論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個新工人要還agent費3000蚊, 要還連續6個月, 咁我昨日收到張去7-eleven還錢既咭, 我想問咁到時出糧我係咪扣起3000蚊幫佢去7-eleven入, 餘下580直接比佢??但在簽收紙上應該點寫, 分開寫3000同580?咁如果開左銀行戶口for工人出糧咁又應該點入錢??謝謝!!!

珍珠宮

工人還錢, 係工人嘅事. 佢點還, 還唔還, 僱主都唔該插手.

僱主嘅責任係出足糧俾工人, 否則, 佢去告你underpaid, 每個月只係出三百幾俾佢都得. 制唔過.

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Fanny媽媽 於 10-3-25 15:14 發表
我個新工人要還agent費3000蚊, 要還連續6個月, 咁我昨日收到張去7-eleven還錢既咭, 我想問咁到時出糧我係咪扣起3000蚊幫佢去7-eleven入, 餘下580直接比佢??但在簽收紙上應該點寫, 分開寫3000同580?咁如果開左銀行戶 ...

簽收紙上不用分開寫, 寫足$3,580 就OK, 你出糧時比埋張7-11 copy 佢就得!

男爵府

回覆 3# 小師妹 的文章

咁即係我o係出糧前同佢去7-eleven入左3000先, 之後番到去出糧就比張收據copy+$580就ok??

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會建議你唔好理佢還錢o既事...
張7仔還款咭交返比佢, 提佢休息日記得還同唔好借財仔
每月準時出糧, 出足$3580比佢, 最好入佢bank a/c 或開票比佢

禁止發言

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

妳唔可以幫佢去7-eleven還錢,個工人可以告妳underpaid架
香港法例只準agent收工人唔多過一成人工介紹費,所以個個agent都唔認自己收工人每月$3000介紹費,佢哋話係印尼學校/菲律賓agent收,所以最好妳出足糧比工人,佢自己還(唔好幫agent,費時做幫兇,第日比人告)

禁止訪問

男爵府

咁我應唔應該每個月問佢攞番張收條睇下呢??我怕佢冇入, 因為始終係借財務公司錢MA, 如果唔入我驚煩到我地!!!!

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 chrisam 於 10-3-25 16:10 發表
我就唔係咁睇, 你一定要同佢去7-11入錢, 等佢無機會唔還錢, 佢唔還錢而用晒都錢, 都會影響倒僱主. 我個工人就係兩期沒有還錢, agent 就打電話給我老公, 話工人無還錢. ...

無錯勒, 個agent 都係咁叫我地同佢去7-11入錢, 出糧照寫$3,580 , 事實上我地係無 underpaid 到喎!

男爵府

回覆 8# chrisam 的文章

咁你個工人兩期冇還咁點算呀???

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我上次個賓就係冇還agent fee比財務公司收數,後來出第2期糧前我同佢講會同佢一齊去7仔交錢, 點知佢未出第二個月糧就比封辭職信我叫我出埋糧比佢,因為佢唔想還錢. 結果只做左1個半月多少少就走左

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 小師妹 於 10-3-25 16:39 發表

無錯勒, 個agent 都係咁叫我地同佢去7-11入錢, 出糧照寫$3,580 , 事實上我地係無 underpaid 到喎!

agent梗係叫你咁做喇, 佢係債主, 佢梗係想工人準時還錢...
但係比人告underpaid個個係僱主, 唔係agent喎....
就算真係full pay出足糧比工人都可以比工人老屈underpaid架, 仲要係事實上真係得$580過工人...我覺得無謂幫agent而要自己take risk囉...
而且工人欠agent錢係工人o既私人財政問題, 僱主冇權干涉架...就等如老細唔可以私下扣起我分糧幫我交稅/比家用/還咭數....

禁止訪問

男爵府

回覆 14# ahusband 的文章

因為今次係我第二次請工人, 我第一個工人都ok自己還曬錢, 但今次呢個agent係叫我同佢去7-eleven入, 所以我咪想知點解囉?同埋我驚佢唔還錢d財務公司會攪攪振ma

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 siusum 於 10-3-25 16:55 發表

agent梗係叫你咁做喇, 佢係債主, 佢梗係想工人準時還錢...
但係比人告underpaid個個係僱主, 唔係agent喎....
就算真係full pay出足糧比工人都可以比工人老屈underpaid架, 仲要係事實上真係得$580過工人...我覺得無 ...

唔係喎! 我D friend 個個請印都係咁, 你事實係出足比佢, 怕咩佢老屈, 佢依家都還晒勒 ! No problem !

大宅

題外話, 原來本地工人係agent 搵工都要俾agent 費, 我以為佢地免費tim

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 Fanny媽媽 於 10-3-25 15:14 發表
我個新工人要還agent費3000蚊, 要還連續6個月, 咁我昨日收到張去7-eleven還錢既咭, 我想問咁到時出糧我係咪扣起3000蚊幫佢去7-eleven入, 餘下580直接比佢??但在簽收紙上應該點寫, 分開寫3000同580?咁如果開左銀行戶 ...

如果係我, 我會押件印去7-11, 當面數$3580, 要佢簽收, 但$3000我會同佢入落agency.
但我頂得件事6日,唔使了.

珍珠宮

原帖由 Fanny媽媽 於 10-3-25 16:10 發表
咁我應唔應該每個月問佢攞番張收條睇下呢??我怕佢冇入, 因為始終係借財務公司錢MA, 如果唔入我驚煩到我地!!!!

依家d 財務公司唔敢亂嚟, 因佢都驚搞到你你會炒咗個工人!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

首頁

尾頁

跳至