心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋晚又同c6為了好小事嘈起上來,之後當然係佢成晚都唔會再理你,無論你幾傷心,同兩個女係度走來走去唔食飯,佢都係自己係房,唔理所有野,直至依家都唔會理你,真的好辛苦而且好無謂,究竟要點先可以同佢相處到,放工趕頭趕命返屋企,買餸,返到去都已經差唔多8點,要好快煮,小朋友又未食飯,整好晒,佢一句唔like就唔食,如果唔係同佢一齊食,根本就唔洗買餸,總之你永遠唔可以得罪佢,否則佢一定會做啲野,令你唔開心x10,點解?
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

民房

我都係男人,我都認同有D男人真係好唔識欣賞自己既另一半.
有時男人真係要學下感恩!
每個男人都有唔同既方便去處理自己情緒問題!
妳老公就選擇一個無聲示威
比起一D衝動既行為以經算係好,我識D人,有D咩事一嘈就衝左出街,幾個鍾頭後先返屋企!有D就踢門打野!

兩夫妻相處有時真係要忍讓下,大家工作以有好大壓力,返到屋企當然係想休息下,唔好因為D小事嘈,有時輕微發洩下可以增進感情,但時常攪到家嘈屋閉又為咩呢!

以前未有小朋友,我都會選擇去嘈發下脾氣,不過而家屋企有左小朋友,又有工人,仲嘈黎做SO比人睇咩!

平心靜氣,萬事都可解決!

大宅

多謝你的安慰,不過真係好唔開心,點解可以咁不聞不問

http://www.baby-kingdom.com/?154716

民房

原帖由 celialing 於 10-6-11 10:38 發表
多謝你的安慰,不過真係好唔開心,點解可以咁不聞不問

唔好客氣!
佢都係發下小脾氣姐!
有時D野慢慢傾就冇問題架喇.
平時大家溝通多D,多D講下自己諗緊D咩,了解下別人諗D咩,我同我老婆平時都有講下自己諗緊咩.
間中我地都會嘈下意見,始終都係兩個個體,每人都有唔同既意見,佢有咁既意見一定有佢原因,了解下對方點解會有咁既諗法,只要唔好企梗自己既意見,大家搵個平衡位去做!
有緣才能成為丈夫妻,唔好因為D小問題令到大家唔開心!更加唔好搵小朋友黎做禍心!

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

樓主, 妳夜晚啲時間都好趕喎, 8點幾返到屋企, 仲要煮飯, 仲要湊小朋友, 真係人都din, 係咪晚晚都要咁夜?

其實返咗成日工, 可能妳老公好tired, 未必係想同妳嘈, 唔好唔開心啦 ~

大宅

唉!!其實我同佢都一齊十幾年,一向我都好識同佢相處,所以以前係好少咁嘈架,不過依幾年有了小朋友,我自己又好緊張既,已經多了好多事要操心,有時都希望有人幫下自己,不過點解依家會多咗嘈,就係因為我無以前咁就得佢,所以就咁,不過都無辦法,為咗小朋友,唉!

如果佢可以睇到你所講既野就好啦!

原帖由 LINCOLN926 於 10-6-11 17:21 發表

唔好客氣!
佢都係發下小脾氣姐!
有時D野慢慢傾就冇問題架喇.
平時大家溝通多D,多D講下自己諗緊D咩,了解下別人諗D咩,我同我老婆平時都有講下自己諗緊咩.
間中我地都會嘈下意見,始終都係兩個個體,每人都有唔同既意見 ...

大宅

如果我要煮飯就會咁架啦,因為我收工都6點幾,返到去一定係7點幾8點架啦,所以我都唔係日日煮既

有時都買唔到餸架啦!

平時我媽咪係度既就佢會安排好小朋友兩餐,我地自己個餐就一係煮,一係叫外賣

多謝你關心呀!

原帖由 ivory0915 於 10-6-13 21:24 發表
樓主, 妳夜晚啲時間都好趕喎, 8點幾返到屋企, 仲要煮飯, 仲要湊小朋友, 真係人都din, 係咪晚晚都要咁夜?

其實返咗成日工, 可能妳老公好tired, 未必係想同妳嘈, 唔好唔開心啦 ~ ...

民房

原帖由 celialing 於 10-6-17 10:15 發表
唉!!其實我同佢都一齊十幾年,一向我都好識同佢相處,所以以前係好少咁嘈架,不過依幾年有了小朋友,我自己又好緊張既,已經多了好多事要操心,有時都希望有人幫下自己,不過點解依家會多咗嘈,就係因為我無以前咁就得佢,所 ...

因為而家為緊既係一個小朋友既將來,其實每個父母都想自己既小朋友將來過得好,在社會上有成就,所以各人都有唔同既意見,意見既來原好多都係由身邊既朋友,長輩,最大原因係自己既童年!每個人成長過程都唔同,某程度上唔想自己既小朋友行自己既舊路,所以有好多唔同既意見.大家出發點都係想為個小朋友好姐!!
試下搵個共識!

洋房

有時講同溝通未必有效,因為都會變成耳邊風,我都係用最直接方法令老公明白我的感受,可以試試同佢講,你有事要公幹,要離開香港2-3天,要他照顧一下2個小朋友日常生活,你可以將幾點要接小朋友,幾點要煮飯比佢地食(相信你老公都係叫外賣多)總之比佢體驗下你的非人生活,之後佢同一定會同你抱怨,你就講『其實這些都是你平日在做的事情,而且仲要煮飯,如果你甘都覺得累,甘多抱怨,是否有聽過我有任務抱怨,我默默甘做,係因為你係我老公,我希望你減少你工作的壓力,係因為我愛你,我其實好簡單,只係想得到你的關心同疼愛,你之前對我的不理不彩,其實真係令我好傷心,因為除了平日的工作壓力,回來又有精神的壓力,希望你可以多點體諒我』
一啖沙糖一啖屎,這招很有效^^

大宅

又好似幾啱聽喎!不過我要諗清楚先可以不理2-3日,哈哈!!你都講得啱,真係有時耳邊風架

原帖由 sandra2105 於 10-6-18 00:13 發表
有時講同溝通未必有效,因為都會變成耳邊風,我都係用最直接方法令老公明白我的感受,可以試試同佢講,你有事要公幹,要離開香港2-3天,要他照顧一下2個小朋友日常生活,你可以將幾點要接小朋友,幾點要煮飯比佢地食(相信你 ...

伯爵府

好媽媽勳章

樓主你要堅強d, d男人大多數都係咁, 因為佢哋覺得muc都幫唔到手, 唔識, 要做大爺, 唔好灰心啦! 你對囡囡好靚女啊! 要睇開d, 睇化d, 唔係點做人世!?

大宅

我知架啦,有咁多人安慰下,都開心番啲架啦,我會加油,要俾心機教兩個女

多謝你!都係架,有時都唔知話佢地無家教定點,唉!!!

原帖由 maywei 於 10-6-22 16:54 發表
樓主你要堅強d, d男人大多數都係咁, 因為佢哋覺得muc都幫唔到手, 唔識, 要做大爺, 唔好灰心啦! 你對囡囡好靚女啊! 要睇開d, 睇化d, 唔係點做人世!?

洋房

聽你咁講真係好辛苦,,最怕同一屋簷下,,大家都不說話,,,不過你+油~

複式洋房

欣賞你的人可以使你充滿自信
批評你的人可以使你愈挫愈勇
傷害你的人可以使你更加堅強
疼惜你的人可以使你感恩(付出)
依賴你的可以使你擁有能力
想依靠的對象可以讓你歇歇腳
沒有不好的事物
只欠缺不好好用心體會的人

大宅

如果佢唔發作個時,都無野既,不過個一刻個心都幾痛架!!

原帖由 cyb111 於 10-6-27 04:14 發表
聽你咁講真係好辛苦,,最怕同一屋簷下,,大家都不說話,,,不過你+油~

男爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

我都試過啦!我個個仲難搞啦!你講呢d已經你小兒科啦,我老公經常係甘啦,以前我都會好似你甘,依家我就好幸福啦!其實最緊要都係沟通,要講出自己既感受,不過係傾計甘,不可帶情緒哦!仲要有時撒下嬌,又要贊下佢。呢d都係唔小得的哦!!

首頁

尾頁

跳至