係咪一件衫一機?定係接埋樓上樓下d工人既衫做磅洗?
不如規定逢星期幾先洗得佢d外衣.

珍珠宮

我只限佢一星期開機一次~

侯爵府

嘩...咁又好誇張喎...一個人邊度嚟咁多衫洗呀....佢係咪接咗生意返嚟洗呀....!
我工人都係4~5日用機洗一次自己衫。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 hellomag 於 10-3-1 13:24 發表
嘩...咁又好誇張喎...一個人邊度嚟咁多衫洗呀....佢係咪接咗生意返嚟洗呀....!
我工人都係4~5日用機洗一次自己衫。

係呀,一個人咁多衫洗?你check 吓D係邊個人的衫.

我媽的工人,上工前我講好佢自己的衫自己洗返,但床單,被就用机洗. 佢無乜衫要洗的,係身著個幾件. 就算放假出街都係多一件衫同一條褲. 冬天褸係我比佢嘅,佢都自己洗返.

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

我以前比工人一星期洗2-3次, 但現在的工人只比一星期一次. 不過看了留言等再換新工人可能叫佢用手洗自己衫。

大宅

面衫可以同埋我地一齊洗,但內衣要佢分開自己用手洗,夏天因為d衫溥,就叫佢用手洗.

男爵府

我會要求工人佢所有衫褲都用手洗

大宅

I let her use my washing once a week. But i told her she has to wash her panties by hand.

別墅

感激各位意見,等我研究一下點解決。

別墅

我於星期日同我工人講部洗衣機壞左(我取走其中一件PARTS), 叫佢手洗自己D衫, 我地D衫會拎去我亞媽到洗, 佢即黑面同超唔高興, 佢由星期日到星期二都佢都無衫洗過, 超奇...之前佢日日一機衫.
到今日佢自己私下打俾我媽話我叫佢拎D衫落我亞媽到洗(當然沒有此事), 我亞媽即刻SAY NO. 其實我地自己D衫唔係咁多, 都未夠一機. 最終今晚佢自己手洗左佢自己6件衫咁大把.佢洗完衫後, 公主病就發作, 我都無計...
我諗住用呢個藉口約三個星期, 如果佢真係幫人洗衫, 佢應該交唔到貨.之後睇下仲有無其他方法, 我都明白開頭放鬆咗, 而家要收緊都好難.仲要忍多佢3個月呀....佢6月完約.

子爵府

DAY 1 開始要佢每日沖完涼就一定要洗衫, 唔可以過夜, 佢地做野出汗, D 衫又DIRTY 又臭, 點可以唔即日洗, 我怕佢地唔即日洗第2日照著返, 然後又去抱BB 每日都洗自己套衫, 唔係好辛苦JE!

原帖由 HWY 於 10-3-1 16:29 發表
我會要求工人佢所有衫褲都用手洗

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至