嬰兒食譜

跳至

首頁
34567...22

尾頁

別墅

Re: 兒童與幼兒營養

其實各位有冇試過俾小朋友飲'保兒加營素' 因我有朋友個b飲過話ok喎

複式洋房

Vivian33432

Could you please send me some information of 兒童與幼兒營養。 Thanks!

複式洋房

Hi vivian33432

Pls also pm me the information of 營養班 as I would like to take some courses about 兒童與幼兒營養.

Many thks

民房

Hi 心心形形,
我同您一樣為個女食飯而煩惱, 佢現在3 yrs 重 29lbs, 佢一向唔喜歡飲奶, 最近看醫生, 醫生建議改飲鮮奶, 試咗一星期, 情況有改善, 中午一般吃粉麵都是一時時肯自己食, 晚飯就完全唔肯自己食, 我也用過同您用的方式引佢食, 結果都一樣, 如果餵佢食就好小小, 但佢已經3yrs, 希望佢可以自己食, 唔知其他家長有無好方法.

心心形形 寫道:
唉!我睇你地都無乜邊個有我個女那麼輕.佢現在6.5yrs(一年級),都係得36lbs左右,真係唔知點算是!! :-( 佢其實真係食好少野,有時又無胃口,開飯就要比人罵先食.我同老公都有試過用好多方式引佢食,如:(問問題,猜拳,送貼紙........)但都一樣.不過佢有時又可食好多食物,但真是唔多吸收.

我d friend見到,就係問佢做咩愈來愈瘦???? :tongue:

我有想過帶她抽血,看醫生,真係好煩 :-( :-( :-(

大宅

JK415:
好耐無上呢到,原來都仲有回應。
我有帶囡去睇e生,e生叫我同佢做多d運動,日日5時左右同佢去跑步,出一身大汗,返來沖涼,一小時後先食飯,才可增肥。但我又邊樹咁得閒,因我有兩個小朋友,同佢地跑得步來,又點煮飯呢??(但我知要付出先有收穫 )

至於有bk mon話飲保兒加營素,已差不多飲了六罐,一磅都無增長過。 :-( :-( :-(

我前日上網見到有中e報導,主要是瘦人多火,瘦人不一定食慾不振,只是腸胃不吸收,吃了都得不到營養似的,而瘦人精力旺盛,勞心勞神,常有手足心熱,脾氣煩躁等.....我看了完全中晒我個女,佢真的精力旺盛,勞心勞神,常有手足心熱,脾氣煩躁,摸下佢隻手,簡直好似發燒似的。

不知你們的孩子有冇以上跡象?

JK415 寫道:
Hi 心心形形,
我同您一樣為個女食飯而煩惱, 佢現在3 yrs 重 29lbs, 佢一向唔喜歡飲奶, 最近看醫生, 醫生建議改飲鮮奶, 試咗一星期, 情況有改善, 中午一般吃粉麵都是一時時肯自己食, 晚飯就完全唔肯自己食, 我也用過同您用的方式引佢食, 結果都一樣, 如果餵佢食就好小小, 但佢已經3yrs, 希望佢可以自己食, 唔知其他家長有無好方法.

[quote]
心心形形 寫道:
唉!我睇你地都無乜邊個有我個女那麼輕.佢現在6.5yrs(一年級),都係得36lbs左右,真係唔知點算是!! :-( 佢其實真係食好少野,有時又無胃口,開飯就要比人罵先食.我同老公都有試過用好多方式引佢食,如:(問問題,猜拳,送貼紙........)但都一樣.不過佢有時又可食好多食物,但真是唔多吸收.

我d friend見到,就係問佢做咩愈來愈瘦???? :tongue:

我有想過帶她抽血,看醫生,真係好煩 :-( :-( :-(
[/quote]

民房

心心形形,
很高興收到您的回應, 您所講的精力旺盛,勞心勞神,常有手足心熱,脾氣煩躁, 我囡囡全部都是, 請問中醫有無有指教如何令佢的問題有改善.

我近日給她吃花塔餅, 有小小改善, 進食時間稍有縮短.

[quote]
心心形形 寫道:
JK415:
好耐無上呢到,原來都仲有回應。
我有帶囡去睇e生,e生叫我同佢做多d運動,日日5時左右同佢去跑步,出一身大汗,返來沖涼,一小時後先食飯,才可增肥。但我又邊樹咁得閒,因我有兩個小朋友,同佢地跑得步來,又點煮飯呢??(但我知要付出先有收穫 )

至於有bk mon話飲保兒加營素,已差不多飲了六罐,一磅都無增長過。 :-( :-( :-(

我前日上網見到有中e報導,主要是瘦人多火,瘦人不一定食慾不振,只是腸胃不吸收,吃了都得不到營養似的,而瘦人精力旺盛,勞心勞神,常有手足心熱,脾氣煩躁等.....我看了完全中晒我個女,佢真的精力旺盛,勞心勞神,常有手足心熱,脾氣煩躁,摸下佢隻手,簡直好似發燒似的。

不知你們的孩子有冇以上跡象?

大宅

jk415:

不過你個女3歲已有29磅都幾好la, 我大女7歲39磅,細女4歲30磅,點算??

你可以看下<增肥食譜>

我地研究下,再討論。乜野係毛豆角子?黃氏?

公爵府

好媽媽勳章

hi all mami,

我個囡囡而家23個月, 都係得22lb咋, 佢仲要一直由營養師跟進, 每半年見一次, 係7月中同佢見完, 營養師話囡囡個體重相比年頭時下跌o左25%, 高度都無咩長高, 因為營養不足先會o甘, 嚴重既重會影響佢既發育添 :-( :-( 雖然營養師有建議我每餐俾一個份量既食物佢食, 不過囡囡根本食o吾到o甘多, 有時仲o吾肯食添, 又點會肥啫, 而且佢又精力旺盛, 食得嗰小小野又點夠佢消耗wor, 我都o吾知有咩方法先可以令佢食多d野, 試過轉飲保兒加營素, 都無咩效果, 見到佢o甘廋真係好心痛 :-( :-(

大宅

Chloemummum:

營養師建議你每餐俾一個份量既食物佢食,係食乜呀?

公爵府

好媽媽勳章

心心形形,

餐單如下 :

早餐 : 奶 7oz
早小點 : 餅乾 or 麵包

午餐 : 飯 or 麵 1碗 + 肉 2~3兩 + 蔬菜半碗
下午茶 : 奶 7oz (其間可以再加生果 or 餅乾 or 麵包)

晚餐 : 飯 or 麵 1碗 + 肉 2~3兩 + 蔬菜半碗

臨訓前 : 奶 7oz

其實到現階段, 我個囡囡除o左早小點o吾食之外, 其他都未試過食得晒, 最叻都係食到大半, 個營養師仲話其實以佢o甘廋, 應該要比呢個餐單食多1倍先得 有時諗連大人都未必食到o甘多la, 更何況係小朋友 另外佢介紹o左隻 : "polycal" 叫我加落d奶度俾囡囡飲, 等佢可以重d wor

大宅

chloemummum

wa! 23個月點食 飯 or 麵 1碗 + 肉 2~3兩 + 蔬菜半碗呀?真係大人有d都食唔到wo !

公爵府

好媽媽勳章

咪係lor, 所以營養師建議既咪參考下, 不過又真係無須要跟到足, 個小朋友o甘細, 個胃又點會大到可以裝o甘多野ar
心心形形 寫道:
chloemummum

wa! 23個月點食 飯 or 麵 1碗 + 肉 2~3兩 + 蔬菜半碗呀?真係大人有d都食唔到wo !

民房

心心形形,
多謝您的增肥食譜, 我也不懂那些名稱, 可以到藥材舖問.

心心形形 寫道:
jk415:

不過你個女3歲已有29磅都幾好la, 我大女7歲39磅,細女4歲30磅,點算??

你可以看下<增肥食譜>

我地研究下,再討論。乜野係毛豆角子?黃氏?
該用戶已被刪除

別墅

子爵府

別墅

你有否想過的食物不夠吸引好味?因為bb都好識得食好野.我女都好瘦,現在19個月都係19磅.之前不中意飲奶.最近我試日本的森永,她又好中意飲.但這段時間又無胃口食野,我昨天去行書局買左2本bb兒童食譜.想花的心思整的不同種類的食物俾她試,希望胃口會好的.其實食物的質素同味道好緊要.花下心思,試多幾種不同的奶粉. :lol:
:wave: :pint:

民房

Hi Vinoo,
我囡囡3歲多, 我近這兩個月開始轉食鮮奶, 有小小好轉. 森永是否有提供3歲的奶粉.

民房

THZ

別墅

JK415:
森永大仔9個月至3歲.你可以在尖沙嘴其士大廈13樓的東贏遊買會平的$450 有3罐.
:wave: :pint:

首頁
34567...22

尾頁

跳至