跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Lincoln仔啱啱15磅(just 6m).食5oz 5-6 餐,半餐with米糊. 你地呀b lei?

大宅

好媽媽勳章

25/4先6個月,而家先至14磅,食4餐,每餐6-7安,未食米糊,其餘時間佢都訓覺

大宅

醒目開學勳章

我個仔仲細碼呀, 得12磅咋, 月尾先夠6個月, 一日食2餐粥, 一餐6安奶, 其如淨係食人奶.

男爵府

JKB六個月剛好16磅,每餐食5-6oz,一日五餐,其中有一餐食兩teaspoon米糊,一日食一次水果蓉。

JKB係因為瞓得少,所以唔吸收

複式洋房

我阿仔差不多6個月時15.6磅, 食5-6oz, 一日5餐, 幾啖粥, 幾啖米糊。

細碼B mama們, 你地係咪都係細碼人?

ps. party日見Lincoln仔又唔似細碼B喎, 可能同我阿仔一樣, 塊面扼人?

大宅

好媽媽勳章

Lincoln仔塊面同大脾扼到人. 有個flat tummy. 婆婆話可能骨輕.

我高度係細碼人...hehe!

原帖由 actam 於 10-4-16 09:34 發表
我阿仔差不多6個月時15.6磅, 食5-6oz, 一日5餐, 幾啖粥, 幾啖米糊。

細碼B mama們, 你地係咪都係細碼人?

ps. party日見Lincoln仔又唔似細碼B喎, 可能同我阿仔一樣, 塊面扼人? ...

大宅

好媽媽勳章

我以為JKB同Lincoln仔差不多size.食量差不多.party見佢大size個Lincoln仔好多.

Lincoln仔宜家瞓到1-2個鍾晏覺 x 3次. le兩個月都係重得一lb一個月....唉!

原帖由 jkfamily 於 10-4-16 09:32 發表
JKB六個月剛好16磅,每餐食5-6oz,一日五餐,其中有一餐食兩teaspoon米糊,一日食一次水果蓉。

JKB係因為瞓得少,所以唔吸收

大宅

好媽媽勳章

Darren BB 6個月16.5磅, 每日4-5餐食8oz,前日開始食幾羹粥仔. 我同c6都係大隻人, 唔知點解Darren會咁瘦.
Darren Lo :  10 Oct 2009

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Caden B 今日同尋日去打左針﹐尋日榜16.36 lbs﹐今日榜得16.2 lbs, 屬25線﹐不過高度得65cm﹐屬細碼B﹐爸爸同我都唔係好高﹐分別5'7 and 5'3

Caden食量﹕ 1日5餐7安奶﹐7點半果餐食7安奶開既米糊

大宅

Lincoln仔真係唔似細碼B呀!!

我個女前幾日16磅, 1日5餐, 6安, lunch 的一餐加兩匙米糊.

janet, 你幾點比bb食水果蓉ga?? 有冇加入米糊的??

大宅

原帖由 ij20051106 於 10-4-15 23:45 發表
25/4先6個月,而家先至14磅,食4餐,每餐6-7安,未食米糊,其餘時間佢都訓覺

咁快只食4餐?

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 mb2 於 10-4-16 13:25 發表

我個女前幾日16磅, 1日5餐, 6安, lunch 的一餐加兩匙米糊.

janet, 你幾點比bb食水果蓉ga?? 有冇加入米糊的??

你囡囡有16磅係咪屬於50個條生長曲線?我尋日同囡囡去健康院磅得個14.9磅咋!只係維持係25個條生長曲線。

不過囡囡不嬲都食得唔多,家陣都仲係4-6安左右一餐,有時夠膽c食3安添!所以佢15磅都無一d都唔出奇。

複式洋房

原帖由 Fullstop 於 2010-4-16 12:39 發表
Caden B 今日同尋日去打左針﹐尋日榜16.36 lbs﹐今日榜得16.2 lbs, 屬25線﹐不過高度得65cm﹐屬細碼B﹐爸爸同我都唔係好高﹐分別5'7 and 5'3

Caden食量﹕ 1日5餐7安奶﹐7點半果餐食7安奶開既米糊 ...

7安奶開既米糊咪好多? Caden食得晒嗎?

大宅

原帖由 mylovelyBB 於 10-4-16 13:38 發表

你囡囡有16磅係咪屬於50個條生長曲線?我尋日同囡囡去健康院磅得個14.9磅咋!只係維持係25個條生長曲線。

不過囡囡不嬲都食得唔多,家陣都仲係4-6安左右一餐,有時夠膽c食3安添!所以佢15磅都無一d都唔出奇。 ...

係呀, 啱啱是50%... 佢今個月catch up 番兩磅, 因為之前肚屙成個月一d都冇重過.. 依家佢66cm, 又係50%生長線...不過個頭只係25%.

男爵府

原帖由 mb2 於 10-4-16 13:25 發表

我係用blender打到d雪梨or蘋果成蓉
JKB鍾意食,吃碼吃四分一個,有時可以食半個

男爵府

原帖由 Babecowmm 於 10-4-16 10:05 發表
Lincoln仔塊面同大脾扼到人. 有個flat tummy. 婆婆話可能骨輕.

我高度係細碼人...hehe!

JKB得個頭同塊面夠大,個身好瘦,一樣都係flat tummy
我高度係160cm,但c6差唔多180cm,瘦少少唔緊要,希望佢大個仔會長高d

複式洋房

原帖由 jkfamily 於 2010-4-16 14:16 發表

我係用blender打到d雪梨or蘋果成蓉
JKB鍾意食,吃碼吃四分一個,有時可以食半個

我想問雪梨用邊隻? 鴨梨?
使唔使去皮?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 actam 於 10-4-16 13:38 發表

7安奶開既米糊咪好多? Caden食得晒嗎?

我應該話﹐呀仔食4安奶+3安用奶開既米糊至岩。

JK,我想問你Blend左既水果蓉洗唔洗加水﹖一日食幾次﹖係咪餐與餐之間食﹖

男爵府

原帖由 actam 於 10-4-16 14:30 發表

我想問雪梨用邊隻? 鴨梨?
使唔使去皮?

我有去皮,去完皮再用熱水洗一洗
因為雪梨多汁,唔使加水
蘋果就加小小暖水

我自己用過貢梨同鴨梨,貢梨甜d但無咁多汁,而且質感粗鞋d,鴨梨無咁甜但多汁,jkb鍾意鴨梨多d

男爵府

原帖由 Fullstop 於 10-4-16 14:33 發表

我應該話﹐呀仔食4安奶+3安用奶開既米糊至岩。

JK,我想問你Blend左既水果蓉洗唔洗加水﹖一日食幾次﹖係咪餐與餐之間食﹖

蘋果蓉我會加少少暖水,梨蓉無加水
一日食一次,餐與餐之間食
不過前兩日佢打完針發燒,停左無食,今日會食番,可能會試啤梨

首頁

尾頁

跳至