跳至

首頁

尾頁

別墅

好煩呀, 好樣衰!! 我已經冇用D 肚紋膏, 但都仲有....各位知唔知點解會咁? 同埋點可以令佢唔再生??

男爵府

無wo,你個d係點ga?痕唔痕ga?係咪敏感?快d問下醫生啦!

別墅

紅紅地, 又有D酒米咁, 又唔痕, 又唔痛....
唉, 上次睇產檢, 醫生都見到粒粒, 正當佢想講之時, 佢又因照到呀B講左D呀B野, 我又唔記得左問番...

原帖由 奶茶小露寶 於 10-6-7 19:26 發表
無wo,你個d係點ga?痕唔痕ga?係咪敏感?快d問下醫生啦!

別墅

我有,唔痕但又有d似熱痱果d... 陪月話係皮膚敏感,唔好焗佢,一焗就出。所以我而家d高腰內褲一定要全綿,同埋唔用托腹帶,兩三日就會退。肚紋膏可以照搽。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我之前都有,連個心口下面都有,紅色一粒粒,唔痕又唔痛...
我就照搽肚紋膏(肚皮)/baby lotion (心口對下),然後再拍爽身粉,唔駛一個星期竟退晒...
上次覆診想比醫生睇已經好返晒啦.... 不過醫生都話係皮膚敏感,同埋個肚愈來愈大,肚皮拉開左...

別墅

無喎

複式洋房

我一時時有紅點,睇父母王國話生完bb之後會退o架!

http://www.parents-kingdom.com/index.php?option=com_message&contid=414

女性懷孕了,胞胎藏於下腹,身體自然會將氣血聚於該處,以圖給予胞胎最好的供養,但結聚一處,自會影響該處的氣血運輸,從而影響整個腹部,直接對脾土運化構成挑戰(脾主腹)。這時候,脾土不旺或向來水濕偏盛的女士就會出現令人討厭的早孕反應,例如反胃、嘔吐、對某些氣味異常抗拒、口味改變等等。當胎兒日漸成長,體積越來越大,越會阻礙運化。當胎兒成長到約4個月大,開始產生胎糞,這些髒物自然會交給偉大的母親處理,這更依賴母親脾土系統的運化和腎水系統的排泄。偏偏,孕婦這兩個系統都是超級繁忙,挪不出空間來處理這些額外工作,隨時處理不了鬱積於腹部的廢物。

腹部氣滯不通,肝木便會發難,企圖將之疏泄。肝的疏泄,有時成功有時不成功,倘若不成功,疏泄便會令到受阻的腹部更加水洩不通,於是,滿載廢物的血液,遇上躁動不寧的陽氣,使腹中悶熱難堪。熱力鬱到無可再鬱的時候,就會往外爆發,皮膚上就會見到一片片紅疹,鬱陽外越,就會形成痕癢的感覺。深夜至清晨,肝木氣旺,疏泄更甚,於是更見痕癢,日間反而痕癢減少(又有人說是因為夜晚精神無所寄託,所以特別感到痕癢)。因陽氣疏泄外散,紅疹便不成點而成片狀,又因腹中陰血廢水累積,所以連帶皮膚都會焮紅潮濕。這就是令孕婦聞風喪膽的妊娠濕疹了。
  這種病,當BB 出生後,腹中壓力驟減,腹部氣機回復暢順,多數會自癒。

首頁

尾頁

跳至