跳至

首頁

尾頁

別墅

嬲爆!!!

上星期同二十個月大囝囝係元朗一間晒相舖影學生相. 點知遇到黑店一間! 一定要同大家分享. 呼籲各位家長去呢間影相前要三思!

話說我上星期同囝囝行經此店 (位於元朗郵局綠巴站旁, 非常顯眼的), 諗住個仔要交相俾幼兒院, 就入去話要影證件相. 因我知道影小朋友一般都會貴少少, (以前影的都要四五十元一打) 我冇問價錢, 就叫個仔坐低.

個大嬸拎左部傻瓜機出黎 (人地通常都用單鏡反光機的...), 同我個仔影左三張就話係咁多, 冇架喇 (以往我地去既相舖一般都會影十張八張...因為細路仔一定要勁影先會捕捉到的) 當時個仔又開始唔鐘意, 算啦, 唯有簡相...

得果三張, 佢又只係用相機playback 俾我地睇, 又唔俾我地拎住相機睇. 好不容易, 我地簡左第一張...好似稍為好少少的...仲要成$53/打...我地要左兩打(因學校話要16張相), 問個大嬸係咪包埋soft copy, 佢話要加四十幾元, 我地即刻話算 (我以往影的差不多價錢都包soft copy 的)...埋單$106

點知, 今日工人姐姐去拎相時, 返黎俾我一睇就覺得成張相好假, 好似KEY個人落去咁, 可能係因為部相機質數既問題...跟住望真D, 個仔對眼仲有紅眼tim!

我跟住落去同個大嬸理論, 呢張相既quality好差, 我要求退錢, 點知佢企硬唔退...對話內容如下:

我: 我覺得呢D相質數好唔掂, 我接受唔到囉...你睇, 我個仔對眼有紅眼架! 我要求refund.

大嬸: 有紅眼係因為你個仔有淚水引起, 唔關我地事喎

我: 咁你地唔係應該有得防紅眼功能, 又或者執走佢咩?

大嬸: 防紅眼係減低, 唔會冇晒架. 係你個小朋友問題. 如果你要執, 加錢咪幫你執囉.

我: 而家出面一間現代化D既相舖, 都會幫人執架啦! 仲有呀, 你用部傻瓜相影, 我覺得張相好低像數咁囉! 咁多微粒...

大嬸: 我地部相機係十萬像, 同晒相部機係一套, 唔會有問題喎, 係你小朋友有問題姐!

我: 我好唔滿意囉, 我要求你退錢.

大嬸: 你唔鐘意, 我地可以幫你執紅眼, 但要俾錢. 一係同你影過...

我: 我唔要. 我冇信心. 出面執相一般都唔會要加錢的.

大嬸: 你當初可以簡第二張姐...

我: 阿姐, 我簡相時, 你用部傻瓜機playback俾我睇, 個screen又細, 你又唔俾我自己拎住睇, 我點知呢張佢紅眼呀!

大嬸: 我梗係唔俾你拎住啦. 容乜易你洗左我之前D相架. (人地出面D相舖, 係會輸出左張相先俾你簡囉...)

我: 咁你即係俾唔俾返錢我?! 唔俾我唱衰你, 消委會投訴你!

大嬸: 你咪唱囉~ 我地唔會賠的!

勁嬲呀!!!!!! 呢間舖個大嬸一D誠意都冇, 不停咁話係因為我個仔有問題, 先影到咁. 各位元朗家長, 去呢間舖影相前, 三思呀!!!!!!!!

別墅

回覆 1# nicolandavy 的文章

多謝你嘅提醒,唔好嬲,唔應該將人哋的錯嚟罰自己。

大宅

好媽媽勳章

聽你咁講真係一肚火喎!

以後都唔使幫親佢囉!

佢咁做生意, 倒自己米啫, 睇佢幾時摺.

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

嘩...元朗廣場附近有間好似8蚊12張之嘛
佢食水太深啦.

大宅

Yes, only $8 - $10 per doz. in the shop which located near YL Plaza.

My son school invited the photo shopkeeper to go to school to take photo. Only $15 / doz. and $25 / 2 doz. The quality is good with stickers.

原帖由 yinmelody 於 10-6-22 20:05 發表
嘩...元朗廣場附近有間好似8蚊12張之嘛
佢食水太深啦.

水晶宮

哇…張相有粒粒?
唔係喇fa…證件相咁細張,都仲可以影到起格,真係神奇!咁差既機 咁差既人都有既!
呃人咩…我唔做曬相都知…除左可以執走紅眼,你要佢藍眼晴綠眼晴,笑開心d,黑d白d,咩都得…邊有唔得架……

大宅

如果比錢時先知 $53.00, 比我即刻走.再唔係報警.
你宜家應該去消委會投訴.

大宅

好媽媽勳章

我今日都同阿仔去元朗廣場附近個間,影咗2打都係$16.好平,如果要影得好d,去大橋街市旁個間,我大女係個道影,好靚...

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我一定唔會去樓主果間 , 一來貴 (好重要) , 二來態度差.
我平時係 68 m 附近影都係 5 蚊打 , 閒時就去影 , 留念都好呀 !!

水晶宮

畀面勳章

原帖由 千千媽咪 於 10-6-22 21:04 發表
我今日都同阿仔去元朗廣場附近個間,影咗2打都係$16.好平,如果要影得好d,去大橋街市旁個間,我大女係個道影,好靚...

千千ma你好快手wor
樓主果間真係超貴:;pppp: 擺明揾笨 我朋友上年曬5R相,俾佢哋坤我friend曬10R,我friend話家用數碼機驚曬大相唔靚,佢哋話包靚唔使擔心,我friend最終用咗$390曬3張10R 但好朦仲起曬格:;pppp:

大宅

好媽媽勳章

原帖由 701003 於 10-6-22 21:32 發表

千千ma你好快手wor
樓主果間真係超貴:;pppp: 擺明揾笨 我朋友上年曬5R相,俾佢哋坤我friend曬10R,我friend話家用數碼機驚曬大相唔靚,佢哋話包靚唔使擔心,我friend最終用咗$390曬3張10R 但好朦仲 ...

係啊,明天有得攞了....

子爵府

元朗幻影近巴士總站$5一打。我每年都幫襯

大宅

多謝提醒 間衰嘢叫咩名,pm我,ok嗎?

別墅

各位媽咪, 多謝你地既回覆同建議!

呢間黑店係元朗壽富街金X沖印! 既然我唔係第一個俾佢坤, 就一定要公開呢間黑店個名喇!

其實我預左佢地唔會退錢, 但冇諗過態度差成咁...將問題都推落小朋友度, 好唔負責!

我拎張相俾家人睇, 佢地都話覺得好似好粗糙同埋好似key個人頭落去咁...我老公聽完我講仲嬲過我...

大宅

我都有去果間鋪影過證件相,真係好差,好貴.85蚊8張.

大宅

佢係咪話部相機十萬像?電話都唔只﹗元朗廣場附近果間學生相好平架, bb去影都得

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

佢影D咁既質素收D咁既價錢,以為自己係影樓呀

大宅

li 間o野,我都有幫襯過2大次,阿囡升小一o個陣都ok 架,點知去到小四o個年跟樓主發生的差唔多,用o左 2張其餘都擺在抽屜。

無名你都會知係邊間,就係貼住小巴站,隔鄰係文具、眼鏡舖。

繫讓路巴士站附近o個間夠平,幾蚊1打,質數唔差架。
仲有千色後面,富達地下(近入境處)都唔貴,10元 8塊都有 1 打,只限學生照。

男爵府

me too, i hv try this shop b4, very very very bad and very very very expensive. i wish it will closed soon, and wish nobody will get into their trap too.

原帖由 我不想說 於 10-6-26 00:01 發表
我都有去果間鋪影過證件相,真係好差,好貴.85蚊8張.

首頁

尾頁

跳至