論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我的想知新印印好唔好,,所以問agent 可否 聯絡她前employer, 但 agent 話私隱唔可以 又話唔方便??? 如果有人 call me for 舊印印 information ..我會好樂意回答 law !! 我們 應團結 d杜絕 bad 印印 !!!!

除了問 agent 重有沒有其他方法知前employer 聯絡 infomation ????

Little CHarlie

男爵府

畀面勳章

我in呢個斷約印印時,叫佢打比舊僱主,比個電話我聽,我同佢舊主傾左,至請佢(因佢話舊僱主移民),舊僱主同我傾完,仲比埋個email add我,係澳洲仲成日跟我聯絡添.....

原帖由 LittleCharle 於 10-6-14 17:12 發表
我的想知新印印好唔好,,所以問agent 可否 聯絡她前employer, 但 agent 話私隱唔可以 又話唔方便??? 如果有人 call me for 舊 ..我會好樂意回答 law !! 我們 應團結 d杜絕 bad 印印 !!!!

除了問 agent 重有沒有其他 ...

男爵府

曾經有人教 : 問工人攞合約, 抄低舊僱主地址, 寫信去問同俾聯絡資料對方.

男爵府

agent 無錯架, 佢唔可以比第個d 資料你
你應該叫工人同佢僱主講
你想同佢傾吓
你比你電話工人, 叫佢僱主contact 你

複式洋房

但有人話有機會搵人扮僱主.. ???

原帖由 chaklongma 於 10-6-14 17:52 發表
agent 無錯架, 佢唔可以比第個d 資料你
你應該叫工人同佢僱主講
你想同佢傾吓
你比你電話工人, 叫佢僱主contact 你

複式洋房

good idea, 其實甘樣係最好... 如果前 employer 唔回應, 你都心中有數啦.. 而家 D Agent 講到 D 工人有幾好, 幾好 .. 一面之詞, 真係信唔過...

真係要多謝 BK 哩個 forum.. 我學到好多野...

民房

我真係好希望我們做僱主的, 在工人完約時都比一封表演信個工人,
內容係講個工人在你家的工作表演,及人日常工作範圍,最好可以有聯絡方法.
咁我地日後請工人時可以作參考,如果無前僱主信的,大家都心知肚明啦.
所以希望大家齊心合作

複式洋房

totally agree ..!! 現時工人既履歷完全無證明 問佢地囉舊 contract 又話無,問佢地可唔可以聯絡舊僱主又話唔得

佢地以前究竟做過 d 咩工真係有得佢地自己 up,agency 又唔會幫手 verify.....

原帖由 藍風 於 10-6-15 13:55 發表
我真係好希望我們做僱主的, 在工人完約時都比一封表演信個工人,
內容係講個工人在你家的工作表演,及人日常工作範圍,最好可以有聯絡方法.
咁我地日後請工人時可以作參考,如果無前僱主信的,大家都心知肚明啦.
所以希 ...

複式洋房

回覆 8# LittleCharle 的文章

你那個是否在旺角信和16樓? 我又是拿不到舊和PASSPORT正本, 又係僱主一夜間移晒民無聯絡電話.

首頁

尾頁

跳至