自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

http://www.youtube.com/watch?v=3BJe2qpNvn4&feature=related

而家似乎得國民教育..無公民教育..
幾時睇過政府話香港人要為香港做咩?
蚌的啟示背後..當年政府搞咁多社區活動、公園、遊樂場...大力發展..目的都係想大家出多d黎..
而家香港人似乎不進則退...得閒多數留係屋企...甘心做回一隻蚌....

大宅

好正啊...
百聽不厭.
雖然我唔係果個年代

琥珀宮

1986年,我真係一隻蚌咁,忙於工作,根本完全冇時間關心個社會。 所以點解當年政府會製作呢條片?完全唔知原因。

原帖由 920pp 於 10-6-23 12:26 發表
http://www.youtube.com/watch?v=3BJe2qpNvn4&feature=related

而家似乎得國民教育..無公民教育..
幾時睇過政府話香港人要為香港做咩?
蚌的啟示背後..當年政府搞咁多社區活動、公園、遊樂場...大力發展..目的都係 ...

男爵府

醒目開學勳章

一段片已經睇得出港英政府同而家特區政府既差別。-u-
以前政府夠聰明,就算要用歌宣傳都會識企係巿民角度諗,
「關心社會,可以令將來香港變得好d,你都會得益!」
難聽少少講叫「利誘」。
而家?個d播國歌片、整多首幾年前既「熱愛基本法」,
係,段片剪得無問題,歌者把聲都好好聽,
不過佢好似係度威迫緊你咁,背後隱藏既意識形態真係好得人驚!
好似係度講「你無得揀,你一定要愛國(愛黨)!」
「而家我話事,我做d乜你都要話得!」
連做宣傳都滲透到咁專橫既思想,試問一班聰明既巿民點會服?
或者我諗得誇張得滯,不過呢,如果真係要巿民有身份認同既話呢,
公民教育委員會個邊要醒目d啦!
(轉貼自youtube其他網友)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 920pp 於 10-6-23 23:51 發表
一段片已經睇得出港英政府同而家特區政府既差別。-u-
以前政府夠聰明,就算要用歌宣傳都會識企係巿民角度諗,
「關心社會,可以令將來香港變得好d,你都會得益!」
難聽少少講叫「利誘」。
而家?個d播國歌片、整多首幾年前既「 ...

首頁

尾頁

跳至