自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

自己九九年考o左ATCL,二零零一年考埋ADVANCED CERT.(宜家已經無o左loo,好似改o左dip abrsm),之後部琴就開始封塵,雖然份工同音樂都幾有關係,但隨住結婚生仔,彈琴o既時間真係愈來愈少,近日睇完一d演奏心得交流討論區o既post ,突然間好想彈返琴...
其實自己有個少少夢想:就係考LTCL(哈,想來都無咩可能了~)
不過,宜家我返工日日都見到個拎到FTCL o既朋友仔,心靈上都有少少安慰

複式洋房

好媽媽勳章

LTCL

唉……LTCL最大的問題是要練琴……而對上班人士來說練琴最大的敵人是時間/精力……正常來說一日要練一小時(因為要熱身,不是手指易傷)……

如果是FTCL,運動量爆大,要人人不斷操,不是就算有技巧也沒用,基本上好像運動員那樣……
進步就會快樂。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我啱啱開始學

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

細女返學後會自己練返一排先再學...

原帖由 hellomiffy 於 10-4-7 12:08 發表
我啱啱開始學
我想要9999呀...

大宅

好媽媽勳章

未嫁時學到四級,放低左2X年,差d唔記得自己學過添

大宅

好媽媽勳章

我想問下一個21歲女仔,對音樂完全無認識,宜家想來學鋼琴,得唔得啊?對于她來講會唔會好難?
原帖由 muimui媽 於 10-4-7 12:21 發表
未嫁時學到四級,放低左2X年,差d唔記得自己學過添

水晶宮

好媽媽勳章

當年會考前,考到5級...之後因為要溫習就無再學,廿幾年lu~
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

醒目開學勳章

小朋友番晒學好無聊,所以岩岩開始學
冇諗住考級,想彈下歌仔先,有興趣再算

子爵府

我都啱啱學咗3個月, 學緊伴奏, 以前好細過想學, 但亞媽唔比學, 而加因兩個學緊, 屋企有琴, 自己又有時間, 所以學嚟玩吓, 一定唔會考琴試, 只係彈吓自己鍾意既曲, 巳經很滿足

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

細細個學到 2, 3 級屋企冇錢停左冇學...前 1, 2 年學返, 今年考 4 級

不過我好懶, 唔係日日練琴, 都唔知可唔可以 pass

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

你地起邊度學呀?
我細過學過吓
大仔遲d學
自己都想學返

男爵府

我19歲出黎做野時先開始學,學左兩年考5級,過多一年考埋5級樂理(當時己大肚6個月),跟住學到差唔多生就冇學lu,要湊囡,我而家都好想學返架,但未得住~~~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

8級,之後放棄唔再學。
可能我學上去後覺得係被迫彈d自己唔喜歡嘅曲譜,所以冇心再學,頂多得閒自娛或同仔女彈兒歌輕鬆吓。

我自己另想學拉二胡同色士風,有學過鋼琴覺得學其他樂器都易上手好多(結他除外)。二胡唔駛人教都拉到,不過跟人學先學得好d。
盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

原帖由 cececeliawong 於 10-4-7 14:48 發表
我19歲出黎做野時先開始學,學左兩年考5級,過多一年考埋5級樂理(當時己大肚6個月),跟住學到差唔多生就冇學lu,要湊囡,我而家都好想學返架,但未得住~~~
好堅呀你

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 雪~bb 於 10-4-7 14:43 發表
你地起邊度學呀?
我細過學過吓
大仔遲d學
自己都想學返

我跟私人 miss 學...咁大個人去琴行好似有 d 怪咁...

複式洋房

好媽媽勳章

成人學琴沒難度

回小熙熙 ((Kalson)mm)
>>我想問下一個21歲女仔,對音樂完全無認識,宜家想來學鋼琴,得唔得啊?對于她來講會唔會好難?

絕對不會,不過成年人通常心急,一般對自己要求好高,所以容易覺得自己進步得不夠快而感到氣餒。

回 mrsjimmy
>>不過我好懶, 唔係日日練琴, 都唔知可唔可以 pass

其實練琴的方法是很重要的……我有多位成年學生不是日日練,也可以兩年5級。
進步就會快樂。

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 召藥師 於 10-4-7 15:03 發表
8級,之後放棄唔再學。
可能我學上去後覺得係被迫彈d自己唔喜歡嘅曲譜,所以冇心再學,頂多得閒自娛或同仔女彈兒歌輕鬆吓。

我自己另想學拉二胡同色士風,有學過鋼琴覺得學其他樂器都易上手好多(結他除外)。二胡唔駛人教都 ...

伯爵府

小學果陣學左3個月... 之後屋企無錢唔比再學...
初初出黎返工開始學,學左兩年考到4 級,之後無再學喇,一路返工一路返學,仲要練琴原來都好辛苦

首頁

尾頁

跳至