樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問揾地產放樓,除左1﹪俾地產的佣金,會唔會私下再俾佣成功放出(好價)的經紀?因同屋企人有意見分歧,想問下一般做法或意見。

複式洋房

呢樣野....俾係人情唔俾係道理, 無話一定既

大宅

我又想問吓, 好果A地產同業主講唔到好價, 而B地產話佢地講到接近價, 我要比佣係比邊間? 但我同A地產簽咗睇樓紙?

原帖由 C.C 於 10-4-12 05:25 發表
呢樣野....俾係人情唔俾係道理, 無話一定既

侯爵府

好媽媽勳章

as I know, you should paid for both of them

原帖由 Elmo_baby 於 10-4-12 11:34 發表
我又想問吓, 好果A地產同業主講唔到好價, 而B地產話佢地講到接近價, 我要比佣係比邊間? 但我同A地產簽咗睇樓紙?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果你經b買,咁一定要比b啦....而如果a知你經其他行買左,就自然會追收~~
原帖由 Elmo_baby 於 10-4-12 11:34 發表

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Valday 於 10-4-12 00:37 發表
想請問揾地產放樓,除左1﹪俾地產的佣金,會唔會私下再俾佣成功放出(好價)的經紀?因同屋企人有意見分歧,想問下一般做法或意見。

你之前有無講明比佢知.. 等佢落力d..??
如果有就比人囉.. 呢d應該之前講定左..

如果無講. 佢又放到. 就吾駛啦.. sell高左. 佢佣都收多左. ok 啦.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 ac321 於 10-4-12 11:48 發表
as I know, you should paid for both of them

你咁. 要比2邊架wor>. 好大wok 呀....
吾係一人一半. 係兩邊都要比.. 比double wor>.

公爵府

原帖由 Valday 於 10-4-12 00:37 發表

如果個經紀公司唔知你私下比佣佢,好似咁會有問題架喎!

大宅

a地產唔落力, 只係話業主話唔减, 就介紹另一間平少少, 我覺得去唔專業, 所以我就去咗b地產, 佢話同我去傾吓個價...

原帖由 ume 於 10-4-12 12:36 發表

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

你係唔係同A地產簽獨家的, 如果係, 你2邊都要比.
如果唔係的, 咁邊個做左,
咩比邊間地產囉!

原帖由 Elmo_baby 於 10-4-12 18:27 發表
a地產唔落力, 只係話業主話唔减, 就介紹另一間平少少, 我覺得去唔專業, 所以我就去咗b地產, 佢話同我去傾吓個價...

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

yes

原帖由 ume 於 10-4-12 12:36 發表

大宅

佢冇講係唔係獨家...

原帖由 joannewu_0302 於 10-4-13 12:56 發表
你係唔係同A地產簽獨家的, 如果係, 你2邊都要比.
如果唔係的, 咁邊個做左,
咩比邊間地產囉!

大宅

如果你 A 簽左睇樓紙, 同B 買既話, A係會追收佣金或者可能要同B對拆, 所以你睇樓時雙重睇過既話就一定要出聲...吾係就會搞到好大鑊既啦.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 Elmo_baby 於 10-4-13 14:22 發表
佢冇講係唔係獨家...

無論係咪獨家, 你幫a公司簽咗睇樓紙, a就可以追番你佣金. 如果你想俾多d佣個經紀, 係要喺買賣合約度寫明你俾幾多, 唔可以私下俾多d. 因為個經紀同時代表埋個賣家, 佢一定要俾買賣雙方知道佢收咗雙方幾錢佣金的.

大宅

只不過係我去B地產揾其他盤睇, 同經紀講跟其他地產睇過這單位但傾唔到我個價, 所以佢先話可以同我去傾吓, 如果咁煩就唔好啦...

原帖由 EMMA88 於 10-4-13 16:30 發表

如果你 A 簽左睇樓紙, 同B 買既話, A係會追收佣金或者可能要同B對拆, 所以你睇樓時雙重睇過既話就一定要出聲...吾係就會搞到好大鑊既啦.

大宅

其實唔使佢比discount,已經當比左tips佢囉! 而家好多經紀都好似唔憂做咁!

大宅

你同b地產講你ge情況,並表明自己只係可以負擔一份佣金,佢地自然有方法攪. b地產為左賣家份佣,可能唔洗你比呢!

大宅

你地唔好以為經紀收1%全數比自己,其實佢地只好得好少例如買家賣家各比1%但經紀只有總和的10%,其如係公司收90%架!!!!

首頁

尾頁

跳至