論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我兩星期前炒左個工人, 原本以為佢應該番左印尼, 點知今日收到信, 先知佢去勞工處話我未比機票佢

我係託agent比機票佢o既, 連錢都過左比agent, 要等搵到agent先知發生咩事, 宜家有兩個可能性, 一係就agent搵過佢但佢冇上去拎機票, 我估呢個可能性唔大, 因為agent應該會同我講, 一係就係拎左機票然後同勞工處講佢收過我o既ticket

我想知o既係如果真係第一個情況
我係咪要再出機票比佢?
如果係第二個情況
我係咪要將佢簽名拎左ticket o既收據copy send 比勞工處就可以? 我真係唔想再見到呢個衰人, 仲要講假去勞工處, 唔知有冇bk mom遇過呢d情況?

男爵府

既然有佢簽左名, 簽收機票的 copy, 簡單啦, 打電話比負責的主任,fax 機票簽收比佢。

不過恐防佢話個簽名唔係佢喎。

點講都好, 比主任睇左 evidence 先算啦。

原帖由 conhui1223 於 10-6-27 01:20 發表
我兩星期前炒左個工人, 原本以為佢應該番左印尼, 點知今日收到信, 先知佢去勞工處話我未比機票佢

我係託agent比機票佢o既, 連錢都過左比agent, 要等搵到agent先知發生咩事, 宜家有兩個可能性, 一係就agent搵過佢但 ...

大宅

問左agent 喇
原來佢真係已經簽收左仲拎埋機票
竟然話我冇比佢, 激氣..
星期一我就會同個主任傾
到時再算

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-27 01:35 發表
既然有佢簽左名, 簽收機票的 copy, 簡單啦, 打電話比負責的主任,fax 機票簽收比佢。

不過恐防佢話個簽名唔係佢喎。

點講都好, 比主任睇左 evidence 先算啦。

...

大宅

我有佢簽收e ticket o既copy 喇
原來炒佢當日佢已經拎左機票
個主任叫我fax左比佢先

好激氣
比人屈o既感覺真係好難受
佢唔止麻煩, 詳情可睇我另一個post
http://forum.baby-kingdom.com/thread-3221219-1-1.html

如果佢真係要屈我機票$
咁庭上見喇
我會叫埋agent做witness

男爵府

唔駛驚, labour 都係收到個姐姐complain所以要開file contact 你姐.. 你有証有據唔駛驚, 拿拿聲fax比佢0地睇就咩事都無... 你個印因為原本要離職後14日之內離境, 而家都係想有case 係身, 可以拖長0的時間唔駛走住, 多0的時間搵新老細... 呢0的case 成日都有嫁0拉...

珍珠宮

原帖由 conhui1223 於 10-6-28 18:15 發表
我有佢簽收e ticket o既copy 喇
原來炒佢當日佢已經拎左機票
個主任叫我fax左比佢先

好激氣
比人屈o既感覺真係好難受
佢唔止麻煩, 詳情可睇我另一個post
http://forum.baby-kingdom.com/thread-3221219-1-1.html

...

小心agent 係幫兇!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

我講下我ke 情況, 我炒佢當日叫晒agent 上來做見證都唔簽收張機票, 個agent 就日日幫我留言叫佢上去agent 度攞. 之後無耐就收到勞工處封信叫我做調解. 上到去同個主任講返有買到機票比佢, 係佢自己唔上agent 度攞. 點知佢話我買錯地方, 又講一大論理論比個主任聽話我無問佢意見就私下訂機票, 總之佢想要返錢, 因為佢可能會找到新僱主云云.....
點知個調解主任好firm 咁講左一句: you have no choice. 最後比左$100 佢當係買錯機場ke 地方到回家ke 車程費用.

首頁

尾頁

跳至