少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題???

4歲半小朋友, 一見困難就逃避, 唔想面對, 我又唔想幫佢等佢倚賴我, 唉, 點好?

別墅

唉, 我個女都係. 盡量鼓勵佢自己做, 唔幫佢.
但當佢得唔好都唔好罵佢,我會同個女講,
"你叻叻喎,原來你自己整都得,不過如果再俾心機應該會做得仲好!"
家陣d細路, 又要呃佢,又要哄佢先得.

男爵府

我個仔都係,做一兩次做唔到就放棄唔做,要大人幫!已經好鼓勵佢架啦,都仲係甘!

別墅

就係怕幫得多, 佢變倚賴....... 次次就話"真係好難好難, 不如你同我一齊做啦".....
鼓勵 - 試過n次, 細時都得, 唔知最近why 佢停咗晌樹, 咩都係咁????

禁止訪問

別墅

4歲人仔讀K1 有咩功課呀, 你都諗到. 佢係做咩都要我幫, 連玩玩具預到問題都話好難, 叫我幫佢解決........

我諗我真係要企硬小小, 有d野真係唔可以幫佢, 就算佢喊晒口我都唔可以幫, 我要努力, 加油!!!

複式洋房

囝囝每次叫我幫,我都對他説不用怕,不是每個人一開始甚麼都會,你不會特別比人差不如自己試下,如果唔得mama先同你一齊相方法,如果孩子已屢次作出努力仍然卻失敗,請用寛恕和關懷的語氣對待孩子,去鼓勵他.增加孩子自信,孩子做得到,記得多讚美.
原帖由 fannybb 於 10-6-29 11:34 發表
4歲人仔讀K1 有咩功課呀, 你都諗到. 佢係做咩都要我幫, 連玩玩具預到問題都話好難, 叫我幫佢解決........

我諗我真係要企硬小小, 有d野真係唔可以幫佢, 就算佢喊晒口我都唔可以幫, 我要努力, 加油!!! ...

禁止訪問

男爵府

試下講故事吖,noddy有本書叫「不愛動腦筋的noddy」,就係講呢樣野,裡面首歌咁唱(幾好聽架,又簡單):

Bymyself, I can do it by myself, all I do is to think it through by myself.

唱得多,可以洗腦。

首頁

尾頁

跳至