論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我有時見有人話屋企個工人幾好,但自己唔用啦,於是post上來問有無人有興趣,轉個頭就被版主delete咗

咁係咪即係連自己屋企嗰個都唔可以咁post?定還是版主懷疑佢係agent先至delete?因為有時啲媽咪都想上來,搵下有無完約唔續但有人用過幾好的工人當然,真係可遇不可求。

伯爵府

好多AGENT都係扮用家, 介紹"自己用緊既好工人"架啦, 邊有人會在額頭寫住自己係AGENT?! 唔怪得版主DELETE架.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 mylulu007 於 10-5-4 17:39 發表
好多AGENT都係扮用家, 介紹"自己用緊既好工人"架啦, 邊有人會在額頭寫住自己係AGENT?! 唔怪得版主DELETE架.

i agree!

男爵府

我CASE係.....
上兩星期左右我收到PM(因我之前留言話想搵工人)話用過唔錯, 想介紹AGENT給我咁, 咁我試下打過電話去問下, ..個AGENT好快SEND D工人資料給我, 我見到一個OKAY, 仲好快PHONE INTERVIEW(真人係澳門, 佢話澳門冇視象, 只可以電話傾), IN完我都算滿意, 仲比埋佢做左4年的前顧主電話NO我問, 咁個前顧主都話呢個工人好好, 係因為做滿4年唔想比長期服務金, 所以唔要呢個工人.. 而AGENT佢又猛話呢LOCAL工人好多人爭, 話要早D決定, 仲SEND SMS比我佢(AGENT)戶口NO, 叫我一定要今晚入DEPOSIT$1200比佢, CONFIRM, 但個A/C沒有公司名, 仲話明天早上會有同事有客簽呢個工人, 即手快有手慢冇, 係咁PUSH我入錢去佢戶口到.. 其實果日由下午打電話去問前後都冇三粒鐘, 起初以為搵工人真係咁做法, 但返到屋企同C6相量, 發覺個AGENT好有問題, 係咁叫人比DEPOSIT, 既已有客看中個工人, 仲介紹比我...後尾唔再信呢個AGNET, 都係搵D朋友用過而又好的AGENT...
我唔知呢個工人係真定假, 但個AGENT做生意手法好有問題...
我發覺PM果D人, 都係只活躍"論盡家傭:呢一版, 唔會去其他版留言...

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

不過我以前試過係呢版搵,簽咗一個BK媽媽refer自己完約嘅工人,結果又真係做得好好,不過後來唔續約,所以先想再來搵過唉,真係比啲agent搞壞個市,少條路行添。

原帖由 mylulu007 於 10-5-4 17:39 發表

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原帖由 traeh 於 10-5-4 16:58 發表
我有時見有人話屋企個工人幾好,但自己唔用啦,於是post上來問有無人有興趣,轉個頭就被版主delete咗。

咁係咪即係連自己屋企嗰個都唔可以咁post?定還是版主懷疑佢係agent先至delete?因為有時啲媽咪都想上來,搵下有無完約唔 ...

本版確是不可作所有介紹或求聘傭工的話題,我明白這個規定是會對會員做成不便,但實在太多"有心人"扮僱主作出分享,所以只可執行此規定.

對各位做成不便,請諒!
Red2008

王國長老

原帖由 cc1549 於 10-5-4 18:04 發表
我CASE係.....
上兩星期左右我收到PM(因我之前留言話想搵工人)話用過唔錯, 想介紹AGENT給我咁, 咁我試下打過電話去問下, ..個AGENT好快SEND D工人資料給我, 我見到一個OKAY, 仲好快PHONE INTERVIEW(真人係澳門, 佢話 ...

看了你的情況,該Agent真似有問題,如你還未delete該PM,請你轉發給我,讓我查看一下.
謝謝!
Red2008

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你個agent肯定有問題, 快d forward 比版主, 唔好比佢再害人. 雖則佢會再化身來搵食, 我地唯有帶眼識pm 啦. 我都有收過幾個呢d pm, 我見唔對路間agent 又比人列左黑店就forward 比版主.

雖則而家無得直接問工人/agent 唔方便左, 但寧願搵唔到工人都唔好比人搵笨呀. 一定要杜絕呢d害群之馬! 我地而家雖然好急需要工人, 但係急更加唔可以亂. 唔係到時仲慘呀.

原帖由 cc1549 於 10-5-4 18:04 發表
我CASE係.....
上兩星期左右我收到PM(因我之前留言話想搵工人)話用過唔錯, 想介紹AGENT給我咁, 咁我試下打過電話去問下, ..個AGENT好快SEND D工人資料給我, 我見到一個OKAY, 仲好快PHONE INTERVIEW(真人係澳門, 佢話 ...

男爵府

已PM, THANKS!
果間AGENCY是叫珈x僱傭公司(KExxYMAID AGENCY)
各位媽咪小心, 小心..................

版主按:名稱部份已被遮蓋.

大宅

対我也是中計者、PM 版主了。
****Mighty****
love you for you
自分に負けるな!!

男爵府

我的工人都係o係BK 哩度的member介紹,到我用唔到哩個工人,我都係哩度post出黎,不過我個post都被版主close左...
唔講我都唔知哩度有人扮agent,因為上得黎,都係黎哩度呻同問問題多..

禁止訪問

王國長老

原帖由 TIFFANY爸爸 於 10-5-5 00:13 發表
係WOO...我同意!係你地懷疑佢係AGENCY...但點可以阻止大家討論自己既工人!我見到有好多人都話"自己請到好工人"咁NOT FARE AR!

可以討論自己個工人唔代表有須要介紹比人.兩者有好明顯的分別.
有會員話自己請到個好工人,內文都是分享自己正在用的工人不錯而並不是要介紹給其他會員.那有何不公平呢?

我明白有心急的僱主想找工人,如我要放寬不難,但一旦放寬就會做成大量Agent甚至分身出來推介.最終受害的會是誰呢?而這對想在此分享及交流的僱主必定做成影響及亦有違本討論區成立的宗旨.

希望各會員能理解及體諒!
Red2008

禁止訪問

哈哈

禁止訪問

哈哈

男爵府

原帖由 TIFFANY爸爸 於 10-5-5 09:47 發表
十個agency,九個都係咁架啦!我都係向你講間請工人,但係個agency都係係咁叫我請,如果唔係冇架喇!無奸不商,人地都係要過日子,我唔同意佢既手法,但even工人冇問題囉,有時做人講野中肯D,比人告就唔好啦!

我冇話佢介紹的工人有問題, 可能佢介紹的工人係好好tim, 我post出來係想提大家呢到好多AGENT, 好多唔知係bk會員定的agent會send pm介紹...亦小心呢個agent, 佢係咁叫人比訂金, 唔知真定假....只係比個提防各位媽咪

...

伯爵府

原帖由 TIFFANY爸爸 於 10-5-5 09:47 發表
十個agency,九個都係咁架啦!我都係向你講間請工人,但係個agency都係係咁叫我請,如果唔係冇架喇!無奸不商,人地都係要過日子,我唔同意佢既手法,但even工人冇問題囉,有時做人講野中肯D,比人告就唔好啦!

...

俾邊個告呀又, 人地都無開AGENT名, 你鬼拍後尾枕乎?!

好心你啦, 成家人唔係想走長服就係用工人又想攞著數, 真係抵你之前兩個POSE都俾版主釘左架~

呢D艇仔AGENT, 無公司名, 靠o係呢D地方搵食, 唔分身/扮用家又點會有人俾生意呀? 你搵到好野, 係你時運高, 你有事要搵個AGENT? 你都唔知點搵佢啦, 邊個蝕底呀?

有人鍾意將個頭隊落屎坑度, 無問題, 但係話咁樣做係正常既, 簡直危言聳聽. 真金白銀又唔係underpaid, 就算工人唔一定係好, 都想搵個可靠既agent選保障自己啦.

子爵府

原帖由 mylulu007 於 10-5-5 10:05 發表

俾邊個告呀又, 人地都無開AGENT名, 你鬼拍後尾枕乎?!

好心你啦, 成家人唔係想走長服就係用工人又想攞著數, 真係抵你之前兩個POSE都俾版主釘左架~

呢D艇仔AGENT, 無公司名, 靠o係呢D地方搵食, 唔分身/扮用家又點會有人俾生意呀? 你搵到好野, 係你時運高, 你有事要搵個AGENT? 你都唔點搵佢啦, 邊個蝕底呀?

有人鍾意將個頭隊落屎坑度, 無問題, 但係話咁樣做係正常既, 簡直危言聳聽. 真金白銀又唔係underpaid, 就算工人唔一定係好, 都想搵個可靠既agent選保障自己啦.

good description

lulu 媽
i share the same view with you

子爵府

原帖由 TIFFANY爸爸 於 10-5-5 10:00 發表

...

人在做、天在看

小心、小心

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至