論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

兩個都係OVERSEAS,印印。

一個33歲,有一個3歲女,03-05曾在香港做過兩年,能說廣東話,個樣幾斯文順眼。話自己肯照顧初生BB。AGENT話冇前僱主聯絡方法WOR。

另一個36歲,有3個仔女,分別15、8及1歲。曾在沙地阿拉伯、杜拜及星加報做過,共8年。未識講廣東話,但英文OK。以前都要照顧BB。個樣老D,工人樣。

再講我屋企情況。我同老公都要返工,屋企有奶奶睇住。有1個大B 4歲,返全日學;8月會生小B。請工人主要幫輕家務、煮吓飯,睇住吓大B,照顧小B工作主要由奶奶負責。

以前曾請兩個工人,一個印,因對奶奶黑面,完約後冇續約;另一個賓,完全唔識廣東話,奶奶唔LIKE佢,兼做嘢唔得,炒咗。

雖則我知請工人主要靠運氣,但都想知大家有冇意見俾到我?

謝謝!

複式洋房

你要靠奶奶幫手,要識廣東話會好D!

別墅

Never never hire someone who has worked in HK before, esp those who claim cant find the ex-employer.
She has learnt too many bad things and "contaminated" already. For fresh comer, at least you will have about 6 mth "fresh keeping period" to enjoy.
this is my experience.

原帖由 fionacat 於 10-5-24 23:11 發表

一個33歲,有一個3歲女,03-05曾在香港做過兩年,能說廣東話,個樣幾斯文順眼。話自己肯照顧初生BB。AGENT話冇前僱主聯絡方法WOR。

另一個36歲,有3個仔女,分別15、8及1歲。曾在沙地阿拉伯、杜拜及星 ...
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

別墅

好媽媽勳章

33歲既05-now做緊乜架?

大宅

原帖由 fionacat 於 10-5-24 23:11 發表

另一個36歲,有3個仔女,分別15、8及1歲。曾在沙地阿拉伯、杜拜及星 ...

兩個都麻麻,
一定要pick 會 pick 36, heavier burden and no experience in hk

禁止訪問

男爵府

我都會揀36歲的,o沙地阿拉伯、杜拜做過,會刻苦d....o個d國家的人對工人要求真係好高!

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我會要36歲呢個,未黎過香港,比較會聽你奶奶點,至於廣東話,根本就唔係問題,因為佢地會學得好快,賓賓因為優越感問題,係佢地根本唔肯學,另外36歲呢個,家庭負擔會比較重,相對會比較定性

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我都會揀36果個...

男爵府

醒目開學勳章

我都選36歲嗰個

大宅

選 36歲

原帖由 BABY520 於 10-5-25 22:46 發表
我都選36歲嗰個

大宅

我姐姐都是沙地來咗3個月,很蠢、但很會駁咀,因為你駡佢時佢最叻駁你,“mum你話嗎?I don’t know ar!”而你請佢睇你main purpose是乜,如好似我咁-是要佢凑B,我就會換人,因為佢recommend用Eng,但來到佢是很多聽唔明,唔識講,我俾咗常用語言(印、英拼广東話)俾佢学、但因為佢蠢真是唔見有進步,成日要揸住實物先知佢講乜,例如煲水要揸住水煲咁!而且佢怕講Eng,所以唔會望你,在廳凑B時會板起塊面睇你唔倒,所以將來放完產假後,要佢用电話reportBB情况就慘la!以上只是我其中一個經歷,所以如請印最好識广東話,一是你再in佢,再sure佢用Eng对答如流.

大宅

我會揀 36yrs ,,, 叫佢慢慢學廣東話同你奶奶溝通...

男爵府

the 36 y.o. one

首頁

尾頁

跳至