論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

我屋企2個大人,1個bb,+工人姐姐就3個大人食飯, 1星期煮3-4餐晚飯, 我一次俾$100佢買餸, 一開始佢買完餸剩左$會放響廚房度俾我睇, 但我就唔會問佢, 但而家就無啦, 有次我阿媽見到佢買既餸就問我俾幾多$$佢, 我話$100, 我阿媽就話好貴呀, 平時都係食下雞翼,豬排,菜,魚, 好家常飯,3個餸, 有時有湯飲, 以前佢用晒d$$先會再問我拿, 但呢2個月黎餐餐都係拿$100, 我都覺得有d貴, 但又唔知點開聲好, 佢照顧bb同屋企做野都幾好, 唔知係咪之前做得太鬆, 整到而家有時情願出去食都唔使咁貴

大宅

我一個星期俾一次, 次次都是$500, 都是同你一樣人數, 晚晚2個送 + 1滾湯.
我有個銀包俾佢放錢, 又俾本簿佢mark 低, 我會去check.
$100太貴了, $50 - $60 已夠. (煲老火湯會貴d)

原帖由 yuffieyip 於 10-3-23 17:50 發表
我屋企2個大人,1個bb,+工人姐姐就3個大人食飯, 1星期煮3-4餐晚飯, 我一次俾$100佢買餸, 一開始佢買完餸剩左$會放響廚房度俾我睇, 但我就唔會問佢, 但而家就無啦, 有次我阿媽見到佢買既餸就問我俾幾多$$佢, 我話$100, ...

禁止訪問

公爵府

一家三口+工人, 一星期要成$700-$800, 但包藥房買的用品&鼓油呢啲小雜貨, 米/油有時我自己買, 有時叫佢買。

一星期cook5日lunch比仔+工人, 另cook5晚左右, 每晚3餸, 另外一星期買3條游水魚(約$30-$45)比阿仔, 一星期又煲3之次老火/魚湯, 東區買餸又貴啲, 不過我可以帶飯, 都叫ok嘅。

每日買餸一定要mark簿。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

伯爵府

我每次會俾$500 (家連工人3大2小)

你俾本數簿佢記買左D乜, 日期, 街市買要攞收條, 超市買要睇發票.

唔駛唔好意思.

公爵府

我自己買餱, 好少叫姐姐買, 而且就算叫姐姐買, 都係買我叫佢買既野 (eg. 一斤菜心 $6 呢d有數得計既) 有朋友教過我, 如果要搵姐姐買餱, 就要佢記低買左d乜, 幾多錢, 假期同姐姐一齊去下街市, 等姐姐知道你唔係個乜都唔知幾錢既亞mum~

公爵府

多口加多句, $100一餐 3大1b (個bb即係冇份食啦~) 真係好貴, 我一星期只係用 $200左右買餱 (部分重要係買比bb 整粥仔) 都係3餱, 湯就一星期4次~ (不過當然都係要睇你煮d乜, 我就普通家庭小菜多)

男爵府

醒目開學勳章

多謝大家既意見呀, 之前一路都無叫佢買完野報數, 所以而家先叫佢覺得有d唔好意思咁, 不過我唸都真係要整返本簿仔, 自己懷疑好似仲唔好

男爵府

醒目開學勳章

其實之前一路都無叫佢報數都係因為老公,佢成日話如果唔信佢就自己去買,叫得佢去買就要信佢, 所以最後都無整,不過係因為琴日果餐, $90買左2人用既豬排,菜心, 麵包,真係好貴.....所以真係要改下先

大宅

依傢每次俾 HK$100.00 買餸,
因去超市買有單有據,
但佢每次都會俾返 BALANCE 同單我睇返...

但我都打算下個月開始,
會一次過俾 $500.00 佢,
有單就留單, 冇單就 MARK 簿,
用晒就攞晒黎俾我睇完再俾 $500.00

首頁

尾頁

跳至