論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實係因為我想請番個舊工人, 佢岩岩同我完左約, 同佢傾左好耐佢先肯同番我做, 但點知佢原來岩岩簽左新僱主幾日, 我同agent 講, 我幫佢比一個月代通知金給新僱主, 但agent 講左千萬理由叫我唔好咁做, 總之佢話對我地2個都好麻煩, 入境署會為難我地喎

咁有無人試過呢種情況呢?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁o既情形下, 就算俾你簽得返舊工人, 你唔怕佢會好大枝嘢嗎? 外傭會變, 對住同一僱主, 仲會越變越差同越懶, 即係滑晒牙, 唔止外傭, 就算香港人都會咁.

別墅

我都已經考慮左呢d 問題, 但係因為我岩岩請個新印印, 佢完全pick up唔到我屋企, 我已經1星期返唔到工, 如果舊姐姐肯做, 我唔想再搵個新博多次

姐姐走左後, 我個仔(2歲)一個星期無跳跳紮, 半步都離開唔到我, 新姐姐唔可以接近到佢3呎範圍, 大仔又成日喊, 我都係睇在細仔份上先咁做

子爵府

真係嬲
我中過招啦 !

我簽曬約,比曬錢,入埋imm dept
豈有此理
agent 打電話嚟,工人draw back wor
因為死番去前僱主到 wor

真係想講粗口
一個衰,兩個自私,三個貪錢怪
個個都有so
我就浪費錢同時間

樓主
唔好對號入坐呀
我想呻咗好耐

好彩依家令bun 同我贖第二張約啦!

子爵府

duplicated

男爵府

原帖由 cheimama 於 10-6-8 14:30 發表
我都已經考慮左呢d 問題, 但係因為我岩岩請個新印印, 佢完全pick up唔到我屋企, 我已經1星期返唔到工, 如果舊姐姐肯做, 我唔想再搵個新博多次

姐姐走左後, 我個仔(2歲)一個星期無跳跳紮, 半步都離開唔到我, 新姐姐 ...

我都有咁情況
新工人黎咗兩個月都搞唔掂個仔(3.5歲)
朝朝要我同老公同仔, 換衫, 刷牙, 叫個仔食包飲奶
夜晚又要我地暗亞仔瞓
見到工人, 亞仔就成日大聲叫~~
好多都要自己做返
個人仲only 明你講30%
我老公都想叫舊工人返黎
不過人地返咗印尼嫁人生仔

別墅

原帖由 chaklongma 於 10-6-8 15:01 發表

我都有咁情況
新工人黎咗兩個月都搞唔掂個仔(3.5歲)
朝朝要我同老公同仔, 換衫, 刷牙, 叫個仔食包飲奶
夜晚又要我地暗亞仔瞓
見到工人, 亞仔就成日大聲叫~~
好多都要自己做返
個人仲only 明你講30%
我老公都想叫 ...

所以我先要不惜工本哄個工人返來, 其實唔跟佢我預左要時間, 但佢實在笨得可憐, 同無sense, 根本無可能放心比個仔佢留係屋度, 佢話sg 做左4年, 識英文, 但佢只可以講okok mum, i understand, i can, 無論你講緊咩, 都係咁答你

男爵府

原帖由 cheimama 於 10-6-8 15:18 發表

所以我先要不惜工本哄個工人返來, 其實唔跟佢我預左要時間, 但佢實在笨得可憐, 同無sense, 根本無可能放心比個仔佢留係屋度, 佢話sg 做左4年, 識英文, 但佢只可以講okok mum, i understand, i can, 無論你講緊咩, ...

我而家工人一樣
做野唔用個腦
亞仔d野, 我地咩都要自己跟
搞到成家人manpower 集中在一度
佢嘅存在只係清潔, 煮飯
達唔到我地請佢目的 - take care 個仔~~

希望可以快d請到工人replace 佢

首頁

尾頁

跳至